Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Οι θέσεις της ΔΑΚΕ Δ.Ε

 
1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


Α. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι η ψυχή του σχολείου και να εμπνέει και να καθοδηγεί το μαθητή. Θεωρούμε ότι είναι ο βασικός συντελεστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και με το ζήλο του μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας.

Β. Δε μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να επικαλείται μεμονωμένα αρνητικά περιστατικά , που αφορούν μικρή μειοψηφία εκπαιδευτικών, για να επιβάλει ένα σχέδιο αξιολόγησης που πρωτίστως στοχεύει στη μισθολογική καθήλωση.

Γ. Οι εκπαιδευτικοί δε γίνονται καλύτεροι με τη μισθολογική τους καθήλωση, αλλά με τη
συστηματική επιμόρφωση.

Τα βασικά του χαρακτηριστικά του προτεινόμενου Π.Δ για την αξιολόγηση είναι τα εξής:

• Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό

• Υπάρχουν προκαθορισμένες ποσοστώσεις για τη μετάβαση από τον ένα βαθμό στον άλλο, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να απορριφθούν συνάδελφοι, παρά τη θετική τους παρουσία στο χώρο του σχολείου. Ειδικά η μετάβαση από το βαθμό Γ στο βαθμό Β είναι Γολγοθάς, αφού το 30% δε θα προαχθεί , ανεξάρτητα από την επίδοση τους.

• Επιβάλλεται ποινή παραμονής δύο ετών στον ίδιο βαθμό για τους συναδέλφους που χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς.

• Ο βαθμός Α είναι στην πραγματικότητα άβατο για τους εκπαιδευτικούς, αφού τελικά μόνο το 15% θα φτάσει σε αυτόν. Αν εξαιρέσουμε τα στελέχη της εκπαίδευσης που τον κατέχουν ήδη λόγω θέσεως (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης) και αυτοί που πιθανόν θα τον λάβουν ύστερα από την αξιολογική διαδικασία (Διευθυντές και Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων), ελάχιστοι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

• Η κρίση θα γίνεται από μονοπρόσωπα όργανα, με αριθμητική κλίμακα.

Η Δ.Α.Κ.Ε Δ.Ε εδώ και πολλά χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της θεσμοθέτησης μιας αξιολόγησης με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια που θα αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών αλλά και του εκπαιδευτικού έργου. Στόχος αυτής της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι η καταγραφή των ελλείψεων, η επισήμανση προβλημάτων και η χάραξη μιας διορθωτικής πολιτικής που θα βελτιώνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αξιολόγηση αντικειμενική που δεν θα στηρίζεται στη κρίση μονοπρόσωπων οργάνων και στην οποία ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων θα είναι ουσιαστικός.

Είναι προφανές ότι η προτεινόμενη αξιολόγηση δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχει πρωτίστως δημοσιονομικές στοχεύσεις, επιδιώκοντας την περιστολή του μισθολογικού κόστους. Γι αυτό το λόγο, δεν αποδεχόμαστε αυτήν την αξιολόγηση.

2. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ


Η Δ.Α.Κ.Ε Δ.Ε προτείνει την ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, που θα αναλαμβάνει τη συστηματική επιμόρφωση των συναδέλφων, έτσι ώστε να παραμένουν επιστημονικά επαρκείς, παρακολουθώντας και τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις.

Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώνονται θα πρέπει να απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λαμβάνοντας πλήρεις αποδοχές. Η επιμόρφωση πρέπει να είναι συστηματική και να αφορά μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παρακολουθήσουν μια τουλάχιστον ετήσια επιμόρφωση στη διάρκεια του υπηρεσιακού τους βίου. Επιπρόσθετα θα πρέπει να προβλέπονται ταχύρρυθμες επιμορφώσεις, ώστε η επιμόρφωση να είναι συνεχής.

3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι απαιτητικό και ο συνάδελφος καλείται να εργαστεί σε συνθήκες δυσμενέστερες σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους. Απαιτούμε να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου και να καθιερωθεί ειδικό

Εκπαιδευτικό Μισθολόγιο. Ακόμα και στη σημερινή περίοδο, έχει αποδειχθεί ότι η πολιτεία έχει αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα άλλων επαγγελμάτων και έχει επιβάλλει ευμενέστερη μισθολογική πολιτική (εφοριακοί, τελωνιακοί, υπάλληλοι της Βουλής, υπάλληλοι της ΕΥΠ, υπάλληλοι ΔΕΚΟ). Θεωρούμε απαράδεκτο η πολιτεία να μη δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς.

4. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Η ΔΑΚΕ Δ.Ε πιστεύει ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στα Τεχνικά Σχολεία θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα που αφενός μεν θα προσφέρει μια ισχυρή Γενική Παιδεία, αφετέρου δε θα παρέχει υψηλού επιπέδου Τεχνική Εκπαίδευση.

Η ΔΑΚΕ Δ.Ε δεν είναι αντίθετη στην πρακτική εξάσκηση, ούτε και στη μαθητεία, με την προϋπόθεση ότι θα παρέχεται στους μαθητευόμενους πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το απολυτήριο του Τεχνικού Σχολείου επιβάλλεται να είναι ισοδύναμο του Γενικού και το πτυχίο θα πρέπει να παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα.

Όλες οι Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές θα πρέπει να υπαχθούν στο Υπουργείο Παιδείας.

5. ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
 

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης είναι αποκαρδιωτική στον τομέα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σήμερα, υπηρετούν στη Δημόσια Εκπαίδευση 15.000 λιγότεροι καθηγητές και δάσκαλοι σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχει αποφασιστεί η μείωση των υπηρετούντων αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων από τις 12.000 (σχολικό έτος 2012-13) στις 2000 για το προσεχές σχολικό έτος.

Η ΔΑΚΕ Δ.Ε θεωρεί ότι αυτό το μέτρο που υπαγορεύτηκε από τους ξένους δανειστές είναι απαράδεκτο. Στην πραγματικότητα έχουμε απολύσεις εκπαιδευτικών, αφού οι περισσότεροι αναπληρωτές καλύπτουν πραγματικά κενά.

Διεκδικούμε-Απαιτούμε:

• Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών.

• Να γίνουν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών όπου αυτό απαιτείται.

• Να μην αυξηθεί το ωράριο των μονίμων εκπαιδευτικών, επειδή πιστεύουμε ότι η τυχόν διευθέτηση αυτού του μέτρου στην πραγματικότητα σημαίνει νέα μείωση των αποδοχών μας και αύξηση της ανεργίας των νέων πτυχιούχων.

6. ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΔΑΚΕ Δ.Ε πιστεύει ότι θα πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στο όργιο αναξιοκρατίας που επικράτησε στο πρόσφατο παρελθόν στην επιλογή στελεχών. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την ίδρυση Σχολής Στελεχών για την εκπαίδευση. Η επιλογή των φοιτούντων θα γίνεται με  διαγωνισμό. 

Έτσι θα σταματήσει η επιλογή των αρεστών.

Στις τελευταίες κρίσεις επελέγησαν –σε μεγάλο ποσοστό- στις θέσεις ευθύνης, τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τα Στελέχη αυτά δε διαθέτουν την απαιτούμενη αμεροληψία. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης από τα στελέχη αυτά θα κριθούν οι καθηγητές.

Η ΔΑΚΕ Δ.Ε προτείνει:



• Τα Στελέχη της εκπαίδευσης θα επιλέγονται από τους απόφοιτους της Σχολής Στελεχών

• Για το μεσοδιάστημα και μέχρι την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων, να γίνουν νέες αξιοκρατικές κρίσεις. Η συμμετοχή τριών κομμάτων στην κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερες εγγυήσεις αξιοκρατίας από ότι στο παρελθόν.

7. ΑΝΑΠΛΗΤΩΤΕΣ


Η ΔΑΚΕ Δ.Ε θεωρεί τους συναδέλφους αναπληρωτές κομμάτι του κλάδου. Πρόκειται για μάχιμους εκπαιδευτικούς, που έχουν υπηρετήσει την εκπαίδευση στις εσχατιές της χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Δίκαιη αντιμετώπιση των συμβασιούχων.

• Αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

• Κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς.

7. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ


Με το νέο πειθαρχικό Δίκαιο οι δημόσιοι λειτουργοί αφήνονται εκτεθειμένοι σε οιονδήποτε επιθυμεί την οικονομική και κοινωνική τους εξόντωση. Μια κακόβουλη καταγγελία ή μήνυση είναι αρκετή για να τους επιβληθεί το ιδιαίτερα εξοντωτικό μέτρο της Αργίας.

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία, χωρίς απολογία, αυτόματα και με συνοπτικές διαδικασίες, ο εργαζόμενος που θα δεχθεί μια καταγγελία εις βάρος του, η οποία να εμπεριέχεται στη γενική κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος», στιγματίζεται και απομακρύνεται από τη θέση του, με τις αποδοχές του να μειώνονται άμεσα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα σκληρό διοικητικό μέτρο αλλά για τιμωρία του πειθαρχικώς ελεγχόμενου υπαλλήλου, που προσβάλλει βάναυσα το τεκμήριο αθωότητας.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε και δεν υποστηρίζουμε την ατιμωρησία και την ασυδοσία, των όποιων υπαλλήλων με τις πράξεις τους αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων λειτουργών. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών και σε εξαιρετικές περιπτώσεις η εφαρμογή της Δυνητικής Αργίας θα αρκούσαν για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα πραγματικά επίορκων υπαλλήλων.

Αντίθετα το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους ως συνέπεια του συγκεκριμένου πειθαρχικού πλαισίου, μόνο αρνητικά μπορούν να επηρεάσουν την άσκηση των καθηκόντων τους (κυρίως όταν κατέχουν θέσεις ευθύνης ή αποτελούν μέλη επιτροπών).

Αγωνιζόμαστε για:


• Να καταργηθεί η επιβολή της Αυτοδίκαιης Αργίας για τα πειθαρχικά παραπτώματα όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 1 περίπτωση ε του ν.4093/12 (παράβαση καθήκοντος, αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, κλπ ) και τα οποία δεν έχουν τελεσιδικίσει.

• Να διαχωριστεί πλήρως η έναρξη της πειθαρχικής δίωξης εναντίον συναδέλφων από την αντίστοιχη ποινική δίωξη για το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος

• Η Δυνητική Αργία να ενεργοποιείται μόνο για τις πράξεις εκείνες οι οποίες επιφέρουν σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο την ποινή της αργίας εφόσον τελεσιδικήσει.

8. ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Η ΔΑΚΕ Δ.Ε πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που να είναι προσαρμοσμένο στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της χώρας μας και να μην επιδιώκεται η πιστή μεταφορά εκπαιδευτικών μοντέλων από το εξωτερικό. Η πολιτική αυτή που ακολουθήθηκε επί δεκαετίες, απεδείχθη αποτυχημένη.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα αναλυτικά προγράμματα και στις εκπαιδευτικές στοχεύσεις.

Οι διαχρονικές ιδέες και αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είμαστε αντίθετοι στις εθνομηδενιστικές αντιλήψεις της Αριστεράς που στοχεύει στον αφελληνισμό των Ελλήνων.

Το σχολείο πρέπει να είναι λίκνο γνώσης. Είμαστε αντίθετοι στο σχολείο-κέντρο κομματικής προπαγάνδας που ονειρεύεται η Αριστερά.
                                                                                                                 Ε.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου