Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αποκτούν πυρομαχικά τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard-2A6HEL

66Έληξε χθες μια από τις πιο «προβληματικές συμβάσεις» - για να το πούμε κάπως «κομψά» - αυτής των προμηθείας των πυρομαχικών των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2A4/A6HEL του Ελληνικού Στρατού, με την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως κυριολεκτικώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας.
Με την υπογραφείσα σύμβαση ο Ελληνικός Στρατός θα προμηθευτεί από τη Γερμανία 12.000 διατρητικά βλήματα κινητικής ενεργείας DM63/DM63A1, μέσω διακρατικής συμφωνίας, συνολικού κόστους περίπου 49 εκατ.ευρώ, ένα πρόγραμμα εξαιρετικής κρισιμότητος, που «έτρεξε» από την πρώτη ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, που βεβαίως βρήκε και την αμέριστη υποστήριξη του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Πρόκειται για ένα «πονεμένο» πρόγραμμα του ΕΣ, «ουρά» του προγράμματος αποκτήσεως των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2A4/A6HEL, που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και, όπως συνηθιζόταν τότε, αντί να γίνει ΜΙΑ αγορά (άρματος και πυρομαχικών, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις) είχε «σπάσει», και έτσι το πρόγραμμα της αποκτήσεως πυρομαχικών ήταν ξεχωριστό και από τότε άρχισε αυτό να καρκινοβατεί.
Αποτέλεσμα της καταστάσεως αυτής ήταν ο ΕΣ να έχει τα πιο σύγχρονα άρματα παγκοσμίως και να μην έχει...πυρομαχικά. Τελικά μετά από πολύ κόπο αποκτήθηκαν αρχικά 5.000 για την εκπαίδευση των πληρωμάτων και μετά άλλη μία μικρή παρτίδα από τα αποθέματα του Ολλανδικού Στρατού, πριν την τελευταία – χθεσινή – σύμβαση.
Ως προελέχθη, υπογράφτηκε – την Πέμπτη, κυριολεκτικώς την «τελευταία» ημέρα, αφού αν δεν γινόταν αυτό και δεν έβγαινε σήμερα το απαραίτητο «Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής» Εξωτερικού, ο Στρατός θα έχανε τα ήδη εγκριθέντα για την απόκτηση των πυρομαχικών κονδύλια αφού το νέο οικονομικό έτος θα έπρεπε να συνυπολογιστούν εκ νέου στο νέο περιορισμένο προϋπολογισμό του.
Με την απόκτηση και αυτής της «μεγάλης» παρτίδος πυρομαχικών τα υπερσύγχρονα ελληνικά άρματα θα έχουν επαρκές απόθεμα ασφαλείας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, κάτι που είναι σε πολλαπλά επίπεδα, απαραίτητο.
(parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου