Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σε κεντροδεξιό σκόπελο πέφτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια

Στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας αποφάσισε να βάλει η Κουμουνδούρου την κατάθεση της πρότασης για εξεταστική επιτροπή για το Σκαραμαγκά και τη σχετική «υποβρύχια» σύμβαση που υπεγράφη το 2010 με την Abu Dhabi Mar  αν και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι «το θέμα δεν έχει παγώσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την κατάθεση της σχετικής πρότασης με την οποία πρόθεσή του ήταν η στοχοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, που τότε ήταν υπουργός Άμυνας και είχε χειριστεί το θέμα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα η σχετική πρόταση για σύσταση εξεταστικής είχε προσδιοριστεί ότι θα κατατεθεί μέχρι χθες Πέμπτη 31 Οκτώβρη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς όπως φαίνεται σκόνταψε σε διαφωνίες που υπάρχουν –και γι’ αυτό το θέμα– στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το θέμα είχε ανοίξει η Κουμουνδούρου βάζοντας στο στόχαστρο τον κυβερνητικό εταίρο με προφανή
διάθεση να καταστήσει αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης το έτσι κι αλλιώς αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο. Απώτερη επιδίωξη της Κουμουνδούρου ήταν η ίδια η κυβερνητική συνοχή.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απ’ τα μέσα Οκτωβρίου και έκτοτε «βομβάρδιζε» συνεχώς με non paper στα οποία επικαλούνταν και αναπαρήγαγε παλιότερες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, όπως πχ του τότε εκπροσώπου της κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, στις οποίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαλούνταν ότι «το 2010 αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους».
Και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τη σύμβαση Βενιζέλου για τα  υποβρύχια έθετε προς την κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά το ερώτημα τι θα πράξει αν κατατεθεί η πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν επιμένει στα όσα κατήγγειλε σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου απ’ τον Απρίλη του 2012 και κατά πόσο -σύμφωνα πάντα με τη ρητορική της Κουμουνδούρου- η ΝΔ είναι διατεθειμένη να παράσχει και μέχρι που, κάλυψη στον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα σε αυτή τη στρατηγική του ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε «συμμάχους» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι προ ημερών αβρότητες μέσα στην αίθουσα της βουλής μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Άμυνας, με το Δημήτρη Αβραμόπουλου να προσθέτει στην «οσμή σκανδάλου» του Αλέξη Τσίπρα ότι πράγματι κάποιοι «λειτούργησαν υποβρυχίως». Γεγονός που εκλήφθηκε ότι άφηνε ακάλυπτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και προκάλεσε μίνι κυβερνητική κρίση με εκατέρωθεν ανταλλαγές δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ Βενιζέλου και Αβραμόπουλου και χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την δημόσια αντιπαράθεση.
Τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αναμενόταν να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα παγώνει και όπως λέγεται πρόφαση γι’ αυτό είναι να προηγηθεί το κλείσιμο κοινοβουλευτικά της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Και αφορά στις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δε συμμερίζονται όλοι τη στάση της ηγετικής ομάδας Τσίπρα που θέλει να εστιάσει αποκλειστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο το θέμα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ζητούν μια πιο «συνολική» πρόταση για εξεταστική που θα αφορά και τους προκατόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου είτε είναι πράσινοι είτε γαλάζιοι. Αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά Τσίπρα καθώς έτσι μπαίνουν εμπόδια στις γέφυρες που θέλει να ρίξει με τμήματα της κεντροδεξιάς και ειδικά με τους καραμανλικούς, δηλαδή με γαλάζια στελέχη που όπως φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα διαφοροποιήθηκαν από κεντρικές επιλογές του Μαξίμου όπως πχ η θεωρία των δύο άκρων κλπ.
Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε σκόπελο και αποφάσισε να παγώσει προς το παρόν την πρόταση για τα αμαρτωλά υποβρύχια προκειμένου να μην ανοίξει ένα ακόμα εσωκομματικό μέτωπο στην Κουμουνδούρου απ’ τα πολλά που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα.
Κάλχας
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου