Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΙΟΣ κινδυνολογούσε και ΠΟΙΟΣ κοίμιζε τους Έλληνες; - Forbes: ΣΦΑΓΗ, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το 1/3 της αξίας τους!

Τη "βουτιά" των τραπεζικών μετοχών σχολιάζει το Forbes, τονίζοντας ότι έχουν χάσει το 1/3 της αξίας τους μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, τραπεζικό στέλεχος χαρακτήρισε την πτώση αυτή ως "σφαγή".

Αν και οι λόγοι που οδηγούν στην πτώση του τραπεζικού δείκτη έως και 20% είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τονίζει το Forbes, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι λόγοι που οι επενδυτές αποσύρονται μαζικά από τις
ελληνικές τράπεζες:

ase banks


1. Η φυγή καταθέσεων έχει επιταχυνθεί

Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά οι φημολογίες κάνουν λόγο για μεγάλες εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα, απ' όταν προκηρύχθηκαν εκλογές. Η Moody's εκτιμά ότι περίπου 8 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα τέλη του Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δέχονται μεγάλες πιέσεις ρευστότητας.

banks 2

2. Η ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μηχανισμό που έχει μεγαλύτερα επιτόκια από την ΕΚΤ και πάλι χρειάζεται την έγκρισή της για να δανείσει στην Ελλάδα.

3. Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών (11 δισ. ευρώ) ενώ αποτελούν τους βασικούς αγοραστές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, μια αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί νευρικότητα στις αγορές για τους ισολογισμούς τους Την ίδια στιγμή, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των επισφαλών δανείων, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους.

4. Χαμηλή κερδοφορία

Με όλα τα παραπάνω συνδέεται και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία, ενώ οι αναλυτές συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.

5. Η εξάρτηση από τα assets του αναβαλλόμενου φόρου (DTA's)

Ο κίνδυνος από την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ μεγάλος, σημειώνει το Forbes, καθώς αυτό η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα για την αναβαλλόμενη φορολογία για να προστατέψει τις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μια λιγότερο σταθερή κυβέρνηση θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσφέρει τη στήριξη αυτή και τελικά δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα των στοιχείων αυτών.



newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου