Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αξιολόγηση...Απολύσεις...Κινητικότητα...Συνδικαλιστικές άδειες...Ο Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ


 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ
Από την επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι «όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία».

Προσθεσε οτι η αξιολόγηση είχε περιοριστεί στο στενό πυρήνα του δημοσίου και τώρα
θα πρέπει να επεκταθεί.

Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας οι μεγάλες ΔΕΚΟ, στις οποίες θα επεκταθεί η αξιολόγηση, είναι όλες όσες βρίσκονται κάτω απο κρατικό έλεγχο και εξαιρούνται μόνο αυτές που είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Στην αξιολόγηση θα ενταχθούν και οι ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευθεί όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς, προκείμενου να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό.

Για τις απολύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, είπε ότι μέχρι στιγμής απο το κλείσιμο της ΕΡΤ υπολογίζονται 2000 απολύσεις και όσοι θα επαναπροσληφθούν ως μόνιμοι στο νέο φορέα θα αφαιρεθούν από τον συγκεκριμένο αριθμό.
Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν προσμετρηθεί 300-320 επίορκοι υπάλληλοι. 
Γνωστοποίησε ακόμα ότι θα ζητήσει να προσμετρηθούν όσοι συ,βασιούχοι απολυθούν απο το δημόσιο αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Είπε επίσης ότι θα προσμετρηθούν οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το υπουργείο δε θεωρεί ότι ευσταθεί το επιχείρημα της τρόικας οτι επειδή οι επιχειρήσεις είναι στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να προσμετρηθούν οι απολύσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, που είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την δόση του ενός δισ. που εκκρεμεί. Παραδέχτηκε πάντως ότι έγιναν και αδικίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα ζητήσει από την τρόικα παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Χαρακτήρισε την κινητικότητα «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για το δημόσιο» αναφέροντας ως παράδειγμα 300 δημοτικούς αστυνομικούς με οικονομικά πτυχία, που τώρα θα κάνουν πολύ καλύτερη χρήση των βιογραφικών τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του κράτους δεν είναι μόνο κινητικότητα, μόνο απολύσεις, είναι η ουσία της δουλειάς μας.

Είπε ακόμα ότι πρόβλημα δεν είναι πλέον το μέγεθος του δημοσίου, καθώς η ουσιαστική μείωση έχει επιτευχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό από το ποσοστό 5 αποχωρήσεις μία πρόσληψη και από τις μειώσεις των αποδοχών. Πρόβλημα είναι κυρίως η αποτελεσματικότητα του.

Ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας - το επόμενο διάστημα - θα θέσουν το θέμα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει απο το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτό τον τομέα είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα πανεπιστήμια, είπε ότι είναι παντελώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο είναι απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι αυτοί που δεν προχώρησαν στην απογραφή θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ για όσους απογράφτηκαν, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. 
Για την κινητικότητα στους δήμους, είπε ότι αφορά κατ΄εξοχήν πιθανές μετακινήσεις από το κέντρο στην περιφέρεια, σημειώνοντας «πάντα προκρίνουμε την εθελοντική λύση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου