Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αυτές είναι οι αλλαγές που μειώνουν την τιμή των φαρμάκων και αφρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, αν ψηφισθεί η τροπολογία του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη, βρίσκονται πίσω από τις αντιδράσεις αλλά και την πολιτική κόντρα για το ίδιο ζήτημα, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα;

Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είχε συνδέσει την τιμολόγηση των γενοσήμων, δηλαδή των αντιγράφων φαρμάκων,με την τιμή των πολύ ακριβότερων πρωτοτύπων που έχουν πατέντα επειδή προϋποθέτουν κλινικές μελέτες και έρευνα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα αντίγραφα κόστιζαν το 40% των πρωτοτύπων, η διείσδυση ανερχόταν μόλις σε 700 εκατομμύρια ευρώ, σε μία αγορά που τα ακριβά πρωτότυπα είχαν συμμετοχή με 1,2 δις ευρώ!

Τι αλλάζει η τροπολογία;

Καταρχήν η τιμή του αντιγράφου δεν συνδέεται πλέον με την τιμή του πρωτοτύπου αλλά με την τιμή του φαρμάκου που δέκα χρόνια πριν ήταν πρωτότυπο και πλέον δεν προστατεύεται από πατέντα. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή του φθάνει στο 50% του πρωτοτύπου αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί αντιδράσεις.

Αν οι τρεις χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές του φαρμάκου που δεν έχει πατέντα είναι ακόμα χαμηλότερες, τότε η ελληνική τιμή ακολουθεί στη διαμόρφωση της αυτό τον κανόνα και όχι το 50%. Άρα μπορεί και θα γίνει χαμηλότερη. Μέχρι σήμερα όμως το αντίγραφο μπορεί μεν να έπεφτε στο 40% του φαρμάκου της πατέντας, αλλά έμενε σταθερό, σε αυτό το επίπεδο τιμής. Με την τροπολογία, η τιμή του φαρμάκου που δεν προστατεύεται από πατέντα μπορεί να συνεχίσει να πέφτει προς τα κάτω, ξεκινώντας από το 32% της τιμής του πρωτοτύπου, καθώςτο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές τιμές παρασύρει όλο το σύστημα των τιμών προς τα κάτω.

Αποτέλεσμα: το σύστημα ελαφρύνεται κατά 420 ως 480 εκατομμύρια ευρώ εκτός από τις χαμηλότερες ασφαλιστικές τιμές που απολαμβάνουν τα ταμεία για τα φάρμακα που αγοράζουν. Καθώς όμως περίπου 10 από τις 200 εγχώριες βιομηχανίες είναι ανταγωνιστικές στις εξαγωγές, απειλούνται πολλές από τις 4000 θέσεις εργασίας στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό έχει με τη σειρά του ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από συνδικαλιστές και παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, οι οποίες μεταφέρονται ως πολιτική πίεση και προκαλούν μείζονα διαμάχη τελικά μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν όλων των άλλων, η κυβέρνηση πιέζεται με τη σειρά της από την τρόικα, προκειμένου να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη και να πέσει στο 1% του ΑΕΠ.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου