Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μεταξύ πεζοδρομίου και αμερικανικών ινστιτούτων ο ΣΥΡΙΖΑ

Όρους λαϊκού κινήματος θέλει να προσδώσει στη μομφή που κατέθεσε προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας μιλάει δύο φορές σε συνέδρια αμερικάνικων ινστιτούτων για την κρίση στην ευρωζώνη.
Την Κυριακή το απόγευμα την ώρα που εντός της βουλής Τσίπρας και Σαμαράς θα αναμετρώνται τετ α τετ από του βήματος της βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος για να δοθεί «ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην τρόικα, αντίστασης στο μνημόνιο και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής. Θέλει να προσδώσει λαϊκό έρεισμα στις αντιπολιτευτικές του κινήσεις προκειμένου να εμφανίσει δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θέλει να εμφανίσει ως «δεκανίκια» του πρωθυπουργού όχι μόνο ή κυρίως όσους δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά όσους όπως πχ η ΔΗΜΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως πχ ο Αντρέας Λοβέρδος θα ψηφίσουν παρών, αρνούμενοι έτσι να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απόσυρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Η
κίνηση αυτή στοχεύει καταρχήν στην προσπάθεια να ακυρώσει τα σενάρια για τη δημιουργία τρίτου πόλου σε ότι αφορά την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπονομεύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί «πολιτικής σταθερότητας» δείχνοντας έτσι ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια σταθερότητα όσο στο τιμόνι της διακυβέρνησης παραμένει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Από την άποψη αυτή πολλά θα εξαρτηθούν όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και την πολιτική αντιπαράθεση, απ’ τη μαζικότητα ή μη της συμμετοχής στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει ήδη και το κλίμα για τη διαχείριση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη βουλή που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρόταση δυσπιστίας δε θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με μήνυμά του στο twitter χαρακτηρίζει την ψηφοφορία «κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης, παραπέμποντας  στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο του 2011 και αμέσως μετά παραιτήθηκε, αλλά και στην κυβέρνηση Παπαδήμου που ενώ είχε 255 ψήφους εμπιστοσύνης δεν άντεξε παρά μερικούς μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι την Παρασκευή που ήταν η πρώτη μέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στη βουλή αλλά μίλησε σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα απ’ το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ford  και είχε ως θέμα «Η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας». Σε ένα ανάλογο συνέδριο στο Τέξας είχε μιλήσει στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν καταθέσει την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση.
Αυτό που δεν είναι ακόμα σαφές είναι αν οι κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό τόσο εντός όσο και εκτός βουλής, έχουν τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα αλλά και ευρωπαίων όπως πχ του σοσιαλδημοκράτη Σουλτς στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, ή αν απλά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί μέσω αυτών των κινήσεων να κερδίσει διεθνή ερείσματα έναντι της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής του για «μικρό καλάθι» και «ρήξεις εντός ευρωζώνης» όπως ανέφερε -αμέσως μετά το άρθρο παρέμβαση του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα των Συντακτών- ο Γιάννης Δραγασάκης που ήταν και εκ των εμπνευστών της πρότασης μομφής.
Την ίδια ώρα στο πλαίσιο της παραπάνω τακτικής του, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με βουλευτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής το Σάββατο το βράδυ για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Τα νέα επεισόδια που προκλήθηκαν κατήγγειλε με παρέμβασή του στη βουλή λίγο μετά τις 8μμ του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ζήτησε απ’ την κυβέρνηση να καταδικάσει την επίθεση και τους προπηλακισμούς κατά των βουλευτών Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Κουρουπλή, Δημήτρη Στρατούλη αλλά και βουλευτών των ΑΝΕΛ που βρίσκονταν στη συγκέντρωση της Αγίας Παρασκευής. «Η Ελλάδα της δημοκρατίας αγωνίζεται και θα υπερισχύσει της Ελλάδας του μαύρου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε απ’ τη βουλή αλλά αυτό δε θα μας εμποδίσει να είμαστε παρόντες και στους αγώνες των εργαζομένων». Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε καλέσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να πάει στη βουλή και να δώσει εξηγήσεις, «απειλώντας» σε διαφορετική περίπτωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει απ’ τη συζήτηση.
Κάλχας
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου