Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η υπόθεση με τα ακίνητα και τη φορολόγησή τους έχει καταντήσει γελοία


O καθένας με τα λόγια, χτίζει ανώγια και κατώγια. Έτσι λέει ο σοφός λαός αλλά κάποιοι βουλευτές δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε και κάνουν τα ίδια λάθη.
Μέρες τώρα μιλάμε για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και την πρόταση που κατέθεσε ο κ.Στουρνάρας, μια πρόταση που διαχειρίστηκε ένα «ορφανό» του Σημίτη, ο κ. Καραβίτης. Από τους πρώτους που βγήκαμε και γράψαμε ότι έχει πολλά λάθη, έχει πολλές αδικίες και πρέπει να αλλάξει σε βασικά σημεία του.
Ανέλαβαν, λοιπόν, πολλοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν τις δικές τους προτάσεις με έναν όρο. Να μη θιγεί ο στόχος για είσπραξη εσόδων 2,9 δις ευρώ, άντε με κάποιες μικρές αποκλίσεις.
Είχε δημιουργηθεί πανικός πριν μερικές ημέρες γιατί οι βουλευτές είχαν διχαστεί, σ’ αυτούς που υποστήριζαν τα αστικά ακίνητα και σε όσους ήταν από την επαρχία που έλεγαν ότι δεν πρέπει να θιγούν οι αγρότες – ψηφοφόροι τους.
Και ξαφνικά διαρρέεται μια πρόταση που φέρεται να έχουν επεξεργαστεί οι βουλευτές και την οποία
θεωρούν δίκαιη ή τουλάχιστον δικαιότερη από αυτήν του Στουρνάρα τον οποίον είχαν κατηγορήσει ότι ασχολείται μόνο με τους αριθμούς και δεν κοιτάζει την ουσία του φόρου και ποιοι αδικούνται. «Φέρτε μου την πρότασή σας, που να είναι ισοδύναμη κι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα», τους είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Η πρόταση, λοιπόν, που φέρεται να έχει γίνει προβλέπει μείωση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών και εξαιρέσεις των αγροτικών κτισμάτων ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα. Από πού θα βγουν τα λεφτά που θα χαθούν; Μα φυσικά από τα υπόλοιπα κορόιδα που έχουν ακίνητα, κυρίως σε πόλεις.
Η απίστευτη πρόταση προβλέπει στην ουσία τη διπλή φορολόγηση των ακινήτων. Πρώτα θα φορολογείται ένα – ένα κάθε ακίνητο και στη συνέχεια θα προστίθεται η περιουσία του ιδιοκτήτη και αν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα ξαναφορολογείται με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τον γνωστό ΦΑΠ. Για τα ίδια ακίνητα δηλαδή κάποιος θα φορολογηθεί διπλά.
Κάποιος που τα προηγούμενα χρόνια δούλεψε μια ζωή και απέκτησε π.χ. δύο διαμερίσματα στην Αθήνα με το υστέρημά του, θα είναι το κορόιδο. Ας πούμε ότι έχει ένα σπίτι στο οποίο μένει με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, ένα άλλο που ενοικιάζει (αλλά τώρα έχει κλειστό γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον) αξίας 100.000 ευρώ και το πατρικό του στο χωριό αξίας 70.000 ευρώ. Αυτός ο άτυχος ιδιοκτήτης, που σε καμιά περίπτωση δεν τον λες και πλούσιο (άλλωστε δεν έχει έσοδα από κανένα από τα ακίνητα, παρά μόνο έξοδα συντήρησης) θα πληρώσει για το καθένα ξεχωριστά, μετά θα υπολογιστεί η συνολική αξία της περιουσίας, δηλαδή 370.000 ευρώ και για το υπερβάλλων ποσό, ήτοι 70.000, θα ξαναφορολογηθεί.
Απίστευτο; Κι όμως αυτή είναι η πρόταση όσων χτίζουν με λόγια… πολυκατοικίες.
Και μια σημαντική σημείωση. Η φορολόγηση θα γίνει με βάση ανύπαρκτες αντικειμενικές αξίες. Αξίες για την εφορία που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι 50% και πάνω υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες.
Είπατε τίποτε; Αυτή είναι η πρόταση των «φωστήρων» που νομίζουν ότι έτσι απονέμεται δικαιοσύνη και ο έχων μεγάλη περιουσία θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα. Μα είναι δυνατόν, κατ’ αρχάς να πληρώνεις δύο φορές για το ίδιο ακίνητο; Και είναι δυνατόν να θεωρείς πλούσιο κάποιον που έχει ακίνητα τα οποία δεν του αποδίδουν έσοδα και είναι και απαξιωμένα;
Η υπόθεση με τα ακίνητα και τη φορολόγησή τους έχει καταντήσει γελοία, με την ευθύνη και του οικονομικού επιτελείου που έπρεπε να έχει προτείνει μήνες πριν ένα σοβαρό σχέδιο. Τώρα, δύο 1,5 μήνα πριν τελειώσει το 2013 να δείτε ότι το πιο πιθανό, και υπό την πίεση του χρόνου, να γίνει ακόμη μεγαλύτερη γκάφα που θα εκθέσει την κυβέρνηση.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου