Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Συμβιβασμός Τσίπρα και αριστερής πλατφόρμας

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του τριημέρου που πέρασε. Το ένα είναι η επαναφορά σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους της αντιμνημονιακής ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα, όπως έδειξε με την ομιλία του στη βουλή και την προσπάθεια να τη μετατρέψει σε τετ α τετ αναμέτρηση με τον Αντώνη Σαμαρά και το δεύτερο είναι οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι της κριτικής που ασκεί η Αριστερή Πλατφόρμα στις δηλώσεις Τσίπρα για το ευρώ στο Τέξας των ΗΠΑ.
Οι αντιμνημονιακοί τόνοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζαν κάτι απ’ τη ρητορική του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012 τότε που γινόταν λόγος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που «θα καταγγείλει το μνημόνιο της χρεοκοπίας και τις δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας». Μάλιστα σε πολλούς αυτό φαίνεται κραυγαλέα αντίφαση ύστερα απ’ την υιοθέτηση της λογικής του «μνημονιακού στρατοπέδου» ότι «η έξοδος απ’ το ευρώ είναι καταστροφική» και το «μικρό καλάθι» που συνέστησε το πιο σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές θέσεις
του κόμματος, ο Γιάννης Δραγασάκης. Και πράγματι αυτά τα δύο από πολιτική και οικονομική άποψη συνιστούν αντίφαση.
Ωστόσο το γεγονός αυτό έχει πολιτική εξήγηση και βρίσκεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κάνει «παραχωρήσεις» στην αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το μνημόνιο για να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι της εσωκομματικής αμφισβήτησης στην αναπροσαρμογή της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο «ευρωπαϊκές κατευθύνσεις».
Δεν είναι τυχαίο, το ότι οι δηλώσεις του Τέξας για το ευρώ δεν ξεσήκωσαν θύελλα, φανερά τουλάχιστον, απ’ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Η ιστοσελίδα Ίσκρα που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας δημοσίευσε μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα μόνο άρθρο ενός μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, του Άκη Μπαδογιάννη, με τον λάιτ τίτλο «Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας και το δίλημμα της ευρωζώνης» που κρατάει σε επίπεδο ρητορικής χαμηλούς τόνους και εστιάζει στο γεγονός ότι η υπεράσπιση του ευρώ απ’ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί από μια κυβέρνηση της Αριστεράς διαπραγματευτικά χαρτιά με τους δανειστές. Στη συνέχεια σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» ο Γιάννης Τόλιος μέλος επίσης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας δηλώνει σε εξαιρετικά ήπιους τόνους, υποβαθμίζοντας τις διαφωνίες στο θέμα του ευρώ, ότι «Η ανατροπή της ευρωζώνης και η επαναθεμελίωση της με βάση τα συμφέροντα των λαών, είναι κάτι που όλοι συμφωνούν στο ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι όποιες διαφορές, αφορούν το πως θα γίνει. Όλες οι χώρες μαζί ή ξεκινώντας μια, δυο, τρεις και συνέχεια οι άλλες; Την οριστική απάντηση θα δώσει η ζωή. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί έχοντας ως πλαίσιο τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.!».
Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο Βήμα fm τη Δευτέρα κινούνται επίσης στο ίδιο πνεύμα του «σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος» και αρκείται στην καταγραφή της διαφωνίας μ’ αυτές τις αποφάσεις απ’ την πλευρά της μειοψηφίας του κόμματος. Λέει χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που υποστηρίζει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και μία μειοψηφία που δεν τα υποστηρίζει» και συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος του κόμματος «κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου». Και από εκεί και πέρα χωρίς να δώσει περαιτέρω διαστάσεις σε δημόσιο επίπεδο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η αριστερή αντιπολίτευση έθεσαν το ζήτημα στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος όπως λένε οι πληροφορίες.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκ των πραγμάτων θα δυσκολεύεται για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών να ρίξει νερό στο κρασί του στο θέμα του αντι-μνημονίου όσο θα νερώνει τη θέση του για το ευρώ. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα των τελευταίων ημερών για το ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον πρέπει να διαχειριστεί και τις δυσκολίες να δώσει όρους λαϊκού κινήματος και κινητοποίησης των λαϊκών στρωμάτων γύρω απ’ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφραστεί αυτό και εκλογικά για να τον φέρει στην εξουσία. Μάλιστα αυτό το αδύνατο σημείο του το ανέδειξαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στη βουλή καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής προεξάρχοντος του πρωθυπουργού που είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση στους δρόμους και επιστρέφει στους διαδρόμους της βουλής». Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάζεται» να ψάξει διέξοδο στους υψηλούς τόνους μιας αντιμνημονιακής ρητορικής.
Το μέλλον θα δείξει που θα γύρει η πλάστιγγα.
Κάλχας
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου