Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι το ομφαλοπλακουντικό αίμα (βλαστοκύτταρα) και γιατί να το φυλάξω;

Το ομφαλοπλακουντικο αίμα (ΟπΑ) είναι το αίμα που περισσεύει μέσα στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα , αμέσως μετά τη γέννηση κάθε μωρού.
Το ομφαλοπλακουντικο αίμα περιέχει πολλών ειδών βλαστοκύτταρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα για πολλές δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες . Η πρώτη μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντικου αίματος έγινε στη Γαλλία το 1989. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) περισσότερες απο 50.000 μεταμοσχεύσεις ομφαλοπλακουντικου αίματος.
Σήμερα το ομφαλοπλακουντικό αίμα χρησιμοποιείται στη θεραπεία περίπου 70 αιματολογικών ασθενειών, όπως λευχαιμίες , λεμφώματα, μυελώματα, βαριές αναιμίες, αιμοσφαιρινοπάθειες,
απλαστικά σύνδρομα, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, ανοσοανεπάρκειες καθώς και σε ορισμένα είδη καρκινικών όγκων.
Παράλληλα, σε επίπεδο κλινικών δοκιμών έχει δώσει θετικά αποτελέσματα σε συχνότερες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ALS και άλλα νοσήματα, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, διαφόρων ειδών τραυματισμοί -οπως αυτός της σπονδυλικής στήλης-και προσφάτως σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Φυλάσσοντας ιδιωτικά το ομφαλοπλακουντικό αίμα των παιδιών σας, αυξάνετε στατιστικά τις πιθανότητες εύρεσης ιστοσυμβατού μοσχεύματος σε περίπτωση που κάποιο από αυτά χρειαστεί.
Το ομφαλοπλακουντικό αίμα μπορεί πλέον να συλλεχθεί σε οποιοδήποτε μαιευτήριο της Ελλάδας. Η ώρα του τοκετού είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει ο κάθε άνθρωπος, για να συλλέξει και να φυλάξει το ομφαλοπλακουντικό του αίμα.
Αν δεν συλλεχθεί την ώρα του τοκετού, το ομφαλοπλακουντικό αίμα πετιέται μαζί με τον πλακούντα στα ιατρικά λύματα.
Ενημερωθείτε σήμερα για τις δυνατότητες φύλαξης του ομφαλοπλακουντικού αίματος του παιδιού που περιμένετε.. κάντε στο παιδί σας ένα δώρο για τη μελλοντική του υγεία.
Της Στελλίνας Καρφιτσοπούλου* για τo BeMary.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου