Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου Ομιλία στη Διημερίδα ΚΠΕ Διδυμότειχο



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr
                                                                       
                                                                                                        Μαρούσι, 30 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Χαιρετισμός ΥΦΥΠΑΙΘ Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στην διημερίδα των ΚΠΕ

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, με θέμα «Προβολή Καλών Πρακτικών των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» παρακολούθησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο,
ενώ αύριο οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σουφλί.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να χαιρετίσω την παρούσα διημερίδα που αφορά στην ανάδειξη και διάχυση καλών πρακτικών των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που η διοργάνωση αυτή πραγματοποιείται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τον
ακριτικό ΄Εβρο, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους, που λόγο της γεωγραφικής της θέσης συνδέεται άμεσα με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής αλλά και της ΒΑ Μεσογείου.
Θα περιορίσω όμως τις σκέψεις και το λόγο μου στο θέμα της παρούσας διημερίδας, και θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες απόψεις μου που σχετίζονται και με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργού της Κυβέρνησης για θέματα Παιδείας και κυρίως Εκπαίδευσης.
Ζητούμενο κάθε σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η προετοιμασία και η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών, που με την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αναλάβουν δράση ώστε να διαβιώσουν αλλά και να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον. 
Σε επίπεδο οργανωμένης σχολικής δραστηριότητας τούτο συντελείται με την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων που συμπληρώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και διασυνδέουν την καθημερινή ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους με το φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον τους. Με την εφαρμογή των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιδιώκεται όχι μόνο η απόκτηση γνώσεων που αφορούν στο περιβάλλον αλλά κυρίως η καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών και η ευαισθητοποίηση για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος.
Η καλλιέργεια της συνείδησης ότι δε ζούμε μόνοι μας, αλλά ενταγμένοι σε ένα ευρύ, υπερτοπικό και συχνά παγκόσμιο περιβάλλον, ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και συνοδεύει το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, διαμορφώνοντάς το σε πολίτη υπεύθυνο που είναι σε θέση να αντιμετωπίζει συλλογικά αναπτυξιακά ζητήματα.
Η συμβολή των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Υλοποιούν κάθε χρόνο ενδιαφέροντα Προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές όλων των βαθμίδων να γνωρίσουν με τρόπο βιωματικό το φυσικό πλούτο της χώρας μας και να κατανοήσουν την ανάγκη προστασίας του, για την οικοδόμηση ενός ανθρώπινου και βιώσιμου μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Εσείς είστε εκείνοι που γνωρίζετε καλύτερα τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών μιας και βρίσκεστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. Εσείς παρεμβαίνεται, ώστε τα ενίοτε ψυχρά σχολικά προγράμματα να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο και την οπτική τους. Εσείς ωθείτε  τις σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες σε δράσεις συμμετοχικής συμπεριφοράς για τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε μια περιοχή.
Σήμερα, που η βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος διακυβεύεται από τα τεράστια οικολογικά προβλήματα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την ολιστική προσέγγιση του θέματος. Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και για μένα προσωπικά αποτελεί πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα να βάλουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των πολιτών, της κοινότητας και του φυσικού χώρου που τους φιλοξενεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους,
             Εξασφαλίσαμε στη δύσκολη αυτή εποχή τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
             Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  επιχορηγούμε φέτος 120 διήμερα  Προγράμματα  Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης των μαθητών μας με θέμα σχετικό με τους υδατικούς πόρους. Οι επιχορηγήσεις αυτές γίνονται με τη μορφή Μικρών Σχεδίων Επιχορήγησης (ΜΣΕ) και ανέρχονται συνολικά σε 900.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά στη μετακίνηση, διαμονή και διατροφή 120 περιβαλλοντικών ομάδων, μαθητών και συνοδών καθηγητών,  έτσι ώστε να επισκεφτούν τα ΚΠΕ χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού λειτουργίας των δομών αυτών και, φυσικά, χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών των μαθητών μας.
Με ξεχωριστή εγκύκλιο θα ενημερώσουμε τα σχολεία για τη δυνατότητα επιχορήγησης των μετακινήσεων των ομάδων. Η εγκύκλιος θα περιέχει αναλυτικά την απαραίτητη διαδικασία και όποιο άλλο στοιχείο σχετικό με την υλοποίηση του έργου.
Η αξιολόγηση των υποβληθέντων περιβαλλοντικών προγραμμάτων θα διεξαχθεί από τριμελή Επιτροπή που θα συσταθεί στο Υπουργείο Παιδείας για το σκοπό αυτό. Ένα μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης θα είναι ανεξάρτητο από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η αξιολόγηση θα βασιστεί σε κριτήρια όπως:
             Το θέμα του περιβαλλοντικού προγράμματος να σχετίζεται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ να είναι σχετικό με το υδάτινο περιβάλλον.
             Προτεραιότητα θα δοθεί σε προγράμματα που θα οδηγήσουν σε τριήμερη εκπαίδευση σε ΚΠΕ.
             Προτεραιότητα θα δοθεί σε προγράμματα που υποβάλλονται από σχολεία που χιλιομετρικά απέχουν σημαντικά από το συνδεδεμένο με το πρόγραμμα ΚΠΕ.
             Ο προϋπολογισμός να είναι εντός των ορίων που τίθενται από τον Κανονισμό.
Πέραν τούτου για τη φετινή χρονιά
             Συγκεντρώνουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά στην περιβαλλοντική εκαπίδευση και ερευνούμε τα κενά τα οποία μπορεί  να υπάρχουν ώστε να παρέμβουμε νομοθετικά. Κι εδώ έχουμε την ανάγκη της εμπειρίας, των γνώσεων και των προτάσεών σας.
             Συνεργαζόμαστε με άλλα Υπουργεία (όπως το ΥΠΕΚΑ που προανέφερα) για να υλοποιήσουμε νέες δράσεις σε επίπεδο περιφέρειας ή επικράτειας.
Κλείνοντας, σας διαβεβαιώ ότι αυτό το διήμερο το ενδιαφέρον μου θα είναι επικεντρωμένο στις εργασίες της παρούσας διοργάνωσης και ότι θα περιμένω με ζήλο τα αποτελέσματα των εργασιών σας. Επίσης, σας ενθαρρύνω να καταθέτετε διαρκώς σε μένα και τους συνεργάτες μου, τους οποίους μη διστάσετε να αναζητήσετε, νέες προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινής δραστηριότητας των Κέντρων που υπηρετείτε και την περαιτέρω παρέμβασή τους στις τοπικές κοινωνίες.
Εύχομαι η παρουσία σας στον ΄Εβρο να συνδεθεί μόνο με θετικές εμπειρίες και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου