Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Κύπρος: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον Γλαύκο Κληρίδη

kupros-tetraimero-dimosio-penthos-glauko-kliridiΜε τετραήμερο δημόσιο πένθος, το οποίο άρχισε από σήμερα το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης και τέλεση της κηδείας του με τιμές εν ενεργεία προέδρου της Δημοκρατίας η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά την μνήμη του πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.
Σύμφωνα με απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου – ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει εσπευσμένα απόψε από την σύνοδο της Κοινοπολιτείας – η κηδεία θα τελεστεί την Τρίτη, 19η Νοεμβρίου 2013, στον ναό της του Θεού Σοφίας στην Λευκωσία.
Η ημέρα της κηδείας θα τηρηθεί ως δημόσια αργία. Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι ο αποχαιρετισμός μιας απαστράπτουσας πολιτικής και πολιτειακής προσωπικότητας, η οποία τίμησε την Κύπρο, την πολιτική και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και που αναβάθμισε δημόσιες θέσεις δεν είναι εύκολο καθήκον.
Ο Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ο κ. Ομήρου, έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού της.
Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη μετριοπαθή, απόλυτα θεσμικό, οξυδερκή, ικανό διαπραγματευτή.
Το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αποφάσισε και τα ακόλουθα:
- Η σορός του αείμνηστου πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
- Να ανοιχτεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι πολιτειακοί αξιωματούχοι.
- Να ανοιχτούν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Ενέκρινε κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή, για τον αποθανόντα πρώην πρόεδρο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία, ενώ κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις θα αναβληθούν, καθώς και η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου