Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Καταρρέουν...


Όταν ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντικαταστήσει κάποιον εκ του θιάσου που ο ίδιος επέλεξε τότε το τέλος της πρωθυπουργίας, της κυβέρνησης και ενδεχομένως και της χώρας είναι κοντά.
Πόσο μάλλον αν οι ιδεοληψίες του προς αντικατάσταση απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη και στρατηγικότερη εταιρεία της χώρας η ΔΕΗ έχει έρθει στο χείλος της αβύσσου.

Στα τέλη του 2014 πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση η "εθνοσωτήριος" της αριστεράς με τις αυταπάτες της, η αξία της ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ξεπερνούσε 2,5 δισ. ευρώ σήμερα τιμολογείται περί τα 700 εκατ. ευρώ, όσο ενδεχομένως αξίζουν τα... έπιπλα από τα γραφεία της.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2015 έχουν εκτιναχθεί στα 3 δισ. ευρώ
στα μέσα του 2016. Μέσα σε 20 μήνες αριστερής διαχείρισης προστέθηκαν όσες είχαν αθροιστεί στους προηγούμενους 50-60 μήνες της μετά τη χρεοκοπία κρίσης.

Η ΔΕΗ με 3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες σήμερα και τα ταμεία άδεια είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Χρεοκοπία μιας τέτοιας εταιρείας σημαίνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας.

Βέβαια ο υπουργός και οι 53 μπορεί να βαυκαλίζονται πως εξασφάλισαν τον κρατικό έλεγχο μιας εταιρείας που δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας. Από αυτήν τη στήλη ποτέ δεν είχαμε καμιά αμφιβολία πως αυτός είναι ο αυθεντικός σοσιαλισμός.

Είναι προφανές πως στο ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό για το οποίο κατηγορούσε ο Μαρξ τον Χέγκελ, πως κοιτάει τον κόσμο ανάποδα, δηλαδή στέκεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Εξ ου και οι ημικρανίες...

Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Σκουρλέτης πανηγύριζε πως κράτησε υπό κρατικό έλεγχο τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της. Μερικούς μήνες μετά η εταιρεία βρίσκεται υπό κατάρρευση, ο ίδιος υπό ανασχηματισμό. Η εταιρεία βαδίζει προς ιδιωτικοποίηση με πολύ δυσμενέστερους όρους που θα θυμίζουν Ανατολική Γερμανία όπου πουλήθηκαν εταιρείες αντί ενός μάρκου.

Η εταιρεία για να επιβιώσει και να συνεχίσει να λειτουργεί θα παραχωρηθεί ούτε καν αντί πινακίου φακής στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αν και είχε μονοπωλιακή θέση, η κακή διαχείριση δεκαετιών και η συνδικαλιστοκρατία την έχουν χρεοκοπήσει.

Μοιραία προ της κατάρρευσης ζητούν ανασχηματισμό, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αιχμάλωτος των εσωκομματικών συσχετισμών και της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153 που μέχρι προχθές θεωρούνταν μπετόν, αλλά από χθες κάποιοι εκτιμούν πως μπορεί να εξασφαλίσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη δουλειά τους μόνο με πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη είδηση που χαρακτηρίζει την κωμικοτραγική υπόσταση αυτής της κυβέρνησης και την τραγική θέση της χώρας, είναι η δήλωση ενός άλλου διαπρεπούς "τιτάνα" της αριστερής διακυβέρνησης, του κ. Κατρούγκαλου.

Τη μέρα που δηλώνει δημόσια πως δεν τίθεται θέμα να ανοίξει το ασφαλιστικό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς γιατί έχει κλείσει, δημοσιοποιείται η αδυναμία του ΟΑΕΕ να εξασφαλίσει την καταβολή συντάξεων μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς έχει εξαντλήσει την κρατική χρηματοδότηση, ενώ το ΙΚΑ κινείται και αυτό στο κόκκινο.

Είναι προφανές πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, όπως ακριβώς δεν έχουν οι χρήστες σκληρών ναρκωτικών.

Στην περίπτωσή τους, η απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα και οι αυταπάτες οφείλονται στην ανεξέλεγκτη χρήση σκληρών ιδεολογικών ναρκωτικών η οποία υπό την ιδρυματικού χαρακτήρα διαβίωση των περισσότερων στο θερμοκήπιο του αργόμισθου κρατικοδιαιτισμού, λαμβάνει το χαρακτήρα της πλήρους απώλειας συνείδησης...

Όλα αυτά είναι συμπτώματα της επερχόμενης κατάρρευσης της κυβέρνησης. Ο βίος της ετελεύτησε, αυτό πλέον μπορεί να θεωρείται βέβαιο.

Αβεβαιότητα υπάρχει για το μέλλον καθώς στην κοινωνία δεν έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή πλειοψηφία που θα στηρίξει τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν για να βγούμε από το αδιέξοδο.


Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου