Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ενωση Σχολικών Ψυχολόγων Ελλάδος: ανάγκη τήρησης της νομιμότητας.


ΕΝΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
GreekAssociationofSchoolPsychologists
Association Grecque des Psychologues Scolaires
Αρ. Πρωτ.: 8
14/11/2013
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς
Υπουργό Παιδείας,
Υφυπουργό Παιδείας,
Υφυπουργό Εργασίας
Κοιν.
Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής εκπαιδευτικών Δράσεων Μονάδα β2
Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής
Περιφερειακούς Διευθυντές
Ψυχολόγους μέλη της ΕΣΧΟΨΕ
Εργαζομένους ΕΑΕ
ΜΜΕ
Θέμα: Ανάγκη τήρησης της Νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης για τους Ψυχολόγους στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή
Σχετ. Έγγραφο Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων- Μονάδα β2 και της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, με θέμα «Καθορισμός Υπηρεσίας Τοποθέτησης ωφελούμενων ανέργων στο πλαίσιο των Πράξεων του Υ.ΠΑΙ.Θ «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων
κοινωφελούς χαρακτήρα» (ΑΠ 1,2,3) ΑΠ 12563 12=11-2013)
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Παιδείας,
Με το ανωτέρω έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων- Μονάδα β2 και της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΑΕΔ «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» (ΑΠ 1,2,3), καλούνται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ετοιμάσουν επειγόντως πίνακες για τις ανάγκες (α) των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και (β) των ΚΕΔΔΥ και των ΕΔΕΑΥ σε Ψυχολόγους και σε άλλες ειδικότητες σύμφωνα με πίνακα θέσεων κατά ειδικότητα για τις οποίες θα κάνει προκήρυξη ο ΟΑΕΔ και στις οποίες θα τοποθετήσει ανέργους με βάση τα δικά του κοινωφελή κριτήρια. Συγχρόνως σύμφωνα με πληροφορίες συγκαλούνται τα περιφερειακά ΠΥΣΕΕΠ για την κατανομή με βάση τις οργανικές και λειτουργικές ανάγκες στελέχωσης της ειδικής αγωγής, παρόλο που το πρόγραμμα ΟΑΕΔ δε εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους και δεν προβλέπεται η συμμετοχή τους στην επιλογή και την τοποθέτηση των ωφελουμένων.
Είναι ενέργειες, που δεν συνάδουν με την μέχρι σήμερα διακηρυγμένη εκπαιδευτική πολιτική, και δε φαίνεται, με βάση το περιεχόμενο του εν λόγω έγγραφου, να εφαρμόζουν την νομοθεσία για τις ανάγκες ΕΑΕ ούτε να διασφαλίζουν την οργάνωση, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των οργανικών μονάδων και των υπηρεσιών εκπαίδευσης.
Τουναντίον, ιδιαίτερα με τις ΕΔΕΑΥ κατάφωρα παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία και αντιφάσκουν με την πρόσφατη διαβεβαίωσή σας, στις 29-10-2013, ότι « η πρόσληψη Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού ΕΕΠ προκειμένου να στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ θα γίνει με τις Πράξεις «Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Δομών για Ένταξη και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες- Μετατροπή του Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Υποστήριξης Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης» και ότι δεν υφίσταται διαδικασία απ’ένταξης αυτών ούτε υλοποιούνται μέσω της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ» (απάντηση Υπουργού Παιδείας ημ. 29-10-2013 (ΑΠ 161545/ ΙΚ ΕΞ) στην αναφορά Κοινοβουλευτικού Ελέγχου των Βουλευτών κκ Κουράκη και Πάντζα (ΠΑΒ 836/1-10-2013 ) που κατέθεσαν με βάση τις επιστολές της Ε.Σχο.Ψ.Ε με θέμα την τήρηση της νομιμότητας και τις αρνητικές πρακτικές στην σχολική ψυχολογική υποστήριξη και γενικά στην εκπαίδευση).
Το εν λόγω έγγραφο, με την πρόβλεψη να καλυφτούν οι ανάγκες πχ στις ΕΔΕΑΥ με πρόσληψη ανέργων και με προγράμματα που υλοποιούνται μέσω της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, προκάλεσε νέα δικαιολογημένη σύγχυση και αναστάτωση στους εργαζομένους, όσον αφορά στην τύχη των προγραμμάτων στελέχωσης της ΕΑΕ και επιδείνωσε την τρίμηνη ανασφάλεια και τις συνθήκες ψυχολογικής εξουθένωσης των υποψηφίων, που είναι στους αξιολογικούς πίνακες του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Όμως, με το περιεχόμενο του εισάγει πρακτικές που είναι απαξιωτικές για το ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της ΕΑΕ και εμπεριέχει νέες ενέργειες με τις οποίες, δυστυχώς, χειροτερεύουν όσα αναφέραμε με τις προηγούμενες επιστολές μας για «ανορθολογικές πρακτικές που επιδεινώνουν τις συνθήκες εκπαίδευσης, αλλά και που υποσκάπτουν τη νομιμότητα και ματαιώνουν τις διαδικασίες της Δημοκρατίας σε θέματα της εκπαίδευσης».
                Με την επιστολή της νομικής Εκπροσώπου μας και με την ανοικτή επιστολή μας που σας επέδωσε προσωπικά στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 και κατατέθηκαν από τους Βουλευτές στην αναφορά τους στην Βουλή, σας επισημάναμε μεταξύ πολλών άλλων και τονίσαμε ότι ο σχεδιασμός να καλυφτούν οι ανάγκες στελέχωσης ΕΑΕ από προγράμματα του ΟΑΕΔ για κοινωφελή εργασία και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ η οποία ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ Ν.3614/2007 για την εφαρμογή των πράξεων ΕΣΠΑ στον τομέα Παιδείας και τον κανονισμό του προγράμματος και τις προκηρύξεις στην Διαύγεια του προγράμματος των νομοθετημένων ΕΔΕΑΥ».
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί Παιδείας και Εργασίας,
Το πρόγραμμα όπως περιγράφεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ και τον ΟΑΕΔ περιλαμβάνει:
1) κατανομή ειδικοτήτων και θέσεων προσωπικού στην ΕΑΕ σύμφωνα (α) με τις ανάγκες των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, των ΚΕΔΔΥ και των ΕΔΕΑΥ (β) λαμβάνοντας υπόψη τον εγκεκριμένο Πίνακα κατανομής ειδικοτήτων και
2) σύμφωνα με μια διαδικασία και κριτήρια του ΟΑΕΔ που αφορούν γενικά στο εργατικό δυναμικό και όχι ειδικά σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικά νομοθετημένα προσόντα. Έτσι δεν διαχειρίζεται τους υποψηφίους να εργαστούν στην ΕΑΕ ως έχοντας επιστημονική επαγγελματική «ειδικότητα», με την έννοια των νόμων της ΕΑΕ για τους κλάδους και τα προσόντα του προσωπικού ΕΑΕ (κεφ. Γ του ν.3699/2008) αλλά ως ασκούντες ένα είδος απασχόλησης σε ένα τομέα δραστηριότητας πχ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΥΕ. Δηλ. το πρόγραμμα αναφέρεται σε «ειδικότητες» που δεν είναι νομοθετημένες και δεν προβλέπονται αντίστοιχες «ανάγκες» στην Ειδική Αγωγή.
Επί πλέον, ορθολογικά, τα ζητήματα απόκτησης εμπειρίας ανέργων ψυχολόγων σε θέσεις άσκησης του έργου του Ψυχολόγου στην εκπαίδευση καθώς και η στελέχωση της εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα της ψυχολογικής υποστήριξης της διαδικασίας της εκπαίδευσης και της μάθησης των παιδιών, δεν μπορούν να συνταυτίζονται και οργανωτικά να περιπλέκονται με στιγμιαίες πράξεις και λογικές πχ καθαριότητας χώρου.
Όπως επισημάναμε με τις επιστολές που κατατέθηκαν στη Βουλή, η στελέχωση της εκπαίδευσης βασικά από ψυχολόγους που θα προσληφθούν στο πλαίσιο ολιγόμηνου προγράμματος για «κοινωφελή εργασία», σαν επισκέπτης στο σχολείο, με στόχο την «απόκτηση εμπειρίας», παραβιάζει τη δεοντολογία και τα διεθνή πρότυπα της επιστημονικής επαγγελματικής ταυτότητας του Ψυχολόγου και τις αρχές καλής πρακτικής τόσο για την απόκτηση εμπειρίας και πρακτικής άσκησης νέων ψυχολόγων όσο και για τη ψυχολογική υποστήριξη στην εκπαίδευση. Από τη σκοπιά των συνεπειών ούτε ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να θεωρηθεί εφόσον δεν γίνεται σε οργανωμένο πλαίσιο άσκησης του έργου του ψυχολόγου και υπό την επίβλεψη έμπειρου ψυχολόγου στο προσφερόμενο έργο αλλά ούτε και «κοινωφελής» τόσο για τους ιδίους ως επαγγελματίες όσο και για τα σχολεία και για τα παιδιά. Μάλιστα, είναι εξόχως στρεβλωτική και επιζήμια η στελέχωση με αυτό τον τρόπο του καινοτόμου θεσμού των ΕΔΕΑΥ, στην πρώτη φάση ίδρυσής τους, αντιφάσκει με τη λογική του διετούς ΕΣΠΑ για τις ΕΔΕΑΥ και υποσκάπτει τη δυνατότητα ανάπτυξης της εξειδικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης των σχολείων και των μαθητών και βελτίωσης της ποιότητας όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης.
Συγχρόνως, διοικητικά φαίνεται ότι διασφαλίζεται η μεγιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών, εφόσον προηγείται η κατανομή των αναγκών σε Ψυχολόγους στην ΕΑΕ και προβλέπεται μέσω ΟΑΕΔ, με βάση τον ήδη εγκεκριμένο πίνακα, να στελεχωθούν σχεδόν όλες οι ανάγκες στα ΚΕΔΔΥ και τις ΕΔΕΑΥ. Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί αριθμητικά οι θέσεις από τον ΟΑΕΔ είναι σχεδόν όσες οι πιστώσεις (150 + 400) Ε.Ε.Π, από το ΕΣΠΑ του Υ.ΠΑΙ.Θ.; Θα αξιοποιούνται μόνο για την πρόσληψη αναπληρωτών στις εναπομείναντες θέσεις Ε.Ε.Π. στα ΚΕΔΔΥ και τις ΕΔΕΑΥ;
Αυτή η επείγουσα πρόταξη της κατανομής των αναγκών στην ΕΑΕ για να καλυφτούν με πρόσληψη από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, πριν την ρύθμιση της οργάνωσης και της στελέχωσης των ΕΔΕΑΥ, δεν είναι η μόνη ενέργεια μη σωστής οργάνωσης και ομαλούς εφαρμογής της νομοθεσίας ΕΑΕ.
Τελικά φέτος έχουμε μέχρι σήμερα μια σωρεία από ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα εκπαίδευσης: διαχωρισμός του προγραμματισμού της στελέχωσης της ΕΑΕ από την στελέχωση της γενικής εκπαίδευσης, προγραμματισμένη καθυστέρηση στη στελέχωση των δομών της εκπαίδευσης με το προβλεπόμενο από την εκπαιδευτική νομοθεσία προσωπικό ΕΕΠ, μη τήρηση των ανακοινωθέντων χρονοδιαγραμμάτων, συρρίκνωση σε πεντάμηνο της ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΑΕ αντί στο δεκάμηνο όπως προβλεπόταν πχ για τις ΕΔΕΑΥ από το αντίστοιχο ΕΣΠΑ, δηλ πρακτικά η εξομοίωση της ΕΑΕ με το χρονοδιάγραμμα του ΟΑΕΔ.
Όλες αυτές οι ενέργειες δημιουργούν εκ του αποτελέσματος εντύπωση αδιαφορίας και αναλγησίας για τις συνέπειες στα παιδιά, αν όχι μεθόδευσης και συνεχούς προσπάθειας συνταύτισης και μετατροπής των αναγκών στελέχωσης της ΕΑΕ σε ανάγκες για «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» και παραγνώρισης των νομοθετημένων αναγκών ΕΑΕ, σαν να υπάρχει άλλη πολιτική για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία.
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Με τις πιο πάνω αναφερόμενες ενέργειες
α) παραβιάζονται η νομιμότητα, η χρηστή χρήση των διαθεσίμων πιστώσεων και η βελτίωση της ποιότητας όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης,
β) υποβαθμίζονται τα διεθνή πρότυπα καλής πρακτικής και η επιστημονική επαγγελματική ταυτότητα του Ψυχολόγου,  τόσο για την απόκτηση εμπειρίας και πρακτικής άσκησης νέων ψυχολόγων, όσο και για τη σχολική ψυχολογική υποστήριξη στην εκπαίδευση,
γ) συσσωρεύονται παράγοντες με άμεσες και δια βίου αρνητικές συνέπειες στα παιδιά.
Επειδή δεν είναι αποδεκτές οι εκπτώσεις στα Δικαιώματα και στην ποιότητα της Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής.
Σας ΚΑΛΟΥΜΕ και ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ σας ΖΗΤΟΥΜΕ:
  • να περιφρουρήσετε την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, την επαρκή στελέχωση και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η/και αναπηρία, να καταστήσετε σαφές σε όλους τους αρμοδίους για τον σχεδιασμό και τη διοίκηση μέτρων και πράξεων στην εκπαίδευση ότι δεν επιτρέπετε οποιαδήποτε συνταύτιση των προγραμμάτων στελέχωσης της εκπαίδευσης Υ.ΠΑΙ.Θ. με προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων,
  • να ενημερώσετε άμεσα τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ότι α) το πρόγραμμα ΟΑΕΔ δεν αφορά σε οργανικές/ λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, των ΚΕΔΔΥ και των ΕΔΕΑΥ αλλά σε επιπρόσθετο προσωπικό που μπορεί να είναι χρήσιμο στο πλαίσιο κοινωφελούς εργασίας και β) οι ψυχολόγοι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ασκούν το έργο τους με εποπτεία και υποστήριξη από έμπειρο ψυχολόγο-στέλεχος των ΚΕΔΔΥ ή των ΕΔΕΑΥ στα Κέντρα Υποστήριξης ΕΑΕ,
  • να διασφαλισθεί και να γίνει σαφές σε όλους ότι οι προσλήψεις για το πρόγραμμα ΟΑΕΔ θα γίνουν τουλάχιστο ένα δίμηνο μετά την στελέχωση των ΕΔΕΑΥ και των άλλων δομών ΕΑΕ,
  • να επιταχύνετε την ενασχόληση των αρμοδίων κατά προτεραιότητα για τη στελέχωση των ΕΔΕΑΥ και των ΚΕΔΔΥ,
  • να σχεδιάσετε αντισταθμιστικά μέτρα για την συσσωρευμένη καθυστέρηση στην εκπαίδευση των μαθητών ΕΑΕ και μέτρα αντιμετώπισης του πολλαπλασιασμού, της συσσώρευσης προβλημάτων και φόρτου εργασίας για το ΕΕΠ λόγω της αβελτηρίας της διοίκησης,
  • να φροντίσετε ώστε η ΕΑΕ να έχει ισότιμα και συγχρόνως με την γενική εκπαίδευση επαρκή μέσα για την οργάνωση, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της και να στηρίζονται οι ψυχολογικές διαστάσεις του εκπαιδευτικού έργου και του ρόλου του σχολείου ορθολογικά και με βάση σύγχρονες καλές πρακτικές.
Συγχρόνως, ζητούμε συνάντηση μαζί σας για να υποβάλουμε περαιτέρω προτάσεις.

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                                                    Η Γ. Γραμματέας
Ηλίας Βασιλειάδης                                                                                   Δήμητρα Καραδημούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου