Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΔΑΚΕ ΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 
ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΔΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΓΙΑ  ΔΗΘΕΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Τον Ιανουάριο του 2013, συνάδελφος που υπηρετούσε σε σχολείο της διεύθυνσης Δυτικής Αττικής αποσπάστηκε σύννομα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εφόσον σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 63/2005 περί οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης, μεταξύ των άλλων, δίνεται η δυνατότητα σε βουλευτές (και της αριστεράς), υπουργούς και γενικότερα στην Κυβέρνηση να στελεχώσουν υπηρεσίες και γραφεία με άτομα της επιλογής τους. Με την απόσπαση αυτή του συναδέλφου προφανώς διαφώνησαν οι συνδικαλιστές της αριστεράς (όχι όμως και με τις αποσπάσεις άλλων συναδέλφων σε γραφεία αριστερών βουλευτών) και, αφού συσκέφθηκαν σύμφωνα με τον δικό τους νόμο και τις δικές τους διαθέσεις, την χαρακτήρισαν ΠΑΡΑΝΟΜΗ και την κατήγγειλαν σε εκπαιδευτικό ιστότοπο.
Στον ίδιο ιστότοπο κατήγγειλαν και την διαδικασία επιλογής αναπληρωτή διευθυντή για το 2ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων. Αυτή τη φορά οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Δυτ. Αττικής χαρακτήρισαν τη διαδικασία ως ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ. 
Κατά τον Μπαμπινιώτη ο όρος «πραξικόπημα»  δηλώνει «αιφνιδιαστική και δυναμική πολιτική ενέργεια που στοχεύει στην ανατροπή κυβέρνησης ή πολιτεύματος». 
Αυτός ο χαρακτηρισμός μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δύο αιρετοί θεωρούν ως πολίτευμα και κυβέρνηση την τοποθέτηση διευθυντών σε σχολικές μονάδες. Όταν μάλιστα αυτή δεν γίνεται με πρόσωπα της αρεσκείας τους και των πολιτικών προτιμήσεών τους, τη χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική! 
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση της απόσπασης, έτσι και τώρα, αφού συσκέφθηκαν σύμφωνα με τον δικό τους νόμο και κάτω από κομματικά παραληρήματα αποφάνθηκαν:
  • «Η επιλογή των υποψηφίων διευθυντών έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 24 σε συνδυασμό με τα άρθρα 14 και 13 του Ν. 3848/2010, δηλ. ο Διευθυντής να τοποθετηθεί με βάση τα κριτήρια επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και επομένως αφού υπολογιστούν τα μόρια τους κατά τα οριζόμενα του Νόμου να προταθεί αυτός που έχει τα περισσότερα μόρια. Στην περίπτωση μας αυτός με τα 12 μετρήσιμα μόρια πρέπει να είναι ο αναπληρωτής Διευθυντής».
    Στα ίδια εδάφια όμως γίνεται λόγος και για διαδικασία σύνταξης αξιολογικού φακέλου και συνέντευξης, διαδικασία την οποία αποσιωπούν, πιθανώς διότι δεν ευνοεί τον κομματικά εκλεκτό τους υποψήφιο.
  • «Οι εγκύκλιοι Φ.361.23/7/110794, 112094/Δ1 με ημερομηνία 20-9-2010 και Φ.361.23/7/110794, 112094/Δ1 με ημερομηνία 20-9-2010 αναφέρονται στο μεταβατικό στάδιο του φθινοπώρου του 2010…». 
    Τους αξίζει εδώ ένα βραβείο ευρηματικότητας, αφού στην ουσία επινόησαν το επιχείρημα περί μεταβατικότητας του νόμου.
  • Αναφέρθηκαν ακόμη στη νεότερη εγκύκλιο 85212/Δ1/24-7-2012 του Υπουργείου Παιδείας, η οποία «επιβεβαιώνει» την ορθότητα της πρότασής τους, ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ όμως το γεγονός ότι η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής διευθυντή συγχωνευόμενων και καταργούμενων σχολικών μονάδων.
Υιοθετώντας λοιπόν ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, με ψεύδη και λασπολογία εις βάρος μη αιρετών μελών του ΠΥΣΔΕ προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό σε όλους τους συναδέλφους.
Χαρακτήρισαν ως αποτυχημένους συνδικαλιστές τα μη αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ. Αναφέρθηκαν σε εξόφληση γραμματίων... Δεν μας είπαν όμως ποιο γραμμάτιο όφειλε το μέλος του ΠΥΣΔΕ, εναντίον του οποίου καταφέρθηκαν κυρίως, που από 1992 έως σήμερα, αδιαλείπτως, διευθύνει ένα σχολείο, το οποίο θεωρείται, κατά κοινή ομολογία, ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της χώρας;  Μάλλον τους ενοχλεί το γεγονός ότι το μέλος αυτό ανήκει στη ΔΑΚΕ.
Εξάλλου, δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η ΔΑΚΕ είναι μια  συνδικαλιστική παράταξη που δεν εγκολπώνεται σε ευκαιριακά ψηφοδέλτια, όπως οι συνεργαζόμενες εκπαιδευτικές κινήσεις, με τις οποίες συμπαρατάχθηκαν οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ, προκειμένου να κρύψουν την αναμενόμενη μείωση των ποσοστών τους σε εκλογές. Οι υποψήφιοι της Σ.Ε.Κ. δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Είναι και αυτοί αποτυχημένοι;
Χαρακτήρισαν ως ευεπίφορο σε πιέσεις άνωθεν τον Διευθυντή της ΔΔΕ, ενώ λίγες μέρες πριν, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, τον χαρακτήριζαν καλό και έντιμο. Μάλλον οι αιρετοί της αριστεράς ακολουθούν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στις Οβιδιακές του μεταμορφώσεις, αλλά και στις κυβιστήσεις του.
Απευθύνθηκαν με ύφος Μεσσία σε συναδέλφους του 2ου ΓΕΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ. Τους υποσχέθηκαν ότι θα τους υπερασπιστούν, εάν συμβεί εις βάρος τους αντίστοιχη αδικία. Ποια θέση πήραν όμως, όταν για την εκλογή υποδιευθυντή στο ίδιο σχολείο (2ο ΓΕΛ ΑΝΩ Λιοσίων) δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από τον ν. 3848/10; Για ποιο λόγο εδώ δεν ευαγγελίστηκαν την τήρηση της νομιμότητας; Μήπως επειδή δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν «δικό» τους συνάδελφο;
Αλήθεια, ποια θα ήταν η θέση των αιρετών της αριστεράς, εάν σε σχολική μονάδα της περιοχής συνάδελφος διωκόταν για τις μη αριστερές του θέσεις; Εάν ο διευθυντής της σχολικής μονάδας του απαγόρευε την είσοδο σε αυτή; Εάν μαζί με αυτόν διωκόταν σε όλα τα επίπεδα –και ηθικά- όποιος συνάδελφος τον υποστήριζε;

Επιτέλους, ας σοβαρευτούμε σε αυτόν τον τόπο. Ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί τον αγώνα που καθημερινά δίνει κάθε ευσυνείδητος, μάχιμος εκπαιδευτικός, μέσα στην τάξη και όχι από τα μπαλκόνια, για μια εκπαίδευση που στοχεύει στην πραγματική μόρφωση της νέας γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου