Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Έντονη πικρία της εκκλησίας προς τον υπ. Παιδείας για τη σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών

Eνέχει τον κίνδυνο να φτάσουμε στο σημείο, εντός ολίγων ετών, τα παιδιά μας να έχουν αργία την 30η Ιανουαρίου χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο.
 
Την έντονη πικρία της, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της ελλαδικής εκκλησίας προς τον υπουργό 

Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, διότι, σύμφωνα με υπουργικό έγγραφο, το οποίο απεστάλη τον περασμένο Γενάρη προς τους Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., η σχολική
εορτή των Τριών Ιεραρχών, χαρακτηρίζεται πλέον «αργία», με απλή δυνατότητα «συμμετοχής
σε εκκλησιασμό» η «σε εορταστικές εκδηλώσεις».

«Καθίσταται σαφές δι’ αυτού του εγγράφου ότι επέρχεται πλήρης αλλοίωση του νοήματος της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας μας» επισημαίνει προς τον υπουργό η Ιερά Σύνοδος και υπογραμμίζει:
 
Α.Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να φτάσουμε στο σημείο, εντός ολίγων ετών, τα παιδιά μας να έχουν αργία την 30η Ιανουαρίου χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Εάν είναι να λάβει τέτοιον χαρακτήρα η εορτή, φρονούμε ότι είναι προτιμότερο να καταργηθεί και από αργία.
 
Β.Το ζήτημα δεν αφορά στο γεγονός ότι ελάχιστοι μαθητές και μαθήτριες πλέον εκκλησιάζονται κατά την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά κυρίως στο ότι χάνεται βαθμηδόν τόσο η εκκλησιαστική όσο και η κοσμική σημασία της εορτής αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου