Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Με αέρα…Βερολίνου επέστρεψε στην Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς


Με αέρα…Βερολίνου επέστρεψε στην Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς, ευελπιστώντας σε καλύτερες ημέρες για την δικομματική του κυβέρνηση, η οποία συγκρούεται στο εσωτερικό με μια ανεύθυνη και λαϊκίστικη αντιπολίτευση με αιχμή του δόρατος τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πήγαμε καλά και δείξαμε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη και δεν είναι παρίας της Ε.Ε.» τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και σημειώνουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε πως στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντ. Σαμαρά.
Η κυβέρνηση έλαβε ανάσες σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, με το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα να παραμένει βαρύ και την ελληνική κοινωνία να δοκιμάζεται, ενώ ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες με την τρόικα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι τόσο η Μέρκελ, όσο και ο σκληρός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλαν τα κατάλληλα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να διευκολύνει και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Παρά τις νέες εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην
Καθημερινή, οι οποίες έγιναν προφανώς πριν την συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές δεν επηρεάζουν σημαντικά την ελληνική προσπάθεια.
«Η Μέρκελ προέτρεψε να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα τι λένε οι διάφοροι υπάλληλοι της τρόικας δεν μας ενδιαφέρει» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν με έμφαση ότι η Καγκελάριος ταυτίστηκε με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο από τις εκτιμήσεις της τρόικας καθώς θα ληφθούν υπ’ όψιν και τα νέα στοιχεία του φθινοπώρου.
Επίσης, κρίνουν ιδιαίτερα σημαντική την επισήμανση της Μέρκελ ότι θα ήθελε η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί πριν η Αθήνα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2014. Ιδιαίτερα στέκονται στην φράση της Μέρκελ ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» αλλά και στο γεγονός ότι ανέφερε πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει σε όλους τους τόνους ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι ακόμα πιο θετικά και όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα διευκολύνει και τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και τη συζήτηση που θα ξεκινήσει την άνοιξη για το χρέος.
Πάντως, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς έδειξε αποφασισμένος ενώπιον της Μέρκελ και του Σόιμπλε, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη και πως δεν χρειάζεται καινούργιο Μνημόνιο καθώς όχι μόνο είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί αλλά πολλούς από αυτούς τους έχει ξεπεράσει.
 
«Εκτός από εσάς και τον ελληνικό λαό, κανείς δεν θέλει την επιτυχία (ενν.της Ελλάδας) περισσότερο από μένα, δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μετά το τέλος της συνάντησης, την περασμένη Παρασκευή στην καγκελαρία.
Αυτή η σκηνή, με την Μέρκελ να περπατά στους διαδρόμους της καγκελαρίας συνοδεύοντας τον Αντ. Σαμαρά προς τον χώρο της συνέντευξης Τύπου και να κάνει την παραπάνω δήλωση στα αγγλικά, περιλαμβάνεται στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της καγκελαρίου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας της Καγκελαρίου» και αποτυπώνει πλήρως το πολύ καλό κλίμα στη συνάντησή τους.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου