Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

«Φρένο» στις μειώσεις του εφάπαξ-Τι γίνεται σε ΔΕΚΟ, ιδιωτικό τομέα



«Φρένο» στις μειώσεις του εφάπαξ-Τι γίνεται σε ΔΕΚΟ, ιδιωτικό τομέα
Σχέδιο αποτροπής των μεγάλων μειώσεων στο εφάπαξ του Δημοσίου επεξεργάζονται το υπουργείο Εργασίας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στη βάση τριών εναλλακτικών σεναρίων σχετικών με τον τρόπο εφαρμογής του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού του βοηθήματος, προκειμένου τα νέα ποσά να κινούνται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 17.000 ως 19.000 ευρώ (από 29.000 ευρώ που είναι σήμερα).
Το σχέδιο προβλέπει την αναλογική μείωση του βοηθήματος, όχι με ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας, όπως αναφέρει η αρχική απόφαση για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, αλλά στη βάση μιας περιόδου 4, 8 ή και 10 ετών, προκειμένου στο διάστημα αυτό να συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις 900 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 40.000 αιτήσεων που είναι σε λίστα αναμονής από τα μέσα του 2012 και εντός του 2013.
Το εφάπαξ θα υπολογίζεται από το 2014 ως εξής: Έσοδα από εισφορές συν περιουσία μείον κόστος αποχωρήσεων και σε κάθε περίπτωση αν το κόστος αποχωρήσεων είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα θα γίνεται αυτόματη μείωση ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας.
Αν ο τύπος εφαρμοστεί όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση και με συντελεστή που θα μετράει σε ετήσια βάση τις αντοχές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τότε οι μειώσεις θα υπερβούν το 50% καθώς τα έσοδα και η περιουσία του δεν επαρκούν για να καλύψουν την πληρωμή του εφάπαξ για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει καθώς και για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τη νέα χρονιά.
Με το σχέδιο του υπουργείου και το «μοίρασμα» των υποχρεώσεων σε βάθος 10ετίας, οι μειώσεις κόβονται στη μέση και, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα παραδείγματα της αναλογιστικής αρχής για την εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού του εφάπαξ, οι περικοπές «φρενάρουν» στο -25% για τα έτη από το 2014 έως το 2016 ενώ μετά το 2017 που μειώνονται οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάσταση εξομαλύνεται και οι μειώσεις μπορεί να είναι μικρότερες.
 ΔΕΚΟ και ιδιωτικός τομέας
Ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα έχει εφαρμογή και στα ταμεία πρόνοιας των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και του ιδιωτικού τομέα, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Για τα ταμεία αυτά ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες αφενός γιατί δεν έχουν το "στοκ" των αιτήσεων που είναι σε αναμονή για εφάπαξ από το δημόσιο, αφετέρου επειδή έχουν πιο υγιή βάση από πλευράς αποθεματικών. Βόμβα στο εφάπαξ των τραπεζών αποτελούν οι εθελούσιες αποχωρήσεις ενώ υπάρχει ασάφεια με τα ταμεία των στρατιωτικών.
 Πατήστε πάνω στις εικόνες για περισσότερη ευκρίνεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου