Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία του Ν. Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Ο βουλευτής νομού Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής,  κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης:
Ο Βουλευτή του νομού Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πριν ξεκινήσει την κύρια Ομιλία του για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την προηγηθείσα σύσκεψη με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Βορείου Ελλάδος στην Αθήνα, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, σε προηγούμενο σχόλιο για τα θέματα Δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου καθώς και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και συγκεκριμένα ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, ελήφθη η παρατήρηση, αλλά δεν μπορώ να μην θίξω δύο σημεία τουλάχιστον.
Πρώτον, για τον κ. Καραβίτη, για τον οποίο κατηγορούμεθα ότι εν πάση περιπτώσει συμπλέουμε μαζί του, ξέρουν όλοι και πλέον έχει γίνει γνωστό ότι ο κ. Καραβίτης έχει ακούσει όσα δεν έχει ακούσει σε όλη του τη ζωή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήρθε στη
συνάντηση εκείνη για να ασκήσει εποικοδομητική κριτική, προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Να μην μας λέει λοιπόν ότι ο κ. Καραβίτης κλπ, κλπ.
Δεύτερον, προχθές σε μια συνάντηση με τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας για τα γνωστά ζητήματα των ληξιπρόθεσμων εισφορών του ΟΑΕΔ κάναμε ένα σχέδιο κατά κάποιον τρόπο αντίδρασης.
Κύριε συνάδελφε, ήσασταν εκεί. Αν δεν ήσασταν, θα σας δικαιολογούσα. Ήσασταν όμως εκεί, αγαπητέ προλαλήσαντα συνάδελφε. Εκεί ήσασταν, όπως ήμασταν και εμείς, εγώ, ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Πασχαλίδης και αρκετοί Βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα.
Άλλο είναι να είμαστε απόντες και άλλο να είμαστε εκεί και να μην καταλαβαίνουμε. Αυτά τα λέω για να αποκατασταθεί εν πάση περιπτώσει η πραγματικότητα».
Στη συνέχεια ακολούθησε η κύρια ομιλία του στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης η οποία έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω τώρα επί της ουσίας. Μετά από δύο ημέρες και βάλε συζήτησης, πραγματικά ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Μήπως ήταν για να βοηθήσουν την υπόθεση των εργαζομένων της ΕΡΤ; Και όμως, μέχρι την χθεσινή παρέμβαση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί ενός γεγονότος που «έτρεχε» εκείνη την ώρα, ελάχιστα είχαν ακουστεί για το θέμα των εργαζομένων και της ΕΡΤ.
Εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέμαι πώς άραγε η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται υπέρ της διασφάλισης της νομιμότητας, στηρίζοντας παράλληλα τη συνέχιση μιας κατάστασης ανομίας, που είναι η κατάληψη δημόσιου κτιρίου. Ή κάνω λάθος ότι πρόκειται για κατάληψη; Ή κάνω λάθος ότι η ενέργεια της Κυβέρνησης να επέμβει κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της νομιμότητας, επί της οποίας προφανώς διαφωνείτε.
Αναρωτήθηκα μετά αν το κάνετε για να δημιουργήσετε κάποιο πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Επίσης, αναρωτιέμαι είναι σκόπιμο τώρα, αυτή την ώρα, στο μέσο μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, όπου όμως για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της ιστορίας των μνημονίων η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης για να επιτύχει ελαφρύνσεις;
Αυτή την ώρα λοιπόν προσπαθείτε να αποδυναμώσετε αυτή τη θέση της Κυβέρνησης και νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο παρέχετε καλές υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση αυτής της διαπραγμάτευσης;
Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο λοιπόν θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι 100% συγκεντρωμένη πάνω στη δύσκολη υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Εσείς την αποσπάτε και νομίζετε ότι έτσι προσφέρετε καλές υπηρεσίες. Εγώ διαφωνώ απολύτως και πολύ φοβάμαι -για εσάς περισσότερο φοβάμαι- ότι όλος ο κόσμος διαφωνεί.
Αναρωτήθηκα αν προσπαθείτε με αυτή την κίνηση να θέσετε σε δοκιμασία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πάλι νομίζω ότι το βράδυ θα αποδειχθεί ότι μάλλον ενδυναμωμένη θα προκύψει αυτή η πλειοψηφία, μετά την ψηφοφορία και την απόρριψη αυτής της δυσπιστίας.
Αναρωτιέμαι μήπως κάνετε τον αφελή υπολογισμό ότι όλο και κάποιος Βουλευτής θα βρεθεί από αυτούς που κατά καιρούς διατύπωσαν ενστάσεις κατά νομοθετημάτων ή πρωτοβουλιών νομοθετικών της Κυβέρνησης, για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, να προκαλέσει αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, να στηρίξει τη μομφή.
Μα, νομίζετε, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι υπάρχουν Βουλευτές της κυβερνητικής Πλειοψηφίας που περιμένουν στη γραμμή για να ρίξουν την Κυβέρνηση, επειδή άσκησαν κάποια κριτική επί συγκεκριμένων θεμάτων βάσει συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας; Είστε προφανώς γελασμένοι.
Κι εγώ, ως Βουλευτής της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, προσπάθησα χθες με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίξω την κυβερνητική προσπάθεια από τις τάξεις της Κυβέρνησης και σήμερα ως Βουλευτής της κυβερνητικής Πλειοψηφίας προσπαθώ να ασκήσω εποικοδομητική κριτική, προκειμένου κάποια σημεία να βελτιωθούν, να διορθωθούν και τίποτε άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι προστρέχω ασμένως στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την Κυβέρνηση διά της καταθέσεως πρότασης μομφής.
Είναι άραγε μία ευκαιρία να ασκήσετε κριτική εφ’ όλης της ύλης; Μα, αυτό το κάνετε κάθε στιγμή και ώρα. Κοινοτικές Οδηγίες περνάμε από τις Επιτροπές για να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή επιταγή στο ημεδαπό εθνικό δίκαιο και εσείς ασκείτε κριτική εφ’ όλης της ύλης αναπαράγοντας κουβέντες. Σε λίγο θα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ήταν ανάγκη να έρθει αυτό τώρα; Όχι.
Και βέβαια τι κάνετε; Αναπαράγετε την πρόταση που λίγο πολύ λέει «όχι σε όλα». «Έχουμε σχέδιο. Είναι κάτι διαφορετικό. Θα το εφαρμόσουμε. Επί του παρόντος όχι σε όλα».
Είπαμε για το κοινωνικό κράτος. Όντως, δοκιμάζεται το κοινωνικό κράτος. Άραγε, όμως, ήταν ορθολογικά δομημένο μέχρι τώρα; Δεν ήταν μια σειρά αποσπασματικών και άρα, αναποτελεσματικών παρεμβάσεων όπου υπήρχε και κατασπατάληση πόρων σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων; Τι κάναμε όλο αυτόν τον καιρό; Προσπαθήσαμε να συμμαζέψουμε το σύστημα και για πρώτη φορά χρεώνετε στον Υπουργό Εργασίας, τον Γιάννη Βρούτση, με τον οποίο θήτευσα πάνω από ένα χρόνο στο Υπουργείο, τα πάντα. Δεν του πιστώνετε, όμως, ότι για πρώτη φορά προσπάθησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να οργανώσει το σύστημα, να ενώσει σε επίπεδο παροχής πληροφοριών τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το Υπουργείο Οικονομικών, τα Ταμεία, τον ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό, άραγε, είναι εις βάρος του ορθολογικά δομημένου κοινωνικού κράτους; Άραγε, είναι εις βάρος του ορθολογικά δομημένου κοινωνικού κράτους ότι για πρώτη φορά εκπονείται ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης, έτσι ώστε όλες οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακόμα και αυτές που δεν έβλεπαν φως μέχρι χθες, να ενταχθούν στις πρόνοιές τους, αυτό το στρατηγικό σχέδιο;
Άραγε, είναι σε βάρος του κοινωνικού κράτους ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται σε πιλοτικό επίπεδο τουλάχιστον η φτώχεια, είτε είναι ανεργία είτε είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την εφαρμογή ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος;
Εσείς, όμως, λέτε «όχι σε όλα». Απορρίπτετε τα πάντα. Τουλάχιστον οι προπονητές της κερκίδας λένε «απορρίπτω τον τρόπο που παίζει η ομάδα, αλλά προτείνω το τάδε σύστημα». Εσείς δεν προτείνετε κανένα σύστημα. Λέτε απλά να αλλάξει το σύστημα γενικώς και αορίστως.
Δεν μπορούμε να προστρέξουμε. Βέβαια, τώρα τελευταία ασχολείστε με διλλήματα του τύπου «μένω – φεύγω», όπως λέει και το τραγούδι «Αν μείνω, θα γίνει φασαρία. Αν δεν μείνω, θα γίνει η διπλή». Επί του παρόντος αρκεστείτε στη βεβαιότητα ότι αυτή η πρόταση θα απορριφθεί».
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου