Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι θετικές ειδήσεις και ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ


Στην πολιτική ζωή της χώρας πάντοτε υπήρχαν «φωνές» που αμφισβητούσαν τις θετικές ειδήσεις, που ήταν προϊόν της πολιτικής μίας κυβέρνησης. Όταν αυτό γινόταν χρησιμοποιούσαν επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η άλλη πολιτική επιλογή θα είχε καλύτερα αποτελέσματα και παρουσίαζαν μία άλλη πρόταση που συνοδευόταν από κοστολογημένες ενέργειες.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση, που τα επιχειρήματα έχουν αντικατασταθεί από τον ανέξοδο λαϊκισμό, την εκμετάλλευση της οργής και του θυμικού των πολιτών, αλλά το κυριότερο από την ΜΗ ύπαρξη εναλλακτικής ρεαλιστικής και κοστολογημένης πρότασης.
Πρόσφατα ο Μανώλης Γλέζος επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πείθει το πρόγραμμά του, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα οι θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας είναι πολλές και αυτό έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού βλέπουν ξεκάθαρα ότι η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και οι θυσίες των Ελλήνων
πιάνουν τόπο, ενώ ο λαϊκισμός τους είναι πλέον ευδιάκριτος από όλους και μόνο κακή υπηρεσία στη χώρα και τους πολίτες προσφέρει.
Ποιες είναι οι θετικές ειδήσεις που δημιουργούν πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν;
  1. Τα spreads των 10ετών Ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω και από τις 632 μονάδες βάσεις, που ήταν στις 29 Απριλίου του 2010.
  2. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης βρίσκεται στην 4η θέση, από την 6η που ήταν, των χωρών που μπορεί να χρεοκοπήσουν.
  3. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι μία πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται, παρά μόνον από τους λαϊκιστές. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα 800 εκ. ευρώ που είναι έσοδα από τον τραπεζικό τομέα προς το ΤΧΣ, τότε είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο υπολογίζεται.
  4. Η ύφεση για το 2013 είναι μικρότερη από αυτή που είχε προϋπολογισθεί, ενώ η ανάπτυξη για το 2014 είναι επίσης μη αμφισβητήσιμη, ακόμη και από τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές.
  5. Τα έσοδα του κράτους είναι αρκετά μεγαλύτερα από το στόχο που και η ίδια η τρόικα είχε θέσει.
  6. Στον τουρισμό τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Μεγάλη αύξηση των αφίξεων αλλά και των εσόδων. Τα στοιχεία για την τουριστική περίοδο του 2014 δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με τις προκρατήσεις να είναι μεγαλύτερες κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
  7. Μεγάλα επενδυτικά funds όπως της FAIRFAX επενδύουν ξανά στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας το καλύτερο αύριο για την Ελληνική οικονομία.
Όλα αυτά δεν προέκυψαν με μαγικό ραβδί και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τότε που το Grexit ήταν στην διεθνή ατζέντα. Ούτε βέβαια ήταν αποτέλεσμα της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ που αρέσκεται να χαϊδεύει αυτιά…
Βασίλης Τσιαλιαμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου