Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Με εντάσεις άρχισε η συζήτηση για το αντιρατσιστικό

Με εντάσεις άρχισε η  συζήτηση για το αντιρατσιστικό
Με ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίς καμία διαβούλευση έφερε το νομοσχέδιο και ζήτησε έστω και τώρα να τη κάνει με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων.

Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν προηγήθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματός της για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έκανε λόγο για «οχλαγωγία νεοδημοκρατών ρατσιστών».

«Με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο εσείς αντιπροσωπεύετε αυτό που προσπαθεί να αντικρούσει το νομοσχέδιο, μαθήματα δημοκρατίας όχι από εσάς», της αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης
Νταβλούρος.

«Ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτή επέβαλε να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Βιρδιβάκης.

Ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις κομμάτων δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου, διευκρίνισε ότι οι αναφορές στο νομοσχέδιο σε αδικήματα γενοκτονίας αφορούν όχι μόνο γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητες αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια αλλά και εκείνες που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική βουλή καθώς και γενοκτονίες που τυχόν θα συμβούν στο μέλλον.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση πλαίσιο του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντονες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της διαδικασίας τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των φορέων που θα κληθούν όσο και στο χρόνο ακρόασής τους.

Τελικά προτάθηκαν επτά φορείς από την πλειοψηφία και πέντε από την μειοψηφία οι οποίοι θα κληθούν αύριο στην Επιτροπή στις 6:30 το απόγευμα. 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63925462

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου