Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σωρεία αρνητικών ρεκόρ φέρνει η φετινή χρονιά



Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α, 105 57, ΑΘΗΝΑ  ΤΗΛ. 2103312793 FAX: 2103246928
27 - 10 - 2013
Λέμε ένα μεγαλοπρεπέστατο Ο Χ Ι
στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας
     «Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε» είναι φράση που αν και συνήθως ακούγεται στα στάδια των αγώνων, θα μπορούσε άνετα να χαρακτήριζε την πορεία και τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας τη φετινή σχολική χρονιά.
    Είναι αλήθεια ότι έχει καταφέρει μέχρι τώρα να «σπάσει» πολλά ρεκόρ!
     Μόνο που τα ρεκόρ που κατέρριψε είναι στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της Παιδείας, της υποβάθμισης της παρεχόμενης Εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του έργου των εκπαιδευτικών.
     Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Σταχυολογούμε μόνο ορισμένα από τα ρεκόρ που συνέτριψε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φέτος:
  • Κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών. Συνέτριψε το «μυθικό» ρεκόρ των 40 διορισμών που είχε κάνει πέρυσι… Φέτος φτάσαμε στο απόλυτο μηδέν. Ακόμα και στη μεταπολεμική Ελλάδα (για να θυμόμαστε και την επίκαιρη επέτειο του «ΟΧΙ») διορισμοί
    εκπαιδευτικών είχαν γίνει.
  • Η διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ξεκίνησε μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς, επί της ουσίας, να έχουν γίνει αποσπάσεις, ούτε καν αυτές που λόγοι κοινωνικοί επέβαλαν να πραγματοποιηθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιρετού του ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη, φέτος πραγματοποιήθηκαν οι λιγότερες αποσπάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά.
  • Αντίθετα, οι αποσπάσεις σε διάφορους φορείς, με κριτήρια που επέβαλαν(;) βουλευτικά γραφεία, καλά κράτησαν.
  • Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε και πάλι ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης, η ανεργία στους εκπαιδευτικούς χτυπάει «κόκκινο». 15.000 είναι οι άνεργοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
  • Φέτος είχαμε και αρνητικό ρεκόρ στις προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Μετατάξεις με έωλες διαδικασίες γέννησαν πληθώρα αδικιών και επέβαλαν την μη ίση μεταχείριση ως καθεστώς.
  • Το να έχεις τη θέση σου, έστω και στη διάθεση, σ’ ένα ΠΥΣΠΕ αποδείχτηκε ότι δεν αρκεί για να γνωρίζεις που, τελικά, θα υπηρετήσεις. Επεκτείνοντας τη φιλοσοφία Διαμαντοπούλου, το Υπουργείο μετέτρεψε τους εκπαιδευτικούς σε νομάδες δίχως να υπάρχουν αληθινοί λόγοι. Απλά τους εφηύρε.
  • Τα υπηρεσιακά συμβούλια Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Π.Ε. μεταβλήθηκαν σε πληθώρα περιπτώσεων σε «διακοσμητικά στοιχεία». Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν ως… «Καίσαρες».
  • Μέσα σ’ ένα «παραλήρημα» αυταρχισμού οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν κάθε είδους κενό και να δεχτούν την παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου ως κάτι απόλυτα φυσικό και νόμιμο.
  • Θεσμοί όπως το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό διαλύονται με το εφεύρημα της πρόωρης αποχώρησης.
     Και το «success story» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας καλά κρατεί.
     Αγαπητοί κύριοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας,
  • Γνωρίζετε, άραγε, σε πόσα σχολεία δεν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος που πρέπει να εφαρμόζουν εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό;
  • Γνωρίζετε πόσες ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί εξαιτίας του «έγκαιρου και εξαίρετου» προγραμματισμού σας όσον αφορά στις υπηρεσιακές μεταβολές;
  • Είναι τόσο επιτυχής ο σχεδιασμός που κάνατε που λειτουργούν όλες οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Άραγε, δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα Νηπιαγωγεία κλειστά, μονάδες Ειδικής Αγωγής χωρίς προσωπικό, ολοήμερα χωρίς εκπαιδευτικούς; Πότε και πώς θα καλυφθούν αυτά;
     Αγαπητοί κύριοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας,
     η εκπαιδευτική διαδικασία, η σωστή λειτουργία  σχολείων, η κατάκτηση γνώσης από τους μαθητές και, εν τέλει, η Παιδεία δεν είναι στοιχεία που αποτυπώνονται σε κανένα survey, σε κανένα «παρουσιολόγιο/απουσιολόγιο», σε καμία καταγραφή κενών, σε καμία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και συμβούλους.
     Βγείτε έξω στον κόσμο της εκπαίδευσης, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους μαθητές και αφουγκραστείτε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
     Σωπάστε για μια στιγμή και ακούστε.
     Ακούστε όμως ειλικρινά.
     Αν οι ευρισκόμενοι στα γραφεία σας, σας ενημερώνουν, για παράδειγμα, για τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις κι εσείς τα ερμηνεύετε ως αποδοχή, υποστήριξη ή και συναίνεση προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σας στο χώρο της Εκπαίδευσης, «πλανάσθε πλάνην οικτράν».
     Και μιας και η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι επίκαιρη, ένα είναι βέβαιο.
      Εσείς και οι πολιτικές σας θα εισπράξετε ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ.
     Κι αυτό θα συμβεί. Αν όχι με κινητοποιήσεις, θα γίνει πραγματικότητα με τον πιο «εκκωφαντικά ήσυχο» τρόπο που ξέρει και εκφράζεται η κοινωνία. Περιμένετε τα αποτελέσματα στις επόμενες εκλογές και θα καταλάβετε.
     Και κάτι τελευταίο, που το αναγνωρίζει και το παραδέχεται η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.
     Στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Εθνική, Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία μετά από χρόνια άστοχων πειραματισμών, μεγαλόστομων μεταρρυθμίσεων, πρόχειρων πολιτικών σχεδιασμών η μόνη σταθερή αξία είναι το φιλότιμο, η ψυχή και η προσφορά του Έλληνα Εκπαιδευτικού.
    
     Αγαπητοί κύριοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας:
  • Σε εκπτώσεις στην Παιδεία δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε.
  • Θα είμαστε εμείς, τα μέλη της  Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. αυτοί που πρώτοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για ν’ ανατρέψουμε τις άδικες και επιβλαβείς, για την Παιδεία, πολιτικές σας.
  • Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να στερήσετε από την ελληνική οικογένεια, τους μαθητές μας, την κοινωνία το δικαίωμα σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά
στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια
που συνδιοργανώνουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 σε όλη τη χώρα
(για την Αθήνα 6 μ.μ. στα Προπύλαια)
και στη Γενική Απεργία που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ
 για την Τετάρτη 06/11/2013
και στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.
Αγωνιζόμαστε να αλλάξουν
οι αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές  πολιτικές
Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια - κοινωνικά αγαθά
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μάνος Ανδρουλάκης
Σωτήρης Γεωργόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου