Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Εγκύκλιος εγκλωβίζει 200.000 ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση σε υψηλότερα όρια ηλικίας


Ανατροπή σοκ έρχεται στη διαδοχική ασφάλιση, καταργώντας από χιλιάδες γυναίκες και κυρίως από μητέρες ανηλίκων τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλά όρια ηλικίας εφόσον
άλλαξαν Ταμείο και ασφαλίστηκαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ από το 2011 και μετά.

Οι ανατροπές επηρεάζουν πάνω από 200.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι εγκλωβίζονται σε υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος" το υπουργείο Εργασίας παρά τις επιστολές που αντηλλάγησαν με το ΙΚΑ δν απέσυρε τις οδηγίες που είχε εκδώσει η αρμόδια διεύθυνση τον περασμένο Φεβρουάριο με τις αλλαγές στη διαδοχική και πλέον επίκειται εντός των ημερών η πλήρης εφαρμογή αυτών των οδηγιών που φέρνουν τα πάνω - κάτω στ ασφαλιστικό.

Όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την εγκύκλιο - βόμβα, κριτήριο γι το αν θεμελιώνουν ή
όχι δικαίωμα σύνταξης όσοι έχουν διαδοχική ΟΑΕΕ και ΙΚΑ δεν θα αποτελεί ο συνολικός χρόνος ασφάλισης που έχουν διανύσει ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, ούτε το αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, αλλά θα εξετάζεται αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο τελευταίο Ταμείο που έχουν επιλέξει για την ασφάλισης τους, ανεξάρτητα από το αν είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα.

Στην πράξη καταργείται το δικαίωμα της κατοχύρωσης και για τη συνταξιοδότηση θα ισχύουν πλέον τα όρια ηλικίας που ισχύουν τη στιγμή που ο εργαζόμενος ασφαλίζεται στο τελευταίο Ταμείο.

Για παράδειγμα, μία μητέρα που ξεκίνησε από το ΙΚΑ, ασφαλίστηκε στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ και πήγε ξανά στο ΙΚΑ το 2010. Αν είχε ανήλικο παιδί και 5.500 ημέρες ασφάλισης, τη στιγμή της τελευταίας ασφάλισης της στο ΙΚΑ, τότε κατοχυρώνει σύνταξη στα 55 αν όμως ασφαλίστηκε το 2011 στο ΙΚΑ και το παιδί έπαψε να είναι ανήλικο, τότε χάνει το δικαίωμα της κατοχύρωσης και οδηγείται για πλήρη σύνταξη στα 67 ή στα 62 μειωμένη !

Σημειώνεται πως οι οδηγίες του υπουργείου είχαν εξειδικευτεί με εγκύκλιο του ΙΚΑ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν η διοίκηση του Ιδρύματος είχε ανακοινώσει ότι παγώνει την εφαρμογή της εγκυκλίου μέχρι να βρεθεί λύση και να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.



newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου