Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Παραιτείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παραιτείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΣοβαρές εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας - Παραιτείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάθεση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται οι παραιτήσεις των μελών τη συγκλήτου του Ιδρύματος πράγμα το οποίο αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίασή της.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το πανεπιστήμιο Αθηνών, αιτία για την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ήταν οι πρώτες πρόχειρες λίστες από το ΑΣΕΠ με τη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, αλλά και ο φόβος επέμβασης της αστυνομίας στα κτίρια του πανεπιστημίου τις επόμενες ημέρες και εφόσον η απεργία συνεχισθεί.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:
Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό,
διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).
• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.
• Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.
• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.
Το διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
AΓΩΓΗ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ηθική βλάβη, για προσβολή προσωπικότητας, διεκδικεί ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης από τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο.
Ο πρύτανης υποστηρίζει στην αγωγή του ότι τα εναγόμενα μέλη τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς σε αυτόν τις ευθύνες για την κατάσταση του Ιδρύματος, που δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.
Επικαλείται δε ανακοίνωση της Συγκλήτου στις αρχές του μήνα, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο εκτιμά πως ο πρύτανης έχει σοβαρότατη ευθύνη, ως έχων, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του.
Ταυτόχρονα δύο νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν αποφασίστηκαν δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσουν από τις Συγκλήτους του ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών να αναστείλουν καθολικά την λειτουργία των πανεπιστημίων.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει ότι τα Πανεπιστήμια που είναι κλειστά θα ανοίξουν και το εξάμηνο θα σωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου