Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Βουλευτές πόλεων εναντίον βουλευτών περιφέρειας



Μα καλά πως τα κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη και εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των βουλευτών; Από τη μια οι βουλευτές των πόλεων, κι από την άλλη αυτοί της περιφέρειας, κυρίως των αγροτικών περιοχών.
Κι ενώ ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο φόρος ακινήτων θα έπρεπε να συζητιέται σε άλλη βάση τελικά κατάντησε σε εμφύλιο σπαραγμό σχετικά με το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους «πελάτες» τους, δηλαδή τους ψηφοφόρους.
Όμως, παρ’ ότι ο διχασμός δεν έκανε ποτέ καλό, θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένες μεγάλες αλήθειες και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η πρώτη είναι ότι με βάση τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η συνεισφορά των αγροτών υπολογίζεται σε 230 εκατ. ευρώ. Οι δε ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων θα πληρώσουν τουλάχιστον 2,2 δις ευρώ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα το χαράτσι το πλήρωναν τα διαμερίσματα ενώ την γλίτωναν τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια ακόμη κι αν ήταν σε προνομιούχες περιοχές, ακόμη κι αν άξιζαν μια περιουσία.

Τεράστια αδικία είναι όταν χιλιάδες κτίρια που είναι ξενοίκιαστα, δεν έχουν δηλαδή έσοδα, θα πληρώσουν φόρο.
Τεράστιο άδικο είναι που χιλιάδες κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση διαμερίσματα, μαγαζιά και γραφεία θα πληρώνουν για πάντα φόρο.
Αλήθεια είναι και πρέπει όλη να την ξέρουμε, ότι το 90% των αγροτεμαχίων υπάγονται στις κατηγορίες που θα πληρώσουν φόρο 1,5-2,5 ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή για ένα αγροτεμάχιο 20 στρέμματα (διόλου μικρό δηλαδή) ο φόρος θα είναι 30-40 ευρώ το χρόνο. Είναι άραγε τόσο δυσβάσταχτο.
Αδικία είναι ότι υπάρχουν βλακώδεις στρεβλώσεις στο νομοσχέδιο, όπως για τα άκτιστα οικόπεδα, τα δεσμευμένα ακίνητα, τα διατηρητέα. Φανταστείτε ότι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεσμεύτηκαν και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν θα πληρώνουν φόρο!
Και τέλος, τεράστια αδικία είναι να υπολογίζεται ο φόρος πάνω σε ανύπαρκτες αντικειμενικές αξίες.
Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να λύσει το οικονομικό επιτελείο το οποίο δημιούργησε και το πρόβλημα. Όμως, δε μπορεί να παίζουν με ψηφοθηρικούς όρους και ορισμένοι βουλευτές όταν παίζονται προϋπολογιζόμενα έσοδα 3 δις. Ούτε να βγαίνουν οι Πασόκοι που καθιέρωσαν το χαράτσι και να λένε στον Στουρνάρα να βρει αυτός τα ισοδύναμα μέτρα. Τι να κάνει δηλαδή; Να κόψει μισθούς και συντάξεις.
Χρειάζεται σοβαρότητας απ’ όλες τις πλευρές γιατί το ακίνητο και οι φόροι του αγγίζουν όλους τους Έλληνες.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου