Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή των γονέων των μαθητών του νηπιαγωγείου Αγίων Αποστόλων Αττικής σχετικά με την κατάσταση του νηπιαγωγείου μας



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Άγιοι Απόστολοι, 2 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ
Α/θμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής
Υπόψη κας Ξυθάλη
Κοινοποίηση
1. Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής
    Υπόψη κ. Γκίνη
    Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής
2. Σχολική Επιτροπή Δήμου Ωρωπού
3. Δήμος Ωρωπού, Γραφείο Δημάρχου
4. Αντιδήμαρχο Καλάμου, κ. Πέππα
5. Νηπιαγωγείο Αγίων Αποστόλων
6. Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αγίων Αποστόλων

Με την παρούσα επιστολή εμείς οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο Αγίων Αποστόλων θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την απαξίωση της παιδείας τη σημερινή εποχή. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η νηπιαγωγός του σχολείου μας βρέθηκε στη δύσκολη και άχαρη θέση να πρέπει μέσω κλήρωσης να αφήσει εκτός σχολείου προνήπια, γιατί βάση τετραγωνικών, η
αίθουσα δεν επαρκούσε για τη φοίτηση όσων μαθητών είχαν εγγραφεί. Για εμάς τους γονείς, όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη, δεδομένου ότι ξαφνικά αισθανθήκαμε εκτεθειμένοι και μέρη ενός συστήματος που βλέπει τα σχολεία ως αριθμούς και δεν εξετάζει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της εκάστοτε σχολικής μονάδας παρά ψηφίζει νόμους και διατάγματα με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον (;;;!!!!) του κράτους. Φέτος τα παιδιά που έμειναν εκτός ήταν μόνο δύο. Μετά από απόφαση της α/θμιας ήρθαν βέβαια τελικά στο σχολείο, καθώς δόθηκε εντολή η εκπαιδευτικός να δεχθεί μέχρι 20 παιδιά. Θεωρητικά ως γονείς θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Όμως η λογική που κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους κινήσεις είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά μας. Άλλο τόσο ευχάριστο όμως δεν είναι να τα βλέπουμε να στοιβάζονται σε μία μικρή τάξη, να κινδυνεύει η ασφάλειά τους, να μην υπάρχουν σωστές συνθήκες υγιεινής, να μην μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο με σεβασμό προς τους μικρούς αυτούς μαθητές, αυριανούς πολίτες της χώρας μας. Η αύξηση των μαθητών της τάξης κατά 2 φέτος (βάση της αρχικής απόφασης να εγγραφούν μέχρι 16 παιδιά) ίσως δεν φαντάζει πολύ μεγάλη. Ποιος μας λέει όμως ότι του χρόνου δεν θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα και δεν θα αναγκαστεί η εκπαιδευτικός να δεχθεί άλλα 2 ή 3 υπεράριθμα παιδιά γιατί θα είναι μόνο 2, «οπότε ας κάνουμε τα στραβά μάτια». Θα είναι όμως στο σύνολο 20 μέσα στην τάξη και την επόμενη χρονιά θα είναι 23 και ούτω καθεξής. Ποιος μας εξασφαλίζει άλλωστε ότι την επόμενη χρονιά δεν θα είναι 10 τα υπεράριθμα. Και τότε τι θα γίνει; Θα τα στοιβάξουμε στην τάξη ή θα τα αποκλείσουμε χωρίς τύψεις και δεύτερη σκέψη; Ας λάβουμε επίσης υπόψη ότι στο συγκεκριμένο σχολείο η πλειονότητα των μαθητών είναι αλλοδαποί, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της εκπαιδευτικού, γιατί τα περισσότερα δεν μιλάνε την ελληνική γλώσσα, οπότε έχει ένα επιπλέον έργο να τα βοηθήσει στην εκμάθηση της γλώσσας μας.
Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο παρουσιάζονται στο νηπιαγωγείο 2 επιπλέον νηπιαγωγοί πέραν της κας Φαμέλη γιατί στα χαρτιά το σχολείο μας είναι διθέσιο και ολοήμερο. Και βέβαια αποσπώνται ή μετατίθενται σε άλλα σχολεία γιατί όταν υπογράφηκε η απόφαση ίδρυσης ενός διθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου θεωρήθηκε μάλλον περιττό να φτιαχτεί και δεύτερη αίθουσα. Όλα αυτά θα πρέπει να φαντάζουν φυσιολογικά και μάλλον κάποιοι θέλουν να τα αποδεχτούμε στο όνομα της κρίσης και των δύσκολων καιρών. Όμως η παιδεία δεν είναι απλά νούμερα και υπολογισμοί σε μία κόλλα χαρτί. Τα παιδιά και οι δάσκαλοι δεν είναι ρομποτάκια που προγραμματίζονται να λειτουργούν ανάλογα με τους καιρούς.
Ως γονείς λοιπόν διαμαρτυρόμαστε για όλα αυτά και θεωρούμε ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα του σχολείου μας είναι να έρθει ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΘΟΥΣΑ εγκαίρως πριν ο αριθμός των παιδιών αυξηθεί υπερβολικά και βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Γνωρίζουμε ήδη αρκετά παιδιά που πρόκειται να εγγραφούν του χρόνου στο σχολείο μας. Σας καλούμε να φροντίσετε ώστε να έρθουν σε σωστές συνθήκες.


Με εκτίμηση,

Οι γονείς των μαθητών του νηπιαγωγείου Αγίων Αποστόλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου