Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Όλος ο πλανήτης έχει δικαίωμα στο γέλιο: Πέντε διαλέξεις στο Παρίσι θα δώσει ο Γιωργάκης

Σειρά πέντε διαλέξεων στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι θα πραγματοποιήσει στο διάστημα στις 7, 8, 21, 22 και 25 Νοεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την ευκαιρία και των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η Σχολή Πολιτικών Επιστημών είναι μία από τις σημαντικότερες σχολές πολιτικής επιστήμης στην Ευρώπη, με διεθνές κύρος και ανοιχτούς ορίζοντες στην αναζήτηση νέων ιδεών κι αυτό, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την συνεργασία της με τον πρώην πρωθυπουργό. Πολύ δε περισσότερο που η τρέχουσα πολιτική περίοδος χαρακτηρίζεται από το
ορόσημο των Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη.

Λόγω της κρισιμότητας αυτής της εκλογικής διαδικασίας και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των διαλέξεών του, προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούνται στην ΕΕ και στην Ελλάδα, σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού αναφέρεται επίσης ότι:«Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, με την συντηρητική Ευρώπη να αναζητά μέχρι τώρα λύσεις με ατολμία, καθυστερήσεις και παλινωδίες, καθώς και με συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση από τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και από τα αναγκαία αλλά όχι και απολύτως ενδεδειγμένα βήματα που έγιναν, υπάρχει ήδη πολύτιμο κεφάλαιο ιδεών που μπορεί να αξιοποιηθεί, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κυρίως για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν θα επιτρέψει να εκδηλωθούν νέες επώδυνες κρίσεις. Οι εξελίξεις που καταγράφονται, επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη ανάγκη άμεσης προώθησης μεταρρυθμίσεων και μεγάλων αλλαγών».

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να προωθηθούν, «στην Ελλάδα, με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να προωθηθούν, στο θεσμικό επίπεδο», αλλαγές που θα εμβαθύνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα φέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Στο οικονομικό πεδίο, τέλος, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να δίνουν περισσότερο βάρος στην δημοσιονομική υπευθυνότητα έναντι της βίαιης προσαρμογής και στην ανάπτυξη έναντι της λιτότητας, θα προωθούν κοινές πολιτικές ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας και παράλληλα θα μεριμνούν για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των φορολογικών παραδείσων», αναφέρει το σχετικό σημείωμα.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου