Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Από Δευτέρα... επιστροφή στο Τέξας

Ολιγοήμερη παράταση στην εσωκομματική γκρίνια φαίνεται πως κέρδισε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αφού δίνεται η δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα ενάντια στο «μέτωπο των μνημονιακών δυνάμεων».

Παρ' όλ' αυτά, η σκληρή κριτική, τόσο για τα όσα είπε στο Οστιν του Τέξας σχετικά με την ευρωζώνη όσο και για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κόμμα, θα αρχίσει και πάλι από Δευτέρα.

Για το ζήτημα των αποφάσεων οι πρώτες προειδοποιητικές βολές έπεσαν χθες στη συνεδρίαση της
Γραμματείας τόσο από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και από στελέχη - κι εδώ είναι η έκπληξη - της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της μειοψηφίας ζήτησαν να μάθουν «πού βρίσκεται επιτέλους το κέντρο λήψης αποφάσεων στο κόμμα»! Το ερώτημα έχει διατυπωθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά αυτήν τη φορά, με αφορμή τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση για την πρόταση μομφής, επανήλθε δριμύτερο. Στελέχη όπως ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Αντώνης Νταβανέλλος και η Σόφη Παπαδόγιαννη επί της ουσίας επέκριναν την ηγετική ομάδα γιατί αποφασίζει «σε έναν στενό κύκλο συνεργατών, εκτός οργάνων».

Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι παρόμοιες ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων εξέφρασε και ο Ανδρέας Καρίτζης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, νυν επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος και σταθερός πυλώνας της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού.

Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ». Απαντώντας ο γραμματέας του κόμματος Δημ. Βίτσας είπε ότι δεν υπήρχε χρόνος για να έρθει το θέμα της πρότασης μομφής στη Γραμματεία του κόμματος γιατί τότε θα χανόταν το μομέντουμ και θα «πήγαινε για την ερχόμενη Τρίτη» (η υποβολή στην Ολομέλεια). Αναφέρθηκε στη Γραμματεία της Πέμπτης και υπογράμμισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευκαιρία να «στριμώξει» πολιτικά τόσο τις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πάρουν θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χθες δεν έγινε καμία αναφορά στα όσα είπε στο Οστιν ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, όπως προκύπτει από τις χθεσινές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός Βουλής (Δ. Βίτσας, Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης), το μήνυμα για αντιδράσεις από την πλευρά της μειοψηφίας ελήφθη.

Μάλιστα, ο γραμματέας του κόμματος, μιλώντας στον Βήμα FM, τόνισε ότι είναι θέση του Συνεδρίου η προσήλωση στο ευρώ και στην ευρωζώνη, κι έτσι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία μετατόπιση. Αυτό που όμως «ξέχασε» ο κ. Βίτσας, κατά τα στελέχη της μειοψηφίας, είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος παρέλειψε να αναφερθεί σε ολόκληρη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή ψηφίστηκε στο Συνέδριο, η οποία συνεχίζει λέγοντας επί της ουσίας «όχι πάση θυσία στο ευρώ».
Μαρία Νταλιάνη
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου