Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Δημοσκόπηση Rass: Αύξησε τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ-62% των ΣΥΡΙΖΑίων αμφιβάλλει ότι υπάρχουν λεφτά-Το 49% λέει ότι με ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει "κάτι" χειρότερο απ' το μνημόνιο

Προβάδισμα 1,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", ενώ σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας για την ίδια εφημερίδα, πριν 1 μήνα, η διαφορά ήταν στο 1,3%.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ 1,6 ΜΟΝΑΔΕΣ ● ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΗΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΩ ΤΟ 62,5% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Το 49,8% θεωρεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει κάτι «χειρότερο από το Μνημόνιο»

Μπούμερανγκ αποδείχθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης: Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ότι από τη συζήτηση στη Βουλή ευνοήθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά είναι ξεκάθαρη σε όλους τους δείκτες.



Τα μηνύματα είναι αποθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της δημοσκόπησης της εταιρίας Rass που διενεργήθηκε για τον Τύπο της Κυριακής.



Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 1,6% έναντι 1,3% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (76,8%) συμφωνεί με τον Μανώλη Γλέζο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει πού θα βρει τα λεφτά, άποψη που βρίσκει σύμφωνο και το 62,5% των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ το 49,8% θεωρεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει κάτι «χειρότερο από το Μνημόνιο».



Οπως αναφέρουν εκλογικοί αναλυτές, παρά την πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασε η κυβέρνηση πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής, με την έλευση της τρόικας και τη συζήτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα που πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις για το νέο φόρο ιδιοκτησίας, η έρευνα της Rass καταγράφει οριακή αύξηση του προβαδίσματος της Ν.Δ. στο 24,2% από 24,1% και οριακή κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ στο 22,6% από 22,8%.



Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής αποδοκιμάστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, καθώς δηλώνει τη διαφωνία του σε ποσοστό 58,8%. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής δεν μπόρεσε ούτε να «κλέψει τις εντυπώσεις» ούτε να αναδείξει εναλλακτική πολιτική πρόταση, αφού στη μέτρηση της Rass και στην ερώτηση ποιος ήταν καλύτερος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής, ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε ποσοστό 33,6% έναντι του 23,4% που απάντησε ότι ήταν καλύτερος ο Αλέξης Τσίπρας.



Οπως προκύπτει από την έρευνα, η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη και ως προς την αφορμή που οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Κι αυτό, γιατί το 51,6% επιδοκίμασε την επέμβαση που έγινε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ απαντώντας ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει από καιρό.



Οι αρνητικές γνώμες όμως και τα «καμπανάκια» για την Κουμουνδούρου δεν σταματούν εδώ: μόλις το 22,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει πεισθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρότασή του μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, καθώς το συντριπτικό 73,4% δηλώνει ότι δεν έχει πεισθεί. Είναι άξιο λόγου ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λιγότεροι από τους μισούς απαντούν ότι έχουν πεισθεί (48,7%), ενώ απαντά ευθέως ότι δεν έχει πειστεί το 46%. Επίσης, στον κλασικό δείκτη που δείχνει την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από την εκλογική συμπεριφορά, το ισοζύγιο παραμένει σημαντικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το 43,7% να απαντά ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ήταν στην κυβέρνηση το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.



Αντίθετα, σαφής είναι η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά και της Ν.Δ. σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 49,2% έναντι 33,3% του Αλέξη Τσίπρα, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 55,2% έναντι 41,7% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 55,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

Στην πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα βρίσκεται στο 1,6% υπέρ της Ν.Δ., το ΚΚΕ αυξάνεται λίγο (5,8% από 5,2%), ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή κάμψη (4,6% από 5%). Οι ΑΝ.ΕΛ. παραμένουν σταθεροί στο 4,8%, η Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστό 6,2% από 6,3% που ήταν τον περασμένο μήνα και η ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνει 3,1% από 3% που ήταν τον Οκτώβριο.

"Ναι" στην αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνο βρίσκει το 63,2% των ερωτηθέντων η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Στην ίδια έρευνα, το 53,1% συμφωνεί με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η κίνηση των 58 κρίνεται θετικά από το 38,2% με μόνο 24,4% αρνητικές απαντήσεις.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 17/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου