Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τις απόψεις των Φαρμακοβιομηχάνων


Με νέο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή» επιτίθεται κατά του Α. Γεωργιάδη κάνοντας λόγω για 8 ψέματα που λέει ο υπουργός για τα φάρμακα. Και με ένα ακόμη πιο άθλιο και ψευδέστατο πρωτοσέλιδο, η Newsbomb του φαρμακοβιομήχανου Γιαννακόπουλου αναφέρει ότι δήθεν ο Γεωργιάδης είπε ότι αν πεθάνει κάποιος θα φταίει ο Στουρνάρας ρίχνοντας το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών.
Με χτυπήματα κάτω από τη μέση και με αοριστολογίες επιχειρούν να καλύψουν την αδυναμία τους και την έλλειψη επιχειρημάτων. Μάλιστα, είναι τέτοια η ασχετοσύνη τους ώστε απέσυραν και τη δική τους πρόταση που είχαν κάνει μέσα στη Βουλή. Πριν μερικές ημέρες ο Π. Κουρουπλής, είχε κάνει… ρελάνς προτείνοντας οριζόντια μείωση 20% σε όλα τα φάρμακα. Ο υπουργός είχε απορρίψει την πρόταση λέγοντας ότι με την πρόταση αυτή θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά, φθηνά φάρμακα διότι οι βιομηχανίες θα τα αποσύρουν.
Μόλις χθες ο «σκιώδης» υπουργός υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπασκώζος, βγήκε στον Σκάι και είπε ότι
η πρόταση για οριζόντια μείωση 20% είναι πρόταση του κ. Κουρουπλή, κι όχι του κόμματος.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια μείωση διότι στην Ελλάδα ορισμένα φάρμακα είναι πολύ φθηνά αφού χρησιμοποιείται η τιμή των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Η χώρα μας είναι τιμή αναφοράς κι αν υπάρξει μείωση παντού 20%, θα πρέπει τα ίδια φάρμακα σε όλες τις χώρες να μειωθούν. Αυτό φυσικά θα σημάνει απώλεια δισεκατομμυρίων για τους φαρμακοβιομήχανους οι οποίοι θα αποσύρουν από την αγορά τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Μόνο κλιμακωτή μείωση τιμών μπορεί να υπάρξει, αλλά στην πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κωφεύει.
Η «Αυγή», συνεχίζοντας να λασπολογεί και να παίζει με την άγνοια του κόσμου για τα γενόσημα, γράφει ότι θα πλημμυρίσει η αγορά με φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας και αναφέρεται σε συγκεκριμένη ισραηλινή εταιρεία. Ωστόσο, δεν αποδέχεται ότι κανένα φάρμακο, πρωτότυπο ή γενόσημο, δεν μπαίνει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, χωρίς έλεγχο. Μάλιστα, όπως λένε τα στοιχεία, σε έρευνες που έγιναν πρόσφατα βρέθηκε ότι το 4% των γενόσημων και το 4% των of patent φαρμάκων ήταν αμφιβόλου ποιότητας. Το ίδιο ποσοστό δηλαδή, και μάλιστα, χαμηλό, και για το ένα και για το άλλο σκεύασμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά βεβαίως και σε ένα άλλο σημείο. Ότι όταν οι Έλληνες πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο για νοσηλεία, δεν παίρνουν φάρμακα συγκεκριμένης μάρκας. Κατά κύριο λόγο παίρνουν γενόσημα. Τους ορούς μονάχα και τις αντιβιώσεις να δει κανείς θα διαπιστώσει ότι αναγράφεται η δραστική ουσία. Εκείνα λοιπόν τα γενόσημα είναι καλά και τα ίδια στα φαρμακεία δεν είναι;
Σύμφωνα με την τροπολογία Γεωργιάδη, η τιμή των φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει, μειώνεται στο 50% της αρχικής, εάν όμως και τότε η τιμή τους παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της ΕΕ, τότε θα πρέπει να ψαλιδιστεί και άλλο. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, θα επέλθει αντίστοιχη μείωση και για τα γενόσημα αυτών των φαρμάκων, υποστηρίζει η εφημερίδα. Όσον αφορά τα γενόσημα, δηλαδή τα αντίγραφα σκευάσματα, η τιμή τους κατρακυλά από το 80% στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η πατέντα.
H φαρμακοβιομηχανία αντιδρά στο «παραθυράκι» το οποίο αφήνει η τροπολογία για μελλοντικές μειώσεις και στα of patents φάρμακα προ του 2012, έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση, με στελέχη του υπουργείου ωστόσο να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για πρόβλεψη- παγίδα, καθώς το νέο έτος θα φέρει μειώσεις 10% στα φάρμακα, ενώ έξι μήνες μετά σχεδιάζονται μειώσεις 5%. Όσον αφορά τα παλαιότερα γενόσημα, δηλαδή όσα έχουν κυκλοφορήσει προ του 2012, οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη, αναμένεται όμως να πέσουν στο 70%-72% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.
Η Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας, δεν ξέρουμε αν διαπλέκονται με φαρμακοβιομήχανους. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι και πως είναι τίμιοι. Άλλο τίμιοι, όμως, κι άλλο ανόητοι. Εδώ ισχύει ξεκάθαρα το ένοχος ή βλαξ. Αν δεν είναι ένοχοι είναι βλάκες. Και είναι βλάκες διότι εγκλωβίστηκαν σε μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, να μην ψηφίσουν ένα φιλολαϊκό μέτρο, δηλαδή τη μείωση 6.000 σκευασμάτων. Καλώς ή κακώς ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη πιεζόμενος από τα δημοσιονομικά, όχι σε βάρος των πολιτών αλλά σε βάρος της τσέπης των φαρμακοβιομηχάνων.
Αντί, το… αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης να κάτσει στα σοβαρά και να δει τι συμφέρει και τι όχι τον Έλληνα πολίτη, συμπαρατάχτηκε με τις απόψεις της Ένωσης των Φαρμακοβιομηχάνων οι οποίοι χρόνια τώρα είχαν βρει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Και ελληνικές και ξένες εταιρείες, στην Ελλάδα του «λεφτά υπάρχουν» πουλούσαν όσο γούσταραν και πλήρωνε ο πολίτης από την τσέπη του ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Πλήρωνε φυσικά και το κράτος με την φαρμακευτική δαπάνη να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Τώρα που λόγω κρίσης έπρεπε να γίνουν περικοπές, από την εποχή του Λοβέρδου επελέγη η επέκταση των γενοσήμων, τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη, αφού πρώτα γίνεται έλεγχος από τον ΕΟΦ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας επιχειρήματα να αντιτάξει, επιχειρεί να πείσει τον κόσμο ότι θα παίρνει φάρμακα από το Μπαγκλαντές. Είναι οι ίδιοι «σύντροφοι» που κάποτε ήταν μέλη του ΚΚΕ και έλεγαν πως ότι προέρχεται από τη Σοβιετική Ένωσης και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, ήταν το καλύτερο διότι ήταν δημιούργημα της «Επανάστασης». Στην περίπτωση των φαρμάκων την πάτησαν. Δεν θα ψηφίσουν για τη μείωση των τιμών και θα γελάει ο κάθε πικραμένος.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου