Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Οι δύο βάρκες του Αλέξη Τσίπρα: Αντιμνημονιακός μέσα - ευρωπαϊστής έξω-Οι κατά καιρούς δηλώσεις του

Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 που έφεραν τον «συνιστωσιακό» ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαδικασία της «βίαιης ωρίμασης» εξακολουθεί να προκαλεί ανατριχίλες σε μεγάλο τμήμα του κόμματος. Οι αντιδράσεις είναι σε γνώση της ηγεσίας, η οποία  επιλέγει να αλλάξει...βάρκα όταν βρίσκεται μακριά από την Κουμουνδούρου, κατά προτίμηση στο εξωτερικό:
Τέξας, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες. Η τακτική τού «άλλα μέσα, άλλα έξω» εγκαινιάστηκε με την επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς ολόκληρη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι ενώ μέχρι τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε μονότονα για «ακύρωση
Μνημονίου και δανειακής σύμβασης», με την επιστολή αυτή έσπειρε για πρώτη φορά την αμφιβολία στο εσωτερικό του κόμματός του για το ποια είναι πραγματικά η θέση του ως προς τον πυρήνα του προβλήματος.

Ακόμα και η σχετική αναφορά στο κείμενο του ιδρυτικού συνεδρίου έχει δύο σκέλη: ένα αμιγώς φιλοευρωπαϊκό για χρήση εκτός και ένα αμιγώς ριζοσπαστικό για χρήση εντός.

ΕΝΤΟΣ...
12-2-2012
Ομιλία στη Βουλή
«Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σε αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί, ώστε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 15 με 20 δισ. τον χρόνο».

22-4-2012
Ομιλία στη Ρόδο
«Το πρώτο που θα κάνουμε είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Το δεύτερο είναι το μορατόριουμ πληρωμών. Το τρίτο, η αναδιανομή του πλούτου. Να πληρώσουν οι πλούσιοι».

30-4-2012
Ομιλία στα Γιάννινα
«Ο,τι έχουμε πει προεκλογικά ισχύει και μετεκλογικά. Θα χειριστούμε με περισσή ευθύνη τα πράγματα και με βάση το πρόγραμμά μας και τις αξίες μας. Εχουμε πει ότι η πρώτη μας ενέργεια είναι να καταγγείλουμε τα Μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και εφαρμοστικούς νόμους».

Απρίλιος 2012
Διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε με το χρέος είναι έναν διεθνή λογιστικό έλεγχο για να δούμε τι από αυτό είναι νόμιμο και τι παράνομο».
«Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε μονάχα αυτό, ότι με μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πεινάσει ο κόσμος. Θα υπάρχει ένα πιάτο φαΐ. Δεν θα υπάρξει σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και δίχως θέρμανση. Ούτε συνταξιούχοι δίχως αξιοπρεπή σύνταξη ή άνεργοι χωρίς αξιοπρεπές επίδομα».

11 Μαΐου 2012
Παρουσίαση προγράμματος στην Αθηναΐδα
«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των μνημονιακών νόμων του. Αμέσως μετά η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».

Μάιος 2012
Συνέντευξη στην ΕΡΤ και στην Ελλη Στάη
«Συμφωνώ απόλυτα! Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Από πότε έγινε φετίχ; Εχει σημασία αν θα είναι δραχμή ή ευρώ; Να μείνουμε στην Ευρώπη, το μέλλον μας είναι εκεί. Αν συνεχιστούν όμως τα Μνημόνια μας οδηγούν εκτός ευρώ, μας κάνουν Αφρική».

Προεκλογική συνέντευξη στο Ζάππειο
«Εμείς δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται, η Κόλαση δεν διαπραγματεύεται. Μιλάμε για ακύρωση του Μνημονίου, καταγγελία της δανειακής σύμβασης και πολιτική διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

5 Ιουνίου 2012
Ομιλία στην Ελευσίνα
«Μετά την ακύρωση του Μνημονίου, όσοι θεσμικοί παράγοντες της ευρωζώνης σήμερα μας απασχολούν με διακοπή του δανείου, αύριο θα διαπραγματευτούν μαζί μας».

ΕΚΤΟΣ...

10 Μαΐου 2012
Επιστολή σε Μπαρόζο, Ρόμπαϊ,
Σουλτς, Ντράγκι και Γιούνκερ
«Οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη».

5 Ιουνίου 2012
Στη συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών που μετέχουν στο G20
«Μας λένε πολλοί ότι θέλουμε να εκβιάσουμε τους εταίρους μας. Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η δική μας πολιτική επιλογή αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Ιανουάριος 2013
Στο Ινστιτούτο Brookings
«Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας αν έρθει στην κυβέρνηση θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τίποτ’ απ’ αυτά. Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Νοέμβριος 2013
Στο Τέξας
«Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα θα πυροδοτήσει σοβαρά, νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων.
Για τον λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει να εξέλθει από την ευρωζώνη».
(σ.σ.: στην ομιλία που διένειμε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η φράση «να εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη». Ωστόσο, όπως φαίνεται στο βίντεο της ομιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τη λέξη «εθελοντικά»)
Μαρία Νταλιάνη
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου