Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Για την «Χριστουγεννιάτικη Αγορά» Σε δύο «στρατόπεδα» ο Δήμος Καβάλας και ο εμπορικός κόσμος


Τα τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή, έχει «καθιερωθεί» μία διαμάχη μεταξύ του Δήμου Καβάλας και των συνδικαλιστικών φορέων των επαγγελματιών και των εμπόρων, με αιτία τη λειτουργία της «Χριστουγεννιάτικης Αγοράς». Η απόφαση της δημοτικής αρχής να εκμισθώσει μερικά ξύλινα περίπτερα σε ιδιώτες, για να πουλούν διάφορα είδη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βρίσκει κάθετα αντίθετες της διοικήσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (Ο.Ε.Β.Ε.) Νομού Καβάλας και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας (Ε.Σ.Κ.).

Την αντίθεση αυτή εξέφρασαν, πάλι, οι εκπρόσωποι τους, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου, στη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ., Βασίλης Λεμονίδης, οι έμποροι δεν συμφωνούν με το σκεπτικό της δημοτικής
αρχής. «Είμαστε υπέρ των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, αλλά κατά της εμπορικής δραστηριότητας. Θεωρούμε ότι τα περίπτερα αυτά, δεν δίνουν «προστιθέμενη αξία» στις εορταστικές εκδηλώσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο εμπορικός κόσμος δεν θέλει μία «μικρή αγορά» μέσα στην αγορά της πόλης.

Ο εκπρόσωπος της Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Καβάλας, Κώστας Καράμπελας, συμπλήρωσε ότι χρέος των συνδικαλιστικών οργάνων, είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών των δύο συλλόγων και κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των επαγγελματιών πριν αποφασίσει για θέματα που τους αφορούν. Και, ακόμα, να στελεχώσει την επιτροπή που επιμελείται των Χριστουγεννιάτικων και των Πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων, με εκπροσώπους της Ο.Ε.Β.Ε. και του Ε.Σ.Κ.

Εν συνεχεία, το λόγο πήραν μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής. Ο Νίκος Κιοσές συνέστησε στους συνδικαλιστές να μην παραβλέπουν το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να προστατέψουν τα συντεχνιακά δικαιώματα των επαγγελματιών και των εμπόρων. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η πρόταση των συνδικαλιστικών φορέων, δεν βλάπτει το συμφέρον των Καβαλιωτών και ότι η μη λειτουργία των περιπτέρων δεν θα στερήσει τίποτα στους δημότες. «Οι επαγγελματίες έχουν δίκιο. Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν μπορούμε σ’ αυτή την πόλη να συνεννοηθούμε και να βρούμε μία λύση, που θα βοηθήσει και την αγορά να «ανασάνει», σχολίασε.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, εξήγησε ότι τα προηγούμενα χρόνια, όταν καλούσε τους επαγγελματίες και τους εμπόρους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν ανταποκρίθηκαν. «Δεν μπορούν να είναι απόντες και να ασκούν κριτική», είπε και τους κάλεσε να λειτουργήσουν τα περίπτερα.

Σημείωσε, επίσης, ότι η έλλειψη χρημάτων στους καταναλωτές και στην αγορά, είναι η αιτία της αντίδρασης των επαγγελματιών και των εμπόρων.
Όσον αφορά τις φετινές εκδηλώσεις, δήλωσε πως θα είναι καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών.
Ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής, Τάσος Χατζηαναστασίου, επεσήμανε ότι η λειτουργία των περιπτέρων που πουλούν διάφορα είδη, σε χαμηλές τιμές, θα δημιουργήσει κίνηση στις πλατείες, στους πεζόδρομους και κατ’ επέκταση στην αγορά της πόλης, ενώ η Αλεξάνδρα Τεκέογλου σημείωσε ότι ο Δήμος κατηγορείται από τους πολίτες πως δεν κάνει εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και όταν προσπαθεί να κάνει κάτι, αντιμετωπίζει πάλι αντιδράσεις.

Επί έξι χρόνια, την περίοδο αυτή, ακούω μόνο γκρίνια. Θεωρώ ότι γίνεται πολλή συζήτηση χωρίς λόγο. Δεν υπάρχει θέμα με την «Χριστουγεννιάτικη Αγορά». Ας σοβαρευτούμε και ας έχουμε «ανοιχτό μυαλό» όλοι, για να πετύχουμε την ανάπτυξη στον τόπο», απάντησε ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, που απόρησε για την στάση των εμπόρων και των επαγγελματιών. «Δεν φοβόμαστε την λαϊκή αγορά, στην οποία πωλούνται ομοειδή προϊόντα με κάποια καταστήματα της αγοράς και φοβόμαστε πέντε, έξι περίπτερα, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπολίτες που έχουν ανάγκη από ένα μεροκάματο;», είπε.

Η επιτροπή ποιότητας ζωής ενέκρινε, τελικά, κατά πλειοψηφία, μειοψήφησε ο Ν. Κιοσές, την εκμίσθωση των περιπτέρων, προς απογοήτευση των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου προβληματισμένοι.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι φέτος η «Χριστουγεννιάτικη Αγορά» θα στηθεί στην πλατεία καπνεργάτη. Στην πλατεία Ελευθερίας θα λειτουργήσουν ο παιχνιδότοπος και το παγοδρόμιο, ενώ στο δημοτικό κήπο θα βρίσκονται τα περίπτερα των πολιτιστικών συλλόγων.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
 k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου