Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

“Φτάνει πια”… το μήνυμα στην τρόικα


Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την έλευση της τρόικας και του πρώτου ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι την Παρασκευή, ήταν το πρώτο θέμα και το πρώτο πρόβλημα για την Ελλάδα. Και ξαφνικά η άγρια δολοφονία των δύο παλικαριών, ρίχνει βαριά τη σκιά της στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν. Μέχρι πριν λίγες ώρες η τρόικα ερχόταν αγριεμένη και ζητούσε μέτρα 2,5 δις ευρώ τουλάχιστον. Αλλά η κυβέρνηση έκανε λόγο για μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομούνταν από στοχευμένες ενέργειες.
Είναι γεγονός ότι το μπρα ντε φερ θα ξεκινούσε και κανείς δεν ήξερε, ούτε ξέρει, που θα κατέληγε. Ίσως και στο αδιέξοδο, ίσως και στη σύγκρουση. Μέχρι που ήρθε η «μαύρη» Παρασκευή που αλλάζει την ατζέντα.
Ξεκινώντας ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Βρούτσης να συνομιλούν με τους τροικανούς, ασφαλώς θα
βάλουν κάτω αριθμούς. Το πρωτογενές πλεόνασμα, τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις στρατιές των ανέργων. Και θα απαιτήσουν να τηρήσει η τρόικα τα συμφωνηθέντα για χαλάρωση μόλις η Ελλάδα εφάρμοζε πλήρως το πρόγραμμα.
Όμως, οφείλουν και οι δύο, όπως και όλη η κυβέρνηση να ρίξουν στο τραπέζι και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Και πριν τις δολοφονίες και μετά από αυτές. Κι αν οι χαρτογιακάδες δεν καταλαβαίνουν από δολοφονίες, εμφυλίους και μια χώρα σε τεντωμένο σκοινί τότε ας τους στείλουν στον αγύριστο γιατί δεν πάει άλλο.
Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, και ειδικά τα γερμανικά, αναφέρονται εκτενώς στην εξάντληση της κοινωνίας και στο γεγονός ότι η πολιτική λιτότητας οδηγεί στην άνοδο του εξτρεμισμού. Τι υποκρισία. Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ με τα λάθη τους, τώρα να φοβούνται ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει.
Είναι ευκαιρία λοιπόν, η έλευση της τρόικας να καταδείξει τη στροφή που πρέπει να γίνει από τους δανειστές. Αν επιμείνουν σε νέα μέτρα, παρά την κατάσταση που επικρατεί, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη απάντηση από το «φτάνει πια». Κανείς δε θα τολμήσει να επιβάλει μέτρα που θα διαλύσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα και θα οδηγήσει σε διάλυση την κυβέρνηση, σε πολιτική αναταραχή και σε κοινωνική έκρηξη.
Πριν από τις δολοφονίες ο κ. Στουρνάρας με διπλή παρέμβασή του στην Καθημερινή και το Βήμα ζήτησε «ρεαλισμό, ευελιξία και κοινό νου»  στέλνοντας το μήνυμα που έπρεπε. Είπε επίσης ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» και πρόσθεσε πως «ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν, κινδυνεύουμε να πέσουμε». «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις πως η προσπάθεια για την οικονομία φθάνει επιτυχώς στο τέλος της». Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά αυτά ειπώθηκαν πριν τα δραματικά γεγονότα. Τώρα, μαζί με το πιστόλι της τρόικας στο τραπέζι, μπαίνει και το πιστόλι των τρομοκρατών, μπαίνει και το σενάριο της αποσταθεροποίησης. Ας το δουν καλά οι τροϊκανοί προτού απαιτήσουν νέα μέτρα.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου