Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς: Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος

samarrrΗ δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε στο ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτήριο, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Απαντώντας με σκληρό τρόπο στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο σύλλογο αποφοίτων του Harvard υπεραμύνθηκε της πολιτικής του έως σήμερα και δήλωσε ότι «η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος. Επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον Ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτήριο».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρια βήματα που θα βγάλουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από την κρίση.
Το – πρώτο και πιο κρίσιμο – βήμα είπε το ολοκληρώνουμε τώρα: «Δεν δανειζόμαστε πια για τα τρέχοντα έξοδά μας. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ακριβώς το πρώτο βήμα για να μη ζητάμε συνεχώς δανεικά. Γιατί όποιος ζητά δανεικά για τις τρέχουσες ανάγκες του, δεν είναι ελεύθερος,
αναγκάζεται να υποκύπτει σε δυσβάστακτους όρους. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να απαλλαγούμε από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς για τα τρέχοντα έξοδά μας».
Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη είπε και τόνισε την ανάγκη να φύγουμε από την θλιβερή αριθμητική των νέων ανέργων κάθε μέρα και να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας.
Αυτό θα είναι το μεγάλο βήμα προς την κατοχύρωση και της κοινωνικής συνοχής είπε και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή χωρίς ελπίδα.
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι μακριά:«Όλοι πλέον το βλέπουν να ξεκινά από την επόμενη χρονιά. Με χαμηλούς ρυθμούς στην αρχή. Και με επιταχυνόμενους στη συνέχεια».
Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος, η ασφαλής έξοδος, στις αγορές συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
«Κι αυτό επίσης δεν είναι μακριά. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά, το 2014. Ήδη μάλιστα, τα περιβόητα spreads βρίσκονται πιο κάτω απ’ ό,τι ήταν στις 20 Απριλίου του 2010, όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο. Πιο κάτω!
Τα μακροχρόνια ελληνικά ομόλογα είχαν ευτελιστεί πριν ένα χρόνο: τα αγόραζαν με 14 λεπτά στο ευρώ. Σήμερα έχουν αγγίξει τα 70 λεπτά στο ευρώ και ανεβαίνουν! Οι αγορές ήδη, προεξοφλούν ότι η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε και οικονομικά και πολιτικά. Σύντομα θα μπορεί να δανείζεται και φυσιολογικά» σημείωσε.
Και το τελευταίο βήμα είναι όταν η Ελλάδα θα έχει επιτύχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε τα πλεονάσματά της να καλύπτουν πλήρως και τα τρέχοντα έξοδά της και τις δανειακές υποχρεώσεις της και να ’χει και περίσσευμα για να μειώνει τα χρέη της. Αλλά και για να καλύπτει τις αδικίες που έγιναν. Για να διαφυλαχτεί μακροπρόθεσμα πια η κοινωνική συνοχή.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ακόμη και όταν επιτευχθούν αυτά θα συνεχίσει η μάχη ενάντια στην φοροδιαφυγή, στη δημόσια σπατάλη, στη γραφειοκρατία, στην ανομία, και στους υψηλούς και άδικους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου