Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πλουτίζει, κατάσχοντας διαμερίσματα!

Φέρεται ως «εγκέφαλος» επιχειρηματικής «αυτοκρατορίας», αξίας 96 δισ. δολαρίων

Το περασμένο έτος το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως», ενώ φέτος βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας...

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όμως, φέρεται να είναι και ο εγκέφαλος μιας αυτοκρατορίας, που η αξία της ξεπερνά τα 95 δισ. δολάρια.

Τουλάχιστον, αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Reuters, σύμφωνα με την οποία ο Χαμενεΐ ελέγχει μία τεράστια οργάνωση προς ίδιον όφελος.

Με επωνυμία Γραφεία για την Εκτέλεση των Εντολών του Ιμάμη (Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam), τα μέλη της, προχωρούν σε κατασχέσεις διαμερισμάτων και ιδιοκτησιών, ανθρώπων που είτε ζουν εκτός Ιράν, είτε ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες, που στη συνέχεια πωλούν σε πλειστηριασμούς.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως κατάσχουν τα ακίνητα στο όνομα του ανώτατου ηγέτη, ενώ 300 από αυτά τέθηκαν σε πλειστηριασμό μόνο τον περασμένο Μάιο, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, η οργάνωση υποστηρίζει ότι βοηθάει τους άπορους, τους βετεράνους πολέμου και πως ενισχύει με τα χρήματα που διαθέτει φτωχές οικογένειες, παρόλα αυτά ουδείς γνωρίζει που καταλήγουν τα ποσά που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις κατοικιών.

Ακόμα και αν η έρευνα του πρακτορείου που διήρκησε έξι μήνες δεν αποδεικνύει ότι ο Χαμενεΐ δεν εκμεταλλεύεται οικονομικά την οργάνωση, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι κρατώντας τα ηνία της, ενισχύεται η θέση του.

«Η Setad του δίνει τα οικονομικά μέσα για να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Κοινοβούλιο και τον εθνικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να απομονώνεται από τις εσωτερικές τριβές της κυβέρνησης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει τη σημασία της Setad. Τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Setad και μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία της, χαρακτηρίζοντας την οργάνωση «ένα τεράστιο δίκτυο από εταιρείες-βιτρίνα που επιχειρεί στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων εκ της ιρανικής ηγεσίας».

Παρόλα αυτά, η προεδρία καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δε σχολίασε, ενώ η ιρανική πρεσβεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτήριζε τα στοιχεία της έρευνας του Reuters «διάσπαρτα και ανόμοια», υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν βάση.

Η ειρωνεία είναι ότι ενώ τα ακίνητα πωλούνται και τα ταμεία της οργάνωσης γεμίζουν με χρήματα, οι στενοί συνεργάτες του υμνούν τον «σπαρτιατικό τρόπο ζωής», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και αναδεικνύουν την ταπεινή γκαρνταρόμπα του και «το ξεφτισμένο χαλί του στο σπίτι του στην Τεχεράνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου