Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Νέο “χαστούκι” των Γερμανών στον Τσίπρα


Δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ωστόσο, ότι βγαίνει στενός συνεργάτης της Μέρκελ και λέει ότι  ουσιαστικά δεν θέλουν να βλέπουν τον Τσίπρα ούτε ζωγραφιστό, αυτό είναι σοβαρό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ξένους δημοσιογράφους, Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι με τον κ. Τσίπρα δεν έχουν να πουν τίποτε όσο συνεχίζει να λέει «μόνο όχι».
Μάλιστα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι ηγεσίες της Ευρώπης αλλά και η Γερμανία δεν εκβιάζονται, προσθέτοντας πως, αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις τη χώρα σου «δεν μπορείς να λες σε όλα όχι…».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η γερμανική δεν συνομιλούν με απειλές και μονομερείς ενέργειες, όλες οι αποφάσεις προκύπτουν μέσα από συμβιβασμούς, αυτή είναι η κουλτούρα, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει που θα συμβιβαστεί;
Οι λύσεις περνάνε από τα κοινοβούλια των χωρών μελών και αυτό οφείλει να το γνωρίζει ο αρχηγός
της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.
Η Ευρώπη έχει προχωρήσει μέσα από συμβιβασμούς ετερόκλητων συμφερόντων, ο κ. Τσίπρας αντέχει να συμβιβαστεί;
Η Γερμανία υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αν ο κ. Τσίπρας βρεθεί στην κυβέρνηση και συνεχίζει να λέει όχι σε όλα, απλώς, «δεν θα συνομιλήσουμε μαζί του».
Παράλληλα έκανε έκκληση στον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του ενόψει της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνο αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.
Το σχέδιο υπάρχει, ο οδικός χάρτης έχει αποφασιστεί ωστόσο άτσαλες κινήσεις μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη χώρα και το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού αξιωματούχου η Ελλάδα χρειάζεται και τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά δεν αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με μία οξεία κρίση, όπως αυτή που κατά τα προηγούμενο διάστημα απειλούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη. Για αυτό και είναι ευκολότερη η απομόνωση της και η στεγανοποίηση μετάδοσης του προβλήματος της.
Ωστόσο αυτό που προκρίνεται είναι  η επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών δανείων διάσωσης για μια πολύ μεγάλη περίοδο, 50 χρόνων για παράδειγμα, με ελάχιστα επιτόκια και θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη.
Γιατί όπως εξήγησε, μια τέτοια λύση επιτρέπει στους Ευρωπαίους να δώσουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή τηρούν τα προσχήματα, καθώς δεν σπάνε το ταμπού που υπάρχει κατά των δημοσιονομικών εμβασμάτων στην Ευρωζώνη.
Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκ. Τσακαλώτος, ουσιαστικά απέφυγε να… απαντήσει. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε:
«Εγώ βλέπω έναν κόσμο πιο κεντρώο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική που βλέπει ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν γίνεται να συνεχιστεί».
Και πρόσθεσε: «Λέμε από τη μία πλευρά ότι υπάρχουν παραλογισμοί και από την άλλη δεν υπάρχει λύση. Είτε πρέπει να πούμε πως υπάρχουν παραλογισμοί και θα τους διορθώσουμε, είτε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου είναι ουσιαστικά οι πρώτες τόσο επίσημες και εκκωφαντικές κατά της πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει ρήξεις χωρίς διάλογο. Να λέει ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και θα κάνει μονομερείς ενέργειες χωρίς να ρωτήσει τους δανειστές. Πρόκειται για κανονικό χαστούκι, που δυστυχώς λέμε, αποδεικνύει ότι αυτός που έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι. Και πως η αλλαγή στην άθλια γερμανική πολιτική δε γίνεται με ψευτοτσαμπουκάδες, αλλά με ουσιαστικό διάλογο και παράθεση των πραγματικών γεγονότων και δεδομένων.
 antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου