Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο δημοσιογράφος του Der Spiegel για τις υποκλοπές

«Oι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες χώνουν τις μύτες τους παντού, για οποιονδήποτε λόγο, πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό. Σε ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει υποκλοπή, θέλουν να το υποκλέψουν. Είναι κλεπτομανείς» υποστηρίζει σε του συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βρετανός δημοσιογράφος - ερευνητής Ντάνκαν Κάμπελ, στις έρευνες του οποίου βασίστηκε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,
μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.


Κατά τον Βρετανό δημοσιογράφο «η πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αθήνα, και το κτίριο ακριβώς δίπλα, βρίσκονταν στη λίστα του 2010 με τις πρεσβείες που συμμετέχουν σε παράνομες πράξεις κατασκοπείας, σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού».

«Εδώ δέκα χρόνια γνωρίζω ότι είναι το ίδιο κτίριο που εμπλεκόταν και στις υποκλοπές στο ελληνικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, όπου παρακολουθούνταν Έλληνες επιχειρηματίες και ηγέτες κομμάτων» σημειώνει ο Ντ. Κάμπελ.

Σε ερώτηση για τις σημερινές καταγγελίες περί παρακαολουθήσεων, ο Ντάνκαν Κάμπελ υποστηρίζει πως «είναι απλώς μια πιο μεγάλη επιχείρηση. Εκείνη ήταν μια επιχείρηση για τη συγκέντρωση στοιχείων από το ελληνικό δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν το τηλέφωνο του πρωθυπουργού βρισκόταν στη λίστα και εκείνος ήταν στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, οι συνδιαλέξεις του θα παρακολουθούνταν. Εάν ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, στην Αθήνα, μπορούν να το στοχεύσουν, αλλά όχι να επέμβουν στο δίκτυο... Υπάρχει μια αρχιτεκτονική κατασκευή στην οροφή μιας πρεσβείας, όπου μέσω κρυφού εξοπλισμού συγκεντρώνεται υλικό. Πρόκειται συνήθως για πολύ ισχυρό ηλεκτρονικό εξοπλισμό». Προσθέτει δε: «Oι εγκαταστάσεις των πρεσβειών και των διπλωματικών αποστολών προστατεύονται βάσει διεθνούς νομοθεσίας. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί προσέχουν, ώστε οι ηλεκτρονικοί κατάσκοποι και τεχνικοί να είναι διπλωμάτες και συνεπώς να μη διώκονται γι αυτό που κάνουν, δηλαδή που παραβιάζουν την ελληνική νομοθεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου