Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

WSJ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει σύγχρονο κράτος

wall street journal1Η υφιστάμενη κρίση στην Ελλάδα ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό σύγχρονο κράτος, τονίζεται σε σημερινό άρθρο της Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ώρα που ομόφωνα στην Ευρώπη υποστηρίζεται ότι η απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα να γίνει μέλος της Ευρωζώνης ήταν λάθος, υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και αυτό το μέρος είναι η χώρα μας.
Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση και η πλειονότητα του ελληνικού λαού εξακολουθούν να στηρίζουν το ευρώ, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα και αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολιτική κατάσταση της χώρας μας από τη δικτατορία έως σήμερα, σχολιάζει ότι η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες μέσα σε αυτές τις δεκαετίες να διορθώσει το
προβληματικό και διεφθαρμένο μεταξύ άλλων πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας.
Εκτιμήσεις για τη νέα αποστολή της τρόικας
Ενόψει της νέας αποστολής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει πλέον «ισχυρά επιχειρήματα» για μια πιο ελαστική αντιμετώπιση εκ μέρους των δανειστών της. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία εξετάζονται υπό θετικό πρίσμα: η οικονομία αναμένεται από πολλούς να συρρικνωθεί φέτος λιγότερο από 4%, συγκριτικά με παλαιότερη πρόβλεψη του ΔΝΤ -τον περασμένο Ιούνιο, που έκανε λόγο για ποσοστό της τάξεως του 4,2%- ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014.
Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένη ότι θα παρουσιάσει φέτος μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της πριν την αποπληρωμή τόκων, γεγονός που θα αποτελέσει αξιοσημείωτη μεταστροφή από το έλλειμμα ύψους 15% το 2008.
Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, σύμφωνα με την Alpha Βank, η ανεργία μοιάζει να σταθεροποιείται και το εργατικό κόστος ανά ώρα κυμαίνεται πλέον κατά 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της περασμένης δεκαετίας.
Από την πλευρά τους, αναφέρει η εφημερίδα, ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η τρόικα πρέπει να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα αγωνιζόμενη για μεταρρυθμίσεις και διατηρώντας την πίστη της στην ελευθερία των αγορών και στη δημοκρατία.
Παραμένει η πολιτική αστάθεια
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι μετά από μια πολιτική κρίση πριν από λίγους μήνες, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μια «εύθραυστη συνεργασία», με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατ’ ελάχιστο από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ενώ η δολοφονία την περασμένη Παρασκευή δύο μελών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί ότι ένας συνδυασμός οικονομικής ανάκαμψης και επιτυχίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές θα ενδυναμώσουν τη θέση του, δημιουργώντας πολιτικό πεδίο για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις απόψεις του.
Τέλος, υποστηρίζεται ότι η δράση της ελληνικής κυβέρνησης ενδέχεται να παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς ο φόρος επί της ιδιοκτησίας συνέβαλε στο να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα, αλλά μείωσε την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών και σκότωσε την αγορά ακινήτων, όπως σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι η «λαϊκίστικη απαγόρευση» των τραπεζικών κατασχέσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιδείνωσε τα προβλήματα των τραπεζών -η Alpha Bank εκτιμά ότι έως το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της είναι «στρατηγικά»- ενώ κατέστησε τις τράπεζες ακόμη πιο επιφυλακτικές ως προς τη σύναψη νέων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου