Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ένα φονικό γεμάτο ερωτηματικά (ανάλυση των δυο βίντεο)

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Μπορεί ο “εκτελεστής” να φαίνεται ότι πολύ πιθανώς το έχει ξανακάνει ή τουλάχιστον έχει αδειάσει πολλές γεμιστήρες, εκπαιδευόμενος σε κινούμενους στόχους, αλλά τα δύο βίντεο με τις δολοφονίες των Χρυσαυγητών στο Νέο Ηράκλειο (ένα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ και ένα που “διέρρευσε”) δημιουργούν πολλά ερωτηματικά τα οποία κάθε άλλο παρά “φωτίζονται” από αυτά τα ντοκουμέντα.
1.Το κυριότερο είναι ότι, τουλάχιστον στα βίντεο, δεν διακρίνεται εάν υπήρχαν ομάδες υποστήριξης
στους δύο δράστες. Μέχρι να δοθούν περαιτέρω στοιχεία από τις έρευνες της Αστυνομίας, από τις κάμερες του κτιρίου των γραφείων της ΧΑ Νέου Ηρακλείου που “τραβούσαν” στα σημεία του δρόμου μπροστά από το κτίριο, δεν φαίνεται να υπάρχουν ομάδες υποστήριξης. Να σημειωθεί πως πάγια πρακτική, ειδικά των τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει από τα κτυπήματα που έχουν πραγματοποιήσει οι εγχώριες και οι ξένες οργανώσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνοδεύονται οι “εκτελεστές” από ομάδες πέντε έως οκτώ ατόμων, που θα στηρίζουν μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης (π.χ. ανταλλαγή πυροβολισμών, ξαφνική εμφάνιση αστυνομικών, το απρόοπτο να παρέμβουν πολίτες, κ.ο.κ.), αλλά και την υποχώρηση.
2.Αυτό που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το παραπάνω στοιχείο, και δείχνει πλήρη απουσία της κλασσικής-παραδοσιακής πρακτικής μια τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι ο ίδιος ο τρόπος που λειτούργησαν οι δύο δράστες. Ειδικότερα, παραβιάζοντας κάθε βασική επιχειρησιακή αρχή δράσης, “παράτησαν” και οι δύο την μοτοσυκλέτα μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τους “στόχους” και πήγαν τρέχοντας και οι δύο κατά των “στόχων”. Πολύ πιθανώς, για να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον στην περίπτωση κάποιας “στραβής”. Ομως, ακριβώς αυτός ο τρόπος δράσης τους είναι λίαν παράξενος. Συνήθως, για να μην πεί κανείς πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας πηγαίνει να εκτελέσει την αποστολή και για λόγους γρήγορης διαφυγής ο συνεργάτης του είναι λίγο παρακάτω, πάνω στη μοτοσυκλέτα, με αναμμένη τη μηχανή. Ο “εκτελεστής” έχει την κάλυψη άλλων ομάδων, και έτσι δεν χρειάζεται να είναι μαζί του ο συνεργός-οδηγός της μοτοσυκλέτας. Εδώ, ωστόσο, συνέβη το εντελώς αντίθετο.
Καρέ-καρέ
Κατά τα λοιπά, το σκηνικό τα 5-6 δευτερόλεπτα της επίθεσης έχει ως εξής:
α) Διαγώνια, απέναντι από τα γραφεία της ΧΑ, στην άκρη του πεζοδρομίου, πάνω στο δρόμο ουσιαστικά, στέκονται τέσσερα άτομα. Τα δύο είναι ενδεδυμένα στα μαύρα (στο κλασικό στύλ των Χρυσαυγητών), και είναι προφανώς η περιφρούρηση των γραφείων. Τα άλλα δύο φορούν πολιτικά. Ολοι τους είναι “χαλαροί” και συζητούν κάνοντας ένα “πηγαδάκι”.
β) Αυτοκίνητα, λεωφορεία και μηχανάκια ανεβοκατεβαίνουν στην λεωφόρο Ηρακλείου. Το πιθανότερο, κανένα από αυτά δεν είναι ύποπτο. Συνήθως, ακόμα κι’ αν υπήρχαν ομάδες υποστήριξης, αυτές θα ήταν “ακροβολισμένες” και σταματημένες σε κάποια πολύ κοντινά σημεία ή θα ήταν εν κινήσει, αλλά θα εκινούντο πολύ αργά.
γ) Περί το 0,24 λεπτό του βίντεο που “διέρρευσε”, οι τέσσερις συγκεντρωμένοι, είτε επειδή οι επιτιθέμενοι δράστες τους φώναξαν (κάποιοι λέγουν ότι τους είπαν “Φασίστες ήρθε η ώρα σας”), είτε επειδή διέκριναν τα δύο άτομα να έρχονται καταπάνω τους τρέχοντας, εστράφησαν προς το μέρος των δραστών. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου άρχισαν οι πυροβολισμοί. Περί τους 12-15, συνολικά, σύμφωνα με την Αστυνομία. Τουλάχιστον, 10-11 φαίνονται στα βίντεο.
δ) Ο εκτελεστής με το άσπρο τζόκεϋ, όπως φαίνεται και από τα δύο βίντεο, πλησιάζοντας σε μια απόσταση περί τα 15-20 μέτρα, άρχισε να πυροβολεί εν κινήσει. Κάτι που καθιστά την εύρεση του στόχου δύσκολη. Ως γνωστόν, πρέπει κάποιος να σταθεροποιηθεί και να στερεώσει το όπλο πάνω του (π.χ. στα χέρια του) για να έχει καλό σημάδι. Πάντως, διακρίνεται μάλλον να κρατάει το πιστόλι με τα δύο του χέρια (να το έχει κάπως σταθεροποιήσει) και να πυροβολεί.
ε) Το ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από το βίντεο της Αστυνομίας, είναι ότι ο εκτελεστής τις πρώτες δύο βολές που έριξε, τις έριξε, όχι εναντίον των δύο μαυροντυμένων της ΧΑ, αλλά εναντίον του ατόμου με τα πολιτικά, που σε εκείνα τα κλάσματα δευτερολέπτου που ξεκίνησε η επίθεση, αντέδρασε γρήγορα και έσπευσε να απομακρυνθεί τρέχοντας. Αυτή η επιμονή του εκτελεστή να ρίξει τις δύο πρώτες βολές στο πρόσωπο με τα πολιτικά που απομακρυνόταν, προκαλεί ερωτηματικά. Κι’ αυτό, διότι ο “επικοινωνιακός στόχος”, αν υποτεθεί ότι ήταν τρομοκρατία, θα έπρεπε να ήταν οι δύο μαυροντυμένοι Χρυσαυγήτες. Εκτός κι αν “ήθελαν” κάποιο πρόσωπο περισσότερο από τους άλλους. Κάτι που πιθανώς σημαίνει ότι είχαν παρακολουθήσει συστηματικά τους “στόχους” τους το προηγούμενο διάστημα.
ζ) Ενώ λοιπόν πυροβολεί δύο φορές αριστερά στον απομακρυνόμενο, αμέσως μετά, με τρομερή ταχύτητα, ο εκτελεστής στρέφει δεξιά το πιστόλι τύπου Ζάσταβα (γιουγκοσλαβικό, από αυτά που κατά κόρον κυκλοφορούν στο λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, όπως και τα αυστριακά Γκλόκ), και η τρίτη βολή ήταν στο ένα από τα δύο μαυροντυμένα μέλη της ΧΑ, το οποίο και σωριάστηκε στο έδαφος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή (λεπτό 0,26,- 0,27) είναι που και ο τρίτος από τους συγκεντρωμένους (φοράει επίσης πολιτικά) τρέχει να φύγει και πιθανώς να γλιτώσει, επειδή εκεί που κατευθύνεται καλύπτεται από ένα δέντρο. Πιθανώς, πρόκειται για το άτομο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά, όλα αυτά γίνονται μέσα σε δύο-τρία δευτερόλεπτα. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο εκτελεστής ρίχνει συνεχώς βολές, εύστοχες οι περισσότερες από αυτές, όπως αποδεικνύεται.

στ) Στη συνέχεια, ο εκτελεστής πλησιάζει πολύ κοντά (1-2) μέτρα τους δύο μαυροφορεμένους της ΧΑ. Ο ένας κείτεται στο έδαφος, και ο άλλος, είτε επειδή τα έχει χάσει, είτε επειδή δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχει κοκαλώσει. Ρίχνει στον δεύτερο, λοιπόν, δύο σφαίρες στο κεφάλι και μια στο σώμα (αυτή, σχεδόν φεύγοντας), ξαναρίχνει στον πεσμένο (φεύγοντας), και οι δύο δράστες αποχωρούν τρέχοντας.
Το όλο σκηνικό, εκτυλίχθηκε από το 0,24 λεπτό, έως το 0,29. Δηλαδή, 5-6 δευτερόλεπτα. Αναμφισβήτητα, ο αιφνιδιασμός ήταν καταλυτικός. Ακόμα κι’ αν είχαν απέναντί τους εκπαιδευμένα άτομα (κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τους Χρυσαυγήτες) ή ακόμα και ενόπλους, τα περιθώρια αντίδρασής τους θα ήταν απειροελάχιστα. Επίσης, ο τρόπος που πυροβολούσε ο δράστης (ταχύτατη εναλλαγή δεξιά αριστερά του πιστολιού, ταχύτητα στις βολές, και σημαντική ευστοχία) δείχνει ότι ήξερε να χειριστεί καλά το όπλο. Επίσης, αν δεν το έχει ξανακάνει, δείχνει ότι ήταν καλά εκπαιδευμένος. Η αποφασιστικότητά του επίσης, δείχνει ότι πιθανώς το είχε ξανακάνει. Πολλοί βέβαια, μίλησαν για μίσος. Οι ειδικοί ωστόσο, σημειώνουν ότι το μίσος κάθε άλλο παρά αρκεί για να εκτελέσει κάποιος με τόσο μεγάλη αποφασιστικότητα μια τέτοιου είδους αποστολή. Κάποιοι, με αφορμή την επίθεση στο Ν.Ηράκλειο, μίλησαν για μια επίθεση πέρυσι στην Κύπρο, κατά “νονού” της νύχτας και του μαύρου χρήματος. Οι δύο δράστες αυτής της επίθεσης (ένας Έλληνας και ένας Ελληνοπόντιος, που ο πρώτος είχε κάποια σχέση με Εξάρχεια και ο δεύτερος με ναρκωτικά) συνελήφθησαν. Ο πρώτος μάλιστα, έχει εκδοθεί στην Κύπρο.
Όπως και να’ χει, τα βίντεο δεν συμβάλλουν καθοριστικά -ως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- να φωτιστεί ποιοι μπορεί να ήταν οι εμπνευστές της επίθεσης. Δεν αποκλείεται βεβαίως η τρομοκρατία, αν και η επιχειρησιακή τακτική των δραστών φαίνεται πολύ “άτσαλη”. Από την άλλη, βέβαια, οι “νέες γενιές” τρομοκρατών, όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια, συγκρινόμενες με τους “παλιούς”, ούτε για την οργάνωση και τη συνωμοτικότητά τους, ούτε και για την ουσιαστικά πολιτική επιλογή των στόχων τους, φημίζονται.
Ποιος έκανε τη διαρροή;
Και εάν μεν το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ (το δεύτερο) έχει κάποιο νόημα, επειδή ουσιαστικά αποσκοπεί στη συγκέντρωση πληροφοριών, το δεύτερο βίντεο που κυκλοφόρησε σε σάϊτ (το πρώτο εδώ), αποσκοπεί περισσότερο στα συναισθηματικά αντανακλαστικά του κόσμου. Κάτι απολύτως φυσικό. Ποιος άλλωστε, θα δει σε βίντεο έναν φόνο, οποιονδήποτε, και δεν θα πάθει σόκ; Πόσο μάλλον, όταν ο εκτελεστής πυροβολεί άτομο, το οποίο έχει “παγώσει”, στο κεφάλι.
Είναι άγνωστο εάν η Χρυσή Αυγή κατάφερε να πάρει τις βιντεοσκοπήσεις του εσωτερικού κυκλώματος τηλεόρασης των γραφείων της, προτού τις πάρουν τα συνεργεία της Αστυνομίας. Στέλεχος της ΧΑ Νέου Ηρακλείου πάντως, εμφανίστηκε στα κανάλια και δήλωσε ότι “δώσαμε στην ΕΛΑΣ βίντεο με την αποτρόπαιη δολοφονία”. Εάν κατάφεραν τις πρώτες κρίσιμες στιγμές της έρευνας να αποκρύψουν στοιχεία από την αστυνομική έρευνα, ή να κάνουν αντίγραφα, αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η ίδια η ΧΑ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο για δημιουργία εντυπώσεων και βέβαια για μικροπολιτική καπηλεία των δολοφονιών. Και θα πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποια τέτοια “διαρροή” δεν έγινε μέσα από την ΕΛΑΣ, διότι σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να πέσουν πολλά κεφάλια. Τέλος, καλό είναι τα κανάλια να “διυλίζουν” τι δείχνουν, γιατί ελάχιστα απέχουν από το να γίνουν “βαποράκια” της ΧΑ.
Le canard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου