Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Και plan B στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την κόντρα του με την τρόικα, είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κρύβει από τους συνομιλητές του την απογοήτευση του για την αντιμετώπιση που επιφύλαξαν οι δανειστές μας στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και στις …αιματηρές θυσίες των Ελλήνων, προκειμένου να επιτύχει η χώρα τους στόχους της.
Με την φράση του Α. Σαμαρά, «εμείς δεν εκβιάζουμε, αλλά ούτε εκβιαζόμαστε» που διέρρευσε το Μαξίμου, εκπέμπεται ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, προς την πλευρά των τροικανών οι οποίοι όχι απλώς υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται περισσότερο προκλητικοί και θρασείς απέναντι στην χώρα μας.
Αποδέκτης της οργής του πρωθυπουργού έγινε και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεφώνησε και την εγκάλεσε για την «άθλια» έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και για την
ιταμή συμπεριφορά του εκπροσώπου του ταμείου, Πολ Τόμσεν.
Ο Α. Σαμαράς είναι έτοιμος για ένα ακόμη πιο σκληρό γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο επίπεδο, ξεκινώντας κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες. Πρώτος διπλός σταθμός του Μάλτα και Ιταλία, αφού πιστεύει ότι η Ελλάδα σε αυτή την Ευρωπαϊκή περιπέτεια δεν είναι μόνη και πως ο Νότος οφείλει  να αντιδράσει σύσσωμος απέναντι στην «αναισθησία» του Βορρά.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του πρωθυπουργούς Μάλτας και Ιταλίας είναι και το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης καθώς και η συνολική αντιμετώπιση του από τις χώρες του Νότου.
Ο στόχος του πρωθυπουργού σε αυτή την προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι διπλός. Πρώτον θα ξεκαθαρίσει ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέο μνημόνιο δεν είναι αποδεκτά από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα θα επιμείνει ότι η πλευρά των δανειστών οφείλει να σεβαστεί την υπογραφή της στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που αποφάσισε ότι εφόσον η χώρα μας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε κι εκείνοι θα φρόντιζαν την τακτοποίηση του χρέους.
Μετά τις επαφές Σαμαρά σε Βαλέττα και Ρώμη επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού είναι οι Βρυξέλλες, Πέμπτη και Παρασκευή, όπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες, ενώ στις προθέσεις του είναι κι ένα τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης στην Γερμανία, ώστε να μεταβεί στο Βερολίνο, για ένα ακόμη ραντεβού με την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Στα διαπραγματευτικά ατού του Α. Σαμαρά και η Ελληνική προεδρεία στην Ε.Ε, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, αφού αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα χωρίς νέα μέτρα, όπως απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κινδυνεύουν να τιναχτούν όλα στον αέρα.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και κορυφαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι «…ο Α. Σαμαράς έχει πάρει πάνω του την διαπραγμάτευση» και εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι τονίζοντας ότι η εξεύρεση έντιμης λύσης στο προβαλλόμενο αδιέξοδο είναι μονόδρομος και για την Ε.Ε.
Πάντως στο Μαξίμου ετοιμάζουν και το plan B και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες ώστε η χώρα να μπορεί να βγει νωρίτερα στις αγορές, αν αυτό χρειαστεί μετά από ένα ναυάγιο των ελληνικών προσπαθειών.
Κάτι τέτοιο βεβαίως προϋποθέτει όπως λένε από το πρωθυπουργικό γραφείο, να σταματήσουν οι αρνητικού χαρακτήρος δηλώσεις και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις γα την ελληνική οικονομία από τους Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, που στο τέλος, τέλος είναι και οι αρχιτέκτονες του προγράμματος.
Ροβεσπιέρος
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου