Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι Κούρδοι διαδήλωσαν ενάντια στον τοίχο της ντροπής

http://www.actukurde.fr/media/07-11-2013-qamislo.JPGΔίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας (κουρδικός ιστοτόπος στη Γαλλία)     (μτφ. Κριστιάν)

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου στις δύο πλευρές των συνόρων που χωρίζει το τουρκικό Κουρδιστάν από τους Κούρδους της Συρίας για να διαμαρτυρηθούν κατά του «τείχους της ντροπής», που χτίστηκε από την Τουρκία ενώπιον του συριακού Κουρδιστάν. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ


Περισσότερα από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Nusaybin στην επαρχία Μαρντίν, στο τουρκικό Κουρδιστάν, ενώ χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν στο Καμισλί, από την άλλη πλευρά των συνόρων. 
«Τα τεχνητά σύνορα σας δεν έχουν πια κανένα νόημα» φώναξαν οι διαδηλωτές.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ


ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
«Τα σύνορα καταργήθηκαν»
«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι καταργήσαμε από δω και στο εξής τα σύνορα που μας χωρίζουν», δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος του κύριου κουρδικού κόμματος BDP, ενώπιον του πλήθους στο Nusaybin.
«Αν συνεχίσετε τη κατασκευή του τείχους, ορκιζόμαστε ότι θα καταστρέψουμε  αυτή τη φορά και τα σύρματα», πρόσθεσε ο συν-πρόεδρος του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο συμπρόεδρος του BDP δήλωσε ότι μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές άνοιγαν τα σύνορα μόνο για τους μαχητές που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα ομάδες.
«Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, οι ένοπλες ομάδες της Αλ-Κάιντα και της αλ Νούσρα δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν ούτε τρεις ημέρες (ενώπιον των Κούρδων μαχητών). Επειδή δεν έχουν τη λαϊκή υποστήριξη», είπε.
«Είναι αυτοί που τροφοδοτούν αυτές τις συμμορίες», δήλωσε ο κ. Ντεμιρτάς, καταγγείλοντας μεταξύ των άλλων τη μεταφορά όπλων και χρημάτων με τουρκικά ασθενοφόρα για τους  «τζιχαντιστές» της Αλ-Κάιντα.
Η Κούρδισα δήμαρχος έβαλε τέλος στην απεργία πείνας της
Εξάλλου, η Κούρδισα δήμαρχος της Nusaybin, Ayşe Gökkan, τερμάτισε την απεργία πείνας της, που διεξήγαγε για εννέα ημέρες στη μέση ενός ναρκοπέδιου για να καταγγείλει το τείχος της ντροπής μετά από «συμφωνία» με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δέχτηκαν να μην συνεχίσουν την κατασκευή του «τείχους του αίσχους». 
Η κατασκευή του τείχους ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν οι Κούρδοι της Συρίας έδιωξαν τους «τζιχαντιστές» της Αλ-Κάιντα από κουρδικές πόλεις, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.
Η υποστήριξη της Τουρκίας στις ένοπλες ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει επιβεβαιωθεί στην έκθεση της ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου. 
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα έπρεπε να καλέσουν ιδιαίτερα τη Τουρκία  να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι κανένα όπλο δεν περνά μέσω της Τουρκίας για να παραδοθούν σε ομάδες που διεξάγουν καταχρήσεις», είχε τονίσει η Human Rights Watch.
Δυο πόλεις και 42 χωριά απελευθερώθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα
Παρά αυτή τη μαζική υποστήριξη, οι τζιχαντιστές έχουν υποστεί βαριές διαδοχικές ήττες αφού εκδιώχθηκαν από την πόλη της Serêkaniyê (Rass al-Ain) στις 16 Ιουλίου. 
Μεταξύ της 1ης και 5ης Νοεμβρίου, δύο πόλεις και 38 χωριά καταλήφθηκαν από τους Κούρδους μαχητές στη περιοχή της Serêkaniyê (Rass al-Ain), στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τέσσερα άλλα χωριά απελευθερώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου στην περιοχή του Tall Tamer, μετά από μάχες με ομάδες της Αλ-Κάιντα. 
Πρόκειται για το ασσυριακό χωριό Tal Shamiran και τα χωριά Mikhabish, Leilan και Τολάν. 
Οι πρώτες «επαναστατικές» επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν στις 23 Οκτωβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων να απελευθερωθεί η πόλη Tall Kocher (Al Yaroubia), που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ και που χρησιμοποιούταν ως κύρια βάση για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων. Πρόκειται για στρατηγική πόλη για το σπάσιμο του εμπάργκο της περιοχής των Κούρδων, για τη διατήρηση των σχέσεων με τη Βαγδάτη και την πρόληψη των επιθέσεων των τζιχαντιστών.
Στις 29 Οκτωβρίου, οι Κούρδοι μαχητές κατάφεραν να εκδιώξουν όλες τις ένοπλες ομάδες από το Chil Αγά και τη πετρελαϊκή περιοχή του Rimalan στην περιοχή Girkê Legê (al-Ma'bada).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου