Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Οχι περικοπές μισθών και συντάξεων, μόνο διαρθρωτικές αλλαγές


Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και του κρίσιμου ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα το πρωί.
Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου κυριακάτικα στο Μαξίμου αλλά και σειρά συσκέψεων για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης αλλά και την εκπεφρασμένη άποψη ότι μέτρα που θα πλήττουν τους Έλληνες δεν μπορούν να υπάρξουν, πέραν των όσων συμφωνηθεί τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών μόνο για όσους έχουν και δεν πληρώνουν καθώς και φόρος στα ακίνητα.
«Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που συζητάμε είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι καθαρό το μήνυμα απ’ την πλευρά μας σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας». Αυτό είπε ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και
συνέχισε λέγοντας ότι η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται» ενώ ζήτησε να αναγνωριστεί και η «τεράστια επιτυχία που είναι πρωτοφανής», δηλαδή, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι κάτω από την επιτήρηση, κάτω από το 3%».  «Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», πρόσθεσε και επισήμανε ότι φυσικά όλοι αυτοί οι στόχοι είναι στόχοι που απορρέουν από τη βιωσιμότητα χρέους.
Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ καθαρό το μήνυμα της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως είπε, το ζήτημα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπογράμμισε ότι «θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα» αυτό που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού.  «Η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, απένειμε τα εύσημα στις Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο του φόρου ακινήτων τονίζοντας ότι “έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και ικανοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων”, για να προσθέσει ότι και η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων, διότι, όπως συμπλήρωσε, έχουν γραφτεί και πράγματα ανακριβή.
Πάνω σ’ αυτό το θέμα, δηλαδή τις ανακρίβειες για το νέο σχέδιο γίνονται συνεχείς συσκέψεις ώστε να κατανοήσει ο κόσμος το περιεχόμενο των ρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οποιοσδήποτε νόμος για τα ακίνητα στηρίζεται πάνω σε ανύπαρκτες αντικειμενικές αξίες, γεγονός που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν αδικίες.
Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ισχύει το πλαίσιο που έχει πει η κυβέρνηση, δηλαδή «η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και το υπουργείο Οικονομικών». Δηλαδή εξυγίανση κι όχι λουκέτο, ακόμη κι αν επιμένει η τρόικα.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει και άλλα διαρθρωτικά μέτρα «που είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή για την κοινωνία γιατί είναι μέτρα που οδηγούν στη μείωση των τιμών».

Πάντως, τα μεγάλα «αγκάθια» της συζήτησης με την τρόικα αποτελούν το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα αυτή τη στιγμή ανεβάζει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και οι πλειστηριασμοί με την τρόικα να ζητεί πλήρη απελευθέρωση και την κυβέρνηση να θέλει την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Επίσης, διαφωνία υπάρχει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά ζητεί να διατηρήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, ενώ η τρόικα θέλει να εξυπηρετούν μόνο τον ελληνικό στρατό.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου