Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Δεν αποκλείουν ακόμη και εμφύλιο οι «New York Times» στην Ελλάδα

1141022Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα αλλά και των δύο μελών της Χρυσή Αυγής κάνουν εκτενή αναφορά σε άρθρο τους οι «New York Times», οι οποίοι σημειώνουν πως σε περίπτωση εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. ίσως βγουν πολύ ενισχυμένοι.
Μάλιστα, στο άρθρο γίνεται λόγος ακόμη και για έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου έπειτα από δεκαετίες ειρήνης. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το σκηνικό είναι στημένο με τέτοιο τρόπο και εξαρτάται από τι θα κάνουν οι ηλίθιοι που κρατούν όπλα».
Tο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται αρχικά στη δολοφονία των μελών της Χ.Α. και επισημαίνει πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλες χώρες και κυρίως δημοκρατίες της Δύσης όπου η δολοφονία δύο απλών μελών ενός σχετικά μικρού κόμματος θα δημιουργούσε σοβαρούς φόβους πολιτικής αστάθειας και εθνικού διχασμού. Ωστόσο, έτσι έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης και στο τρίτο έτος του
προγράμματος ανάκαμψης, το οποίο επιτάσσει πολλή λιτότητα και λίγη ανάπτυξη. Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις τρέφονται από την τωρινή μιζέρια και βασίζονται σε βαθιές ιστορικές ρίζες διχασμού».
Στη συνέχεια, οι «NYT» αναφέρονται και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στην είσοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Βουλή «με ενοχλητική παρουσία στην πολιτική και την κοινωνία» και υποστηρίζουν: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου, υποσχόμενα πως θα επαναφέρουν όλα όσα έχουν χαθεί στα χρόνια της λιτότητας. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και οι αυτοδιοικητικές τον Μάιο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να κερδίσουν περισσότερο έδαφος, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς στήριξη. Αυτό ίσως να προκαλέσει εθνικές εκλογές, οι οποίες, εάν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα ενδυναμώσουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, αλλά παράλληλα θα φέρουν μεγαλύτερο κατακερματισμό, διαίρεση και αστάθεια στην κοινωνία».
Κλείνοντας, οι «New York Times» αναφέρουν πως «με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς να ενισχύονται και να ετοιμάζονται για σύγκρουση και με το Κέντρο να αγωνιά να διατηρηθεί, μπορεί να δούμε αυτό το οποίο μας φαινόταν απίθανο μέχρι πρόσφατα: έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου έπειτα από δεκαετίες ειρήνης και προόδου».
(zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου