Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

WSJ: Προς διαζύγιο Ευρωζώνη-ΔΝΤ

lagarderen76131Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επαναφέροντας ένα ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί στις Βρυξέλλες με τους πιο ψύχραιμους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να χωρίσουν οι δρόμοι τους με το Ταμείο.
Πάντως οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τον νέο καβγά να αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόργκες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει.
«Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στο συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του» είχε δηλώσει.

Ο Μπόργκες ανέλαβε καθήκοντα στο Ταμείο τον Νοέμβριο του 2010, έξι μήνες αφότου συμφωνήθηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Αποχώρησε 12 μήνες αργότερα επικαλούμενος λόγους υγείας- όμως στη συνέντευξή του ανέφερε πως ο πραγματικός λόγος ήταν η περιθωριοποίησή του αναφορικά με τον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος ύψους 73 δισ. ευρώ.
Οι εντάσεις μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ δεν άργησαν να φανούν, με τον Μπόργκες να επισημαίνει πως το Ταμείο «κατέβασε από το ράφι» κάποιο πρότυπο πρόγραμμα, χωρίς όμως να λάβει υπ’ όψιν ότι οι επιλογές πολιτικής της Ελλάδας ήταν πολύ περιορισμένες λόγω του ότι η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης.
Τρία χρόνια αργότερα, υπάλληλοι της τρόικας θυμούνται ότι συμμετείχαν σε έντονες διενέξεις αναφορικά με τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη, τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και τα ποσοστά του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται και για να το αποτρέψει συνεισφέρει όλο και λιγότερο σε νέες διασώσεις, ενώ διατηρεί ένα de facto βέτο για διάφορες πολιτικές – κάτι που ενοχλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Πάντως, τον Ιούλιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει πως «εάν η ευρωζώνη δεν χρειάζεται πια τις υπηρεσίες του ΔΝΤ αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατή είδηση».
Άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης είχε θεωρηθεί ως ορόσημο, καθώς επρόκειτο για την πρώτη φορά που έδινε χρηματοδοτική βοήθεια σε αναπτυγμένες οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου