kurdistan-oilΗ Τουρκία γνωρίζει τις ανησυχίες του Ιράκ σχετικά με τα ενεργειακά έργα στο ιρακινό Κουρδιστάν και θα τις λάβει υπόψη δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, μετά την ανακοίνωση της ημι – αυτόνομης περιοχής ότι στοχεύει στην κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου προς την Τουρκία, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο αγωγός που θα παρέχει μια ακόμη ενεργειακή διαδρομή προς τις δυτικές αγορές, εάν και εφόσον κατασκευαστεί, μπορεί να ενθαρρύνει τη βόρεια περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ( KRG ) να επιδιώξει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την επίσημη Βαγδάτη, με την οποία είναι σε διαρκή διαμάχη για τις συμβάσεις παραγωγής πετρελαίου και την κατανομή των εσόδων .
«Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση έχει δύο θεμελιώδεις ευαισθησίες και είναι δικαιολογημένες»,
δήλωσε ο Γιλντίζ σε δημοσιογράφους. «Η μία αφορά τον καθορισμό της ποσότητας του αργού πετρελαίου που εξάγεται και η άλλη την οικονομική αποτίμηση αυτών των εξαγωγών. Η Τουρκία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες αυτές ευαισθησίες» συμπλήρωσε.
Η Βαγδάτη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε τουρκική συμφωνία με την πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν ενδέχεται να παραβιάσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει με το Ιράκ. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Ιράκ Χουσαίν αλ-Σχαχριστανί , δήλωσε στο Ρόιτερς ότι έχει μεταφέρει τις απόψεις της Βαγδάτης στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. «Η Τουρκία έχει επίγνωση των ανησυχιών του Ιράκ και της συνολικής απόρριψης αυτού του σχεδίου (αγωγός στο ιρακινό Κουρδιστάν) ….. Η Τουρκία μας διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά τη συμφωνία αυτή δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε εξαγωγή του ιρακινού αργού χωρίς την άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βαγδάτη», είπε ο Σχαχριστανί.
Ο Ασχτί Χαουραμί υπουργός Φυσικών Πόρων του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι η αυτόνομη περιοχή θέλει να κατασκευάσει μια δεύτερη σύνδεση μεταφοράς πετρελαίου προς την Τουρκία , δεδομένου ότι στοχεύει σε παραγωγή 3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για εξαγωγή. Ήδη ένας αγωγός που κατασκευάστηκε από το ιρακινό Κουρδιστάν έχει ολοκληρωθεί και δοκιμάζεται για να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014. Ο δεύτερος ενεργειακός σύνδεσμος αναμένεται να «τρέξει» το πετρέλαιο παράλληλα με τον γηρασμένο αγωγό Κιρκούκ – Τσεϊχάν τον οποίο διαχειρίζεται η Βαγδάτη.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ δήλωσε ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών με τους αξιωματούχους των δύο πλευρών ήταν θετικές. «Έχουμε συνομιλήσει και με τους δυο, τον Χαουραμί και τον Σχαχριστανί. Δεν σκοπεύουμε να πάρουμε το μέρος οποιαδήποτε πλευράς, δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση», είπε . Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δυναμικότητας για τον παλαιωμένο αγωγό Κιρκούκ – Τσεϊχάν ο οποίος πολλές φορές λόγω προβλημάτων και δολιοφθορών διακόπτει τη λειτουργία του και της κατασκευής μιας νέας ενεργειακής σύνδεσης.