skopiaΤο συμβούλιο των ευρωπαίων ηγετών, κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πΓΔΜ, παρά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της γειτονικής χώρας, με ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα σημειώσει μόνο τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε τον Οκτώβριο προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να είναι όμοιο με το προ τετραετίας συμπέρασμα, μεταδίδει το ΜΙΑ.
Θα αναφέρεται, σύμφωνα με το έθνος, ότι «το Συμβούλιο σημειώνει πως η Επιτροπή συστήνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και πως θα επιστρέψει σε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας».
Σύμφωνα με το ΜΙΑ, μοναδικό «θετικό» σημείο αναφορικά με την ΠΓΔΜ είναι ότι η Λιθουανική Προεδρία, σε αντίθεση με την Ιρλανδική, δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα εκτός Συμπερασμάτων, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο (όπως έχει ήδη περιγραφεί) συμπέρασμα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, είναι μόνο βήμα προς τα πίσω αναφορικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει πέντε φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει τις προηγούμενες συστάσεις της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και επιδείνωση στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία.