Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ το 2014

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ το 2014Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, σε εφαρμογή όσων ήδη έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά την τοποθέτησή του  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε  ότι θα εφαρμοστεί απολύτως  ο νόμος που έχει ψηφιστεί, με αποτέλεσμα  να ισχύσει  από 1/1/2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1/6/2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

«Ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή» τόνισε ο κ. Βρούτσης.  Μίλησε επίσης για «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών
αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος».  Σαν παράδειγμα ανέφερε την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές.

«Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος, για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Όπως επίσης ισχυρίσθηκε, το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ, για να πληρωθούν τα εφάπαξ και το Δημόσιο δανείστηκε  1,1 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί.   Ανέφερε ακόμα  ότι το ποσό που θα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένο κατά 2,1 δισ. το 2014, σε σύγκριση με το 2013.  Για να αντιμετωπιστεί το κενό το υπουργείο  Εργασίας θα καταθέσει, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δέσμη νομοθετικών προτάσεων  για την «ενίσχυση της εισφοροσυλλεκτικής δυνατότητας του συστήματος», ειδικά στον τομέα των διασταυρώσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό  προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα φθάσει στο 95% της οριστικής, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΑΤΛΑΣ, στο τέλος του 2014, που θα περιλαμβάνει πλήρες ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους πολίτες και θα καταστήσει την έκδοση σύνταξης καθαρά τυπική διαδικασία που δεν θα απαιτεί περισσότερο από ένα μήνα.
Star.gr
Σχολιάστε το άρθρο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου