Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος εκφράζει τον προβληματισμό του για τις επικείμενες αλλαγές στην επιτροπή Πανελλαδικών¨Εξετάσεων.


"Περιοδικές αλλαγές μελών συνέβαιναν κάθε χρόνο, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε το ριζικό ξήλωμα της Επιτροπής. Εάν οι αποκαθηλώσεις αφορούν πάνω από το 75% των μελών, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί κατά τη δική μας συνεδρίαση και σαν Ομοσπονδία θα κινηθούμε αναλόγως. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχε δημιουργηθεί ξανά ανάλογο πρόβλημα".
Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με περισσότερη – ίσως – πολιτική σκοπιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και όχι δέκα ημέρες πριν τις Πανελλήνιες. Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς άτομα αλλάζουν ακόμη, κάτι που σαφέστατα συνιστά πρόβλημα. Η Επιτροπή πρέπει να έχει εμπειρία, να γνωρίζει το
επίπεδο των μαθητών, να ξέρει πώς θα κινηθεί με τα θέματα και να έχει εικόνα από προηγούμενα έτη. Ακόμη και με γνώστες του αντικειμένου, είδαμε να γίνονται πολλά λάθη κατά το παρελθόν. Κυρίως, σε Φυσική και Μαθηματικά, όπου πολλά υποερωτήματα ήταν εκτός ύλης και ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας. Φέτος λοιπόν, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Εάν το δημοσίευμα ισχύσει, δεν σάς κρύβω ότι ο μόνος κερδισμένος είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, δηλαδή καθηγητές και ακαδημαϊκοί που θα επιλεχθούν από το κυβερνών κόμμα. Μένει να δούμε στην πράξη τι αληθεύει και τι όχι".
Και συμπληρώνει: "Ο βασικός κορμός της Επιτροπής πρέπει να παραμένει ίδιος. Και οι όποιες αλλαγές, να γίνονται σταδιακά. Οι πανεπιστημιακοί πρέπει να έχουν τη βοήθεια των μελών της Β' βαθμιας εκπαίδευσης, καθώς είναι εκείνοι που έχουν διδάξει την ύλη όλη τη χρονιά και γνωρίζουν μαθησιακά αντανακλαστικά και συμπεριφορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορείς μία ανάσα πριν τις Πανελλήνιες, να μιλάς για ριζικές αλλαγές και άρα για νέα μέλη χωρίς εμπειρία! Αν μιλάμε δηλαδή για αλλαγές στα 3/4 της Επιτροπής, τότε σίγουρα μιλάμε για κίνηση θα φέρει τα πάνω – κάτω".
Την ίδια στιγμή, και ενόσω στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί σύγχυση, ο κ. Παπαχρήστος ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές των μελών της Επιτροπής δεν αποτελούν επακόλουθο συζήτησης στη βουλή ή συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης. "Δεν είναι ο τρόπος που έγινε. Κυρίως μάς απασχολούν οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των υποψηφίων και οι εν δυνάμει αστοχίες στα θέματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου