Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Λογικό το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τρόικα: "Η Κυβέρνηση βάζει πιο εύκολα φόρους από το να απολύσει ΔΥ"

[Βαρέθηκαν να τους κοροϊδεύει ο Κυριάκος ο οποίος μετά από 5 μήνες υπουργός λέει ότι δεν ξέρει πόσοι είναι οι επίορκοι]

Σημαντική απόσταση χωρίζει την τρόικα και τις ελληνικές Αρχές από την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, σύμφωνα με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Τρίτη ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης (14/11) και της επόμενης Παρασκευής (22/11), ενώ το
πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τελειώσει εγκαίρως ούτε και για το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα σημειώνει «αργή πρόοδο» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου. Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πρόσθεσε ότι χωρίς συμφωνία οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014. Συνέχισε λέγοντας ότι μετά την «τεχνική διακοπή» των συνομιλιών ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, είναι σαφές ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου, ενδεχομένως ούτε πριν τα Eurogroup, που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας» ανέφερε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση. Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δε δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα. «Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

http://ysterografa.gr/afieromata/ellada-mnimonio/megali-apostasi-anamesa-se-ellada-kai-troika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου