Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Απαραίτητες Διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν σχετικά με την εγκύκλιο για την επιλογή Διευθυντών στις σχολικές μονάδες



Είναι απαραίτητο να σταλούν επιπρόσθετες διευκρινίσεις  στα υπηρεσιακά  συμβούλια και στις διευθύνσεις για την διαδικασία επιλογής διευθυντών. Με αυτές τις διευκρινίσεις θα διευκολυνθεί περισσότερο η διαδικασία  
1) θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους έχοντες οργανική θέση και έχουν αποσπασθεί σε άλλη σχολική μονάδα να επιλέξουν που θα ψηφίσουν γιατί αυτοί θα επιστρέψουν στην οργανική θέση τους στις 30 Ιουνίου .Δηλαδή εάν ψηφίσουν μόνο εκεί που αποσπάστηκαν σύμφωνα με την προκήρυξη, θα εκλέξουν ένα διευθυντή που δεν θα τον έχουν στη συνέχεια και θα δεσμεύσουν τους συναδέλφους τους που θα παραμείνουν σε αυτή τη σχολική μονάδα ( στην ουσία θα έχουμε
αλλοίωση της βούλησης του οικείου συλλόγου διδασκόντων..)

2) Tο ίδιο ισχύει και για εκείνους που διατηρούν την οργανική θέση τους αλλά συμπληρώνουν περισσότερες ώρες σε άλλη σχολική μονάδα .Αναφέρομαι κυρίως στους υπεράριθμους που δεν έκαναν άρση υπεραριθμίας με αποτέλεσμα να διατηρούν μια οργανική θέση στην οποία διδάσκουν ελάχιστες ώρες και διδάσκουν τις περισσότερες σε άλλη σχολική μονάδα. Είναι μια συνηθισμένη κατηγορία που με τα δεδομένα της προκήρυξης θα πρέπει να ψηφίσουν στο σχολείο που συμπληρώνουν το ωράριο τους  και τώρα διδάσκουν τις περισσότερες ώρες , που όμως στις 30 Ιουνίου θα φύγουν απ’ αυτό και θα γυρίσουν πίσω στην οργανική τους θέση.

3) Έχουμε τους εκπαιδευτικούς τεχνικών μόνο ειδικοτήτων των εργαστηριακών κέντρων που έχουν όλοι τους αποσπασθεί από τα ΕΠΑΛ (δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις στα Ε.Κ) και με τη λήξη του έτους θα επιστρέψουν πίσω στα ΕΠΑΛ. Με την πρόβλεψη πάλι της προκήρυξης αυτοί εφόσον διδάσκουν περισσότερες ώρες στα Ε.Κ θα ψηφίσουν εκεί και έτσι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Ιδιαίτερα γι’ αυτή την κατηγορία των τεχνικών ειδικοτήτων και μόνο για να ξεπερασθεί το πρόβλημα, προτείνω  α) είτε να ψηφίσουν και στα ΕΠΑΛ που  ανήκουν  αλλά παράλληλα  και στα Ε.Κ που αποσπάστηκαν, μια και σε αυτά δεν υπάρχουν άλλοι εκπαιδευτικοί… γιατί είναι σαφώς προτιμότερο αυτή και μόνο η κατηγορία συναδέλφων να ψηφίσει 2 φορές παρά να βγεί ένας διευθυντής από εκπαιδευτικούς που όλοι τους θα φύγουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς β) είτε οι ίδιοι οι αποσπασμένοι να επιλέξουν που θα ψηφίσουν δηλ ΕΠΑΛ η Ε.Κ εάν και εφόσον  θεωρηθεί ότι είναι ασύμβατη η διπλή ψηφοφορία.

4) Επειδή έχει προκαλέσει σύγχυση η αναφορά του υπουργείου παιδείας «ότι ο επιλεγείς Διευθυντής σχολικής μονάδας θα πρέπει να συμπληρώνει το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης του διευθυντή στη σχολική μονάδα ή το Ε.Κ που έχει εκλεγεί», θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι αυτό που στην ουσία εννοείται  με αυτή την αναφορά, είναι ότι  προβλέπεται να διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα Α΄ ή Β΄ ανάθεσης της ειδικότητας του  Διευθυντή στην σχολική μονάδα όπου εκλέχθηκε. Αυτή η πρόβλεψη άλλωστε υπήρχε από παλιά και δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αφορούσε περισσότερο  την Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση όπου σε κάθε σχολική μονάδα δεν υπήρχαν όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες αλλά αυτές κατανέμονταν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου